Ουσιαστική νομοθετική παρέμβαση για την «προστασία των πολιτών από την υπέρογκη αύξηση των ιδιωτικών ασφαλίστρων», ζήτησε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ μίλησε στο Action24, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ και οι ενώσεις καταναλωτών είναι εκείνοι που έχουν θέσει το ζήτημα από το 2020 και όχι ο κ. Θεοδωρικάκος ή ο κ. Μητσοτάκης».
Όπως επισήμανε, το ΠΑΣΟΚ και οι ενώσεις καταναλωτών «υποχρέωσαν την κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση προστασίας των ασφαλισμένων, κάτι που θα έπρεπε να είχε συμβεί ήδη από το 2021».
Αναφερόμενος στον δείκτη του ΙΟΒΕ, με βάση τον οποίο καθορίζονταν οι αυξήσεις των ασφαλίστρων, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση καθυστερεί χαρακτηριστικά», καθώς, όπως είπε, «ο υπουργός δηλώνει ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2026, ενώ για το 2025 παραμένει αδιευκρίνιστο εάν θα υπάρχει πλαφόν στις αυξήσεις».
Κατρίνης: Το πάγωμα των ασφαλίστρων αφορά 255.000 από τις 800.000 συμβολαίων
Παρατήρησε, μάλιστα, ότι «το πάγωμα των ασφαλίστρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα ισόβια συμβόλαια ζωής, αφορά 255 χιλιάδες από τις 800 χιλιάδες συμβολαίων, άρα είναι ένας μικρός αριθμός, καθώς οι εταιρείες επιλέγουν να έχουν συμβόλαια ετήσια αναπροσαρμοζόμενα, για να μπορούν να επιβάλλουν αυτές τις αυξήσεις».
Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε ακόμα στην «κρίσιμη κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας», τονίζοντας ότι «παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις γιατρών και στελέχωση νοσοκομείων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, οι μόνες παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι επισκευές κτιρίων και εξοπλισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης». Υπογράμμισε ότι «η καρδιά του συστήματος είναι οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό, οι οποίοι, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες».
Κατρίνης για ΕΣΥ: Η στελέχωση των νοσοκομείων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα
Όπως δήλωσε, «η ταλαιπωρία των πολιτών πρέπει να σταματήσει. Η στελέχωση των νοσοκομείων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ωραίες οι εξαγγελίες για απογευματινά χειρουργεία και κίνητρα για τους γιατρούς, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι το σύστημα υγείας πνέει τα λοίσθια».
Ο κ. Κατρίνης κατέληξε υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και θα ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας, δίνοντας τέλος στην υποβάθμιση της περιφέρειας και στη δυσκολία πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας.