«Εμείς ζητάμε τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο καλάθι της νοικοκυράς, τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα», τόνισε ο σήμερα ο Μιχάλης Κατρίνης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ δήλωσε επίσης ότι το ΚΙΝΑΛ ζητά «να υπάρχουν έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας και ζητάμε να υπάρχει πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής και φορολόγηση στα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας».
«Δεν μπορεί την κρίση ενέργειας να την πληρώνουν όλοι εκτός από τις 18 εταιρείες που παρέχουν ρεύμα το οποίο είναι βασικό κοινωνικό αγαθό. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει, η κυβέρνηση έχει αργήσει ήδη πάρα πολύ να πάρει μέτρα και τα μέτρα που ανακοινώνει είναι ελλιπέστατα και επειδή αυτή την στιγμή εμφανίζεται το επιχείρημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της αδυναμίας στήριξης, να υπενθυμίσω ότι από τα 43 δις που δόθηκαν στην πανδημία αρκετά, επειδή δόθηκαν χωρίς όρους, προϋποθέσεις και κριτήρια, έχουν καταλήξει σε τραπεζικούς λογαριασμούς και αποταμιεύτηκαν. Χθες βγήκε στο φως της δημοσιότητας έρευνα της ΑΑΔΕ για ενοίκια που δηλώνονταν διπλάσια από τα κανονικά και εισπράττονταν από το πρόγραμμα στήριξης που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση και είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που επιχειρήσεις που είχαν αύξηση τζίρου εν μέσω πανδημίας εισέπρατταν επιδότηση του ενοικίου τους για αρκετούς μήνες. Από τα 43 δις πάρα πολλά χρήματα δόθηκαν σε αποδέκτες που δεν τα είχαν ανάγκη, χρήματα που σήμερα λείπουν από τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων συμπολιτών μας και κατακλείδα είναι και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ. Ένας ιδιοκτήτης με ακίνητη περιουσία 1 εκατ. και πάνω, ο οποίος θα πλήρωνε αρκετές χιλιάδες ευρώ συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, σήμερα με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ πληρώνει μηδέν. Άρα αυτές οι αρκετές χιλιάδες ευρώ λείπουν σήμερα από τα μέτρα στήριξης που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την μεσαία τάξη και τους αδύναμους» συνέχισε ο κ. Κατρίνης.
Κατρίνης: Οι πάροχοι ενέργειας αλλάζουν μονομερώς τα τιμολόγια επιβαρύνοντας τους καταναλωτές
Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι η ακρίβεια προϋπήρχε, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός του Ιανoυαρίου-Φεβρουαρίου ήταν αποτέλεσμα της κατάστασης πριν την εισβολή της Ρωσίας. «Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε έναν έλεγχο μέχρι τις 10 Μαρτίου σε κατάστημα λιανικής για να ελέγξει αν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Δυστυχώς αυτή την κρίση αρκετοί την εκμεταλλεύονται και την βλέπουν σαν ευκαιρία για να βάλουν τιμές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που δικαιολογούν οι αυξήσεις στην ενέργεια. Βλέπουμε ότι οι πάροχοι ενέργειας οι οποίοι εξακολουθούν να βγάζουν κέρδος από την κρίση αλλάζουν μονομερώς τα τιμολόγια επιβαρύνοντας τους καταναλωτές, άρα μεταφέρουν όλο το κόστος της χονδρεμπορικής αύξησης του ρεύματος στους ανυποψίαστους καταναλωτές παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τουλάχιστον 2 μήνες πριν. Απορώ υπάρχει Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ανεξάρτητες αρχές, υπάρχει κυβέρνηση;» συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης. Προσέθεσε μάλιστα ότι η ΡΑΕ έδωσε αδικαιολόγητα παράταση τρεις μήνες τον Δεκέμβριο όταν ήδη είχε αυξηθεί η ενέργεια και συζητάει να δώσει και περαιτέρω παράταση.
«Και όλο αυτό το διάστημα έχουμε αυξήσεις του ρεύματος με το κόστος του πλέον να είναι στο 40% του οικογενειακού προϋπολογισμού και η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ δείχνει πραγματικά ασύλληπτες αυξήσεις και στο κόστος ενέργειας και στο κόστος τροφίμων για μια μέση ελληνική οικογένεια μέσα σε έναν χρόνο. Και η απάντηση σε όλα αυτά είναι μια δέσμη μέτρων της κυβέρνησης που την μεσαία τάξη την αφήνει εντελώς εκτός μέτρων στήριξης πέρα των 13 ευρώ τον μήνα για την βενζίνη και της επιχορήγησης για το ρεύμα που δεν φτάνει όμως για να καλύψει τις αυξήσεις και η μεσαία τάξη δεν έχει κανένα μέτρο στήριξης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» τόνισε.
Κατρίνης: Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία πλέον έχει αλλάξει το παγκόσμιο status quo ασφαλείας
Ο κ. Κατρίνης, σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε πως ήδη κλείνει ένας μήνας από την έναρξή του, «παρότι πολλοί ήλπιζαν ότι θα ήταν μια περιφερειακή σύγκρουση λίγων ημερών χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις και αποδεικνύεται ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία πλέον έχει αλλάξει το παγκόσμιο status quo ασφαλείας, έχει προκαλέσει παράπλευρες κα ασύμμετρες οικονομικές συνέπειες σε όλες σχεδόν τις οικονομίες του κόσμου και αυτό το υφιστάμεθα κι εμείς ως ελληνική οικονομία. Είναι μια κατάσταση όπου δεν φαίνεται η διπλωματία να κερδίζει έδαφος έναντι της πολεμικής σύγκρουσης και υπάρχει πάντα και ο φόβος της εμπλοκής χημικών ή ακόμα και πυρηνικών όπλων σε αυτή την πολεμική σύγκρουση».
Η ρωσική οικονομία, προσέθεσε, από ανάπτυξη 3% σύμφωνα με εκτιμήσεις των διεθνών οίκων πηγαίνει σε ύφεση 15%. «Φοβάμαι ότι ο κ. Πούτιν και οι επιτελείς του όσο η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε αυτή την παρατεταμένη ύφεση τόσο θα ενισχύεται η λογική της πολεμικής σύρραξης στο μέτωπο της Ουκρανίας και δεν ξέρω αν υπάρχει στρατηγική και για επέκταση του μετώπου. Όταν μια χώρα μέλος του μόνιμου Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντί να εφαρμόζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ τον καταπατά και εισβάλει σε μια άλλη χώρα ανεξάρτητο κράτος της Ευρώπης, καταλαβαίνουμε πλέον ότι όλα είναι σχετικά και πιθανά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.