Την άποψη ότι η Ελλάδα όχι απλώς δεν κέρδισε, αλλά έχασε από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον Alpha, υποστήριξε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε περισσότερα από όσα πήρε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. «Ο πρωθυπουργός έδωσε πράγματα πηγαίνοντας εκεί, για να πάρει. Έτσι γίνεται στη διπλωματία. Θα πρέπει, τα πράγματα τα οποία δίνεις να μην είναι δυσανάλογα και πράγματι να παίρνεις κάτι πίσω. Τι έδωσε ο πρωθυπουργός; Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, η οποία υποστήριξε την εκτέλεση του Σουλεϊμανί, με απάντησή του στο Atlantic Council. Δεύτερο, όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν Αμερικανών αξιωματούχων, πριν ακόμα από τη συνάντηση, φαίνεται ότι έχουμε αποδεχθεί τον αποκλεισμό της Huawei από δίκτυα 5G. Αυτές οι δύο είναι σημαντικές παραχωρήσεις. Ενόψει αυτών των δύο πραγμάτων, πήρε μια πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στις παραβιάσεις και τις προκλήσεις. Μάλιστα, το λεκτικό ανακοινωθέν χαρακτηρίζει τις κινήσεις στο Αιγαίο, κινήσεις που μπορεί να θεωρηθούν προκλήσεις. Αυτό είναι μια υποχώρηση σε σχέση με τις σαφείς καταδίκες που είχαμε στο παρελθόν από το State Department. Επομένως όχι απλώς δεν κερδίσαμε, αλλά χάσαμε».
Κατρούγκαλος: Ο Μητσοτάκης έδωσε υποσχέσεις χωρίς ανταλλάγματα
Παράλληλα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο αποτέλεσμα της επίσκεψης Μητσοτάκη ήταν η μετεξέλιξη της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ, σε σχέση στρατηγικού διαλόγου. «Έγιναν στρατηγικές οι σχέσεις μας εξαιτίας της επίσκεψης του 2017. Στρατηγικός διάλογος σημαίνει ότι οι ΗΠΑ επιλέγουν ορισμένες χώρες, με τις οποίες θέλουν να έχουν αναβαθμισμένες σχέσεις, όχι μόνο πολιτικές, αλλά και οικονομικές. Αυτό λοιπόν έγινε επειδή υπήρχε ακριβώς μια επιτυχημένη επίσκεψη του Τσίπρα στην Αμερική το 2017», υποστήριξε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα είναι δεδομένη. «Εμείς επιδιώξαμε και πετύχαμε πράγματι την αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου, γιατί δεν είχαμε την αντίληψη του προκεχωρημένου φυλακίου, ότι εμείς είμαστε που εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της Αμερικής, αλλά γιατί επιδιώξαμε να έχουμε συνεργασία εκεί που είχαμε σύμπτωση συμφερόντων. Στο να σταθεροποιήσουμε δηλαδή μια πολύ ασταθή περιοχή, όπως αυτή της ανατολικής Μεσογείου, με βασικό εργαλείο το ενεργειακό. Αντίθετα το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι εμείς είμαστε δεδομένοι. Ουσιαστικά δηλαδή έδωσε μια υπόσχεση ευθυγράμμισης με την πολιτική των ΗΠΑ ανεξαρτήτως αμοιβαιότητας», κατέληξε.