Δύσκολος ο απολογισμός της κάλπης για Κασσελάκη -Κεντροαριστερά και νέος ΣΥΡΙΖΑ τα δύο μέτωπα - iefimerida.gr

Δύσκολος ο απολογισμός της κάλπης για Κασσελάκη -Κεντροαριστερά και νέος ΣΥΡΙΖΑ τα δύο μέτωπα

Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΛΑΚΗΣ

Κέρδη και ζημιές μετρούν στην Κουμουνδούρου μετά το εκλογικό σοκ και ο Στέφανος Κασσελάκης ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά σε μια διαφαινόμενη σύγκρουση για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ που χτίζει και για την ορθάνοιχτη συζήτηση για την Κεντροαριστερά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά το ότι έχει επιλέξει να αποτραβηχτεί για λίγο από τα φώτα της δημοσιότητας και ξεκουράζεται στο εξοχικό του στις Σπέτσες, προχωράει με τους συνεργάτες του στην αποτίμηση του αποτελέσματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πρώτη φάση γίνεται η ανάγνωση των αριθμών, με τους επιτελείς και τους συμβούλους του κ. Κασσελάκη όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος να βλέπουν μέσα στα πολλά αρνητικά νούμερα και θετικά πρόσημα για πολύτιμες εισροές και από τη ΝΔ.

Επόμενη ημέρα

Το 14,9% φρενάρει ωστόσο την ταχύτητα των αλλαγών στο κόμμα τις οποίες σχεδίαζε να εκκινήσει από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών ο κ. Κασσελάκης.

Χωρίς ιδιαίτερες βιασύνες στην Κουμουνδούρου αυτή την ώρα μελετώνται και τα σενάρια ανάκαμψης του προέδρου στο προσκήνιο ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του μήνα όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή, εξέλιξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όσα έχει πει στο παρασκήνιο αλλά και δημόσια σε σχέση με τον ρόλο που επιθυμεί να έχουν στο νέο ΣΥΡΙΖΑ τα κομματικά όργανα.

Εκεί ο κ. Κασσελάκης θα δρομολογήσει, όπως όλα δείχνουν, τον οδικό χάρτη για το Συνέδριο και τίποτα δεν προμηνύει για μια συνεδρίαση χωρίς οδύνες στην περίπτωση που ο νέος πρόεδρος επιλέξει να τρέξει τελικά τις διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι για να έχει ένα καθαρό οδικό χάρτη το φθινόπωρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτίμηση

Το έως τώρα ταμείο του εκλογικού απολογισμού δεν δίνει πάντως κάτι ικανοποιητικό πέρα από μεμονωμένα επιμέρους στοιχεία όπως την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στους νέους ψηφοφόρους.

Αντίθετα, όπως σχολιάζουν πολλοί, όλες οι «επιλογές Τσίπρα» φαίνεται να βγήκαν του κ. Κασσελάκη εκτός από πρόσωπα που ήταν της δικής του επιρροής.

Η διαδικασία των προκριματικών είχε θεσπιστεί επί Αλέξη Τσίπρα και η οποία έγινε σημαία από τον νέο πρόεδρο γνώρισε θετική αποδοχή, ενώ και οι τρεις από τους τέσσερις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξελέγησαν ήταν «επιλογές Τσίπρα» και αυτές.

Αρβανίτης, Φαραντούρης, Παππάς και Κουντουρά ήταν οι δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτές και οι άλλοι δύο ο μεν κ. Φαραντούρης υποψήφιος βουλευτής το 2023 και ο δε μπασκετμπολίστας είχε προταθεί για υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας από τον πρώην πρόεδρο.

Υπονομευτές και ανάχωμα

Από χθες πάντως στον απολογισμό που γίνεται τα στελέχη που συνδέθηκαν στενά με τον νέο πρόεδρο δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κάτι που αποτυπώθηκε έντονα και στις περιφέρειές τους ή στις χρεώσεις που τους έκανε ο κ. Κασσελάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεντρικά για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις νέες απώλειες που κατέγραψε το κόμμα σε όλη την Ελλάδα χάνοντας τρεις μονάδες από τον Ιούνιο και 350 χιλιάδες ψηφοφόρους έχει «ξαναζεσταθεί» το σενάριο των υπονομευτών αλλά και των αποστατών με τις 11 κλεμμένες έδρες.

Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Νέας Αριστεράς με το διόλου αμελητέο 2,4% έχει αρχίσει να υψώνεται και εκ των έσω ένα ισχυρό ανάχωμα στις επιθέσεις που γίνονται σε πρώην συντρόφους σε μια συγκυρία κατά την οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική και στο εσωτερικό του κόμματος η συζήτηση περί συνεργασιών και συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων που ξεπερνά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πτώση 37% από τον Ιούνιο

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο επιχείρημα της Κουμουνδούρου πως δεν κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτή ούτε να συγκεντρώσουν κάποιο σοβαρό ποσοστό οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς έχουν αρχίσει να προβάλουν επιχειρήματα που έχουν ποιοτικό βάθος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα ερώτημα που τίθεται εμμέσως προς την ηγετική ομάδα είναι με το ισχνό 14,9% πόσες έδρες θα εξασφάλιζε ο ΣΥΡΙΖΑ αν είχαμε βουλευτικές εκλογές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περίπου 350 χιλιάδες ψήφοι που χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χειρότερη στιγμή αποδοκιμασίας της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνουν μια πτώση του κόμματος της τάξης του 37% που μεταφράζεται σε πολύ περισσότερες έδρες από όσες θεωρούν οι νεοπροεδρικοί ότι λείπουν.

Διεργασίες

Η συζήτηση αυτή ωστόσο εκτιμάται ότι δεν ανοίγει τυχαία σε αυτή τη συγκυρία από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Σειρά στελεχών από την πρώτη ώρα των τελικών αποτελεσμάτων έχουν ανοίξει με μεγάλη ένταση την ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών κομμάτων.

Τεμπονέρας και Κοτσακάς προτείνουν τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου μεταξύ των κομμάτων, Σπίρτζης, Κοτζιάς, Ζαχαριάδης και Βασιλειάδης αλλά και άλλα στελέχη ζητούν από το βράδυ των εκλογών σύγκληση και σύνθεση του χώρου ο ένας κατά τα πρότυπα του Δήμου της Αθήνας και άλλοι μέσα από πρωτοβουλίες που θα προκαλέσουν ντόμινο ευρύτερων διεργασιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον χορό μπήκαν και μεσαία στελέχη όπως ο Χάρης Τσιόκας, ο οποίος με ανακοίνωσή του βάζει ζήτημα ήττας των ηγεσιών των δυο κομμάτων λόγω της γραφειοκρατικής περιχαράκωσής τους λέγοντας «ΟΧΙ σε υπεκφυγές με συνέδρια επιβεβαίωσης των κομματικών γραφειοκρατικών μηχανισμών που προκάλεσαν κοινωνική απόρριψη!».

Χρησμός Καρανίκα

Μια πρώτη απάντηση στις κινήσεις αυτές έδωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκος Καρανίκας, λέγοντας: «Όταν διαβάζω ”προτείνουμε” σημαίνει ομάδα, τάση, φράξια. Οπότε πιο πολύ σε αντιλαμβανόμαστε ως φράξια με το ένα πόδι εκτός συριζα ΠΣ και το άλλο στην υπονόμευση παρά ως ένα πολιτικό ον με ήθος και δημοκρατική κουλτούρα. Ίσως ζήλεψες την προσωρινότητα της Ν. Αρ2».

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν πολλοί, αναλύοντας τις παρενέργειες και στα δύο μεγάλα κόμματα του χώρου, είναι ότι κάθε δύναμη που είναι διατεθειμένη να αθροίσει και να αθροιστεί στο εγχείρημα της μεγάλης Κεντροαριστεράς μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη που πρέπει να διαφυλαχτεί ιδιαίτερα από τη στιγμή που και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο από τώρα και μέχρι τις επόμενες εθνικές κάλπες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ