Κεδίκογλου: «Στη Βόρεια Εύβοια ακολουθούμε καινοτόμες διαδικασίες αποκατάστασης» - iefimerida.gr

Κεδίκογλου: «Στη Βόρεια Εύβοια ακολουθούμε καινοτόμες διαδικασίες αποκατάστασης»

Σίμος Κεδίκογλου μάσκα
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου/ Φωτογραφία αρχείου: ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την πορεία του σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και για τα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, μίλησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου.

Σχετικά με τις στοχευμένες δράσεις που προωθούνται για την επανεκκίνηση της οικονομίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στη Β. Εύβοια, ο ΥφΑΑΤ, σε συνέντευξή του στον Alpha, υπογράμμισε ότι: «Ακολουθήσαμε διαδικασίες καινοτόμες, παρακάμπτοντας τις όποιες γραφειοκρατίες. Τρέχουμε, γιατί αντίπαλός μας είναι ο χρόνος» τόνισε και εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στους ανθρώπους των τοπικών δασικών συνεταιρισμών που εργάζονται στα φράγματα και έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε κάθε κακοκαιρία, οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας κοιτούν τον ουρανό για να δουν τι τους περιμένει!», είπε αναφερόμενος στο νέο επικείμενο κύμα κακοκαιρίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των εργασιών, σημείωσε ότι τα αντιδιαβρωτικά έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες και ότι τα σκληρά αντιπλημμυρικά, τα μεγάλα έργα δεκάδων εκατομμυρίων, έχουν ήδη ξεκινήσει. «Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, γίνονται σε χρόνο ρεκόρ. Συγκριτικά, στις πυρκαγιές των Ψαχνών το 2019, τα αντίστοιχα έργα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει», σημείωσε και υπενθύμισε την επιθεώρηση στις πληγείσες περιοχές που πραγματοποίησε την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργό, αρμόδιο σε θέματα Κρατικής αγωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά.

«Στη Β. Εύβοια, δεν ήταν μόνο οικολογική η καταστροφή, ήταν και οικονομική», επανέλαβε και εξήγησε ότι «Για πρώτη φορά, αναγνωρίστηκε η έννοια του εμμέσως πληγέντα, δόθηκαν αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες που μπορεί να μην καταστράφηκε η επιχείρησή τους, αλλά "κάηκε" η δουλειά τους».

Αναφερόμενος στον κλάδο της κτηνοτροφίας, ο ΥφΑΑΤ επισήμανε ότι «έχουμε μια δύσκολη εξίσωση. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανούς τους κτηνοτρόφους, δηλ. τα κοπάδια τους. Έχουν χάσει τις βοσκήσιμες περιοχές, γιατί στα καμένα δε μπορούν να μπουν», είπε και πρόσθεσε ότι «αφενός προχωράμε σε ένα πρόγραμμα παροχής ζωοτροφών σε συνεργασία με την Περιφέρεια και αφετέρου χωροθετούμε τις περιοχές που δεν έχουν καεί, προκειμένου να μπορούν να βοσκούν τα κοπάδια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα της υπεραλίευσης, ο κ. Κεδίκολου απάντησε ότι «Το 53% των θαλασσών μας θεωρητικός προστατεύεται, είτε με χρονικές, είτε με γεωγραφικές απαγορεύσεις, αλλά δεν είναι σωστά στοχευμένες». Συμπλήρωσε δε, ότι κατόπιν ενεργειών του, συγκροτήθηκε στο ΥΠΑΑΤ Επιστημονικό Συμβούλιο Αλιείας, και παράλληλα ότι «υπάρχει συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός μας έχει φέρει σε επαφή με Αμερικανούς επιστήμονες για να χαρτογραφήσουμε ποιες είναι οι περιοχές και οι περίοδοι αναπαραγωγής των ψαριών» είπε και αναφέρθηκε στην Αμοργό λέγοντας ότι: «Ένα παράδειγμα άξιο προς μίμηση, είναι η Αμοργός. Οι ψαράδες του νησιούαντιλήφθηκαν ότι χωρίς τα ψάρια δε μπορούν να επιβιώσουν και για δυο μήνες την άνοιξη, δεν ψάρεψαν, αλλά αντίθετα μάζεψαν πλαστικά από τις παραλίες. Σε ένα μήνα, συνέλεξαν 12,5 τόνους πλαστικό!».

Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι ζητούμενο στην επόμενη προγραμματική περίοδο, είναι να ενισχύσουμε αυτές τις δράσεις. «Για να προστατέψουμε τα ιχθυαποθέματα πρέπει να δώσουμε εναλλακτικές πηγές εισοδήματος στους ψαράδες. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Υφυπουργό κα. Σοφία Ζαχαράκη, προωθούμε τον αλιευτικό τουρισμό που δίνει ένα επιπλέον καλό εισόδημα στους ψαράδες. Η Ελλάδα επίσης είναι ιδανική χώρα για αλιευτικό τουρισμό».

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στη συνεργασία ΥΠΑΑΤ και Υπουργείο Ναυτιλίας και στο πρόγραμμα θαλάσσιου τουρισμού: «Το προωθούμε για τη Βόρεια Εύβοια, γιατί η περιοχή παραμένει πανέμορφη διότι οι παραλίες μας δεν κάηκαν! Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί τους επόμενους δυο μήνες, με στόχο να τονωθεί ο τουρισμός της περιοχής μέσω της θάλασσάς της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ