Ανεπάρκεια και μεγάλες ευθύνες, αλλά και αγωνία για την επικοινωνιακή και μόνο διαχείριση της πανδημίας, καταλόγισε στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.
Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι, όλα δείχνουν πως «δυστυχώς, η κυβέρνηση στο μείζον θέμα της πανδημίας απέτυχε…» και υπογράμμισε πως όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία (αριθμός εισαγωγών και διασωληνωμένων) οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού η κυβέρνηση απέτυχε τόσο σε σχέση με την πορεία των εμβολιασμών όσο και στην προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, παρότι είχε την υποστήριξη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.
Παράλληλα, υπενθύμισε πως οι ειδικοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει, πάνω από ενάμιση μήνα πριν, για τη ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας και την ανάγκη λήψης μέτρων, ωστόσο η κυβέρνηση συνέχισε να διαχειρίζεται την όλη κατάσταση με τρόπο επικοινωνιακό, εργαλειοποιώντας την επιτροπή των ειδικών, με αποτέλεσμα «αντί να εισηγείται η επιτροπή στην κυβέρνηση μέτρα, εξετάζοντας τα υγειονομικά δεδομένα, να γίνεται το αντίθετο! Η κυβέρνηση αποφασίζει, προαναγγέλει και υποδεικνύει στους ειδικούς τα μέτρα, με κριτήριο το πολιτικό κόστος και όχι τα υγειονομικά δεδομένα».
Σε σχέση με το αποψινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής αναρωτήθηκε πόσες από τις εκτιμήσεις ή διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη -στα διαγγέλματα που έχει κάνει από την αρχή της πανδημίας- έχουν επιβεβαιωθεί ως σήμερα.
Επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι επιρρίπτει ευθύνες στους πολίτες για χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, ενώ οι ίδιοι οι υπουργοί βιάστηκαν αρκετές φορές να «κηρύξουν» το τέλος της πανδημίας, όταν αυτό δεν προέκυπτε από πουθενά.
Αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής εκστρατείας, αφού «αντί για τον ορθό λόγο των επιστημόνων, κυριάρχησαν πολιτικοί με χαμηλή αξιοπιστία και ακραίο πολιτικό λόγο».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Μιχάλης Κατρίνης, επανέλαβε ξανά τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για:
- την ενίσχυση του ΕΣΥ,
- κυλιόμενο ωράριο και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, ιδιαίτερα στα ΜΜΜ όπου παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα,
- υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού που έρχονται σε επαφή με πολίτες,
- και κυρίως, να κάνουν οι υπουργοί της κυβέρνησης ένα βήμα πίσω, αφήνοντας τους επιστήμονες να βγουν μπροστά, προκειμένου να ξαναπειστούν οι πολίτες για τη σοβαρότητα της κατάστασης.