Με ένα κουτί που περιείχε χώμα από τον ακριτικό Άη Στράτη αναχώρησε πριν από λίγο από το νησί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Σημειώνοντας πως από «την αυταπάρνηση και τον πατριωτισμό των ακριτών αντλούμε έμπνευση και αισιοδοξία» και πως «η χώρα μας θα βγει πιο δυνατή και ενωμένη και από αυτή την κρίση».
Το «Μουσείο Δημοκρατίας» στον 'Αγιο Ευστράτιο που είναι ο πρώτος δημόσιος ελληνικός χώρος μνήμης για μια κρίσιμη, από πολιτική και κοινωνική άποψη, περίοδο της νεότερης ιστορίας, ήταν ο πρώτος σταθμός της Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη της στον οικισμό των 200 κατοίκων του νησιού. Πρόκειται για το παλιό διδακτήριο που στα χρόνια του εκτοπισμού πολιτικών εξόριστων στον Άη Στράτη χρησιμοποιήθηκε ως αναρρωτήριο και όπου πέθαναν από απεργία πείνας εξόριστοι στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Το κτήριο αναστηλώθηκε και μετατράπηκε σε Μουσείο το 2007 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.
Ακολούθησε ξενάγηση της από τη δήμαρχο Μαρία Κακαλή στον ερειπωμένο από το σεισμό του 1968 παλιό οικισμό, ενώ στο αγροτικό ιατρείο συναντήθηκε με το γιατρό και τις νοσηλεύτριες. Ας σημειωθεί ότι οι κάτοικοι του Αϊ Στράτη εμβολιάσθηκαν στο σύνολο τους στο πλαίσιο προγράμματος καθολικού εμβολιασμού των κατοίκων των μικρών νησιών.
Με λουλούδια περίμεναν την Πρόεδρο οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων του Αϊ Στράτη. Δυο μαθητές του νηπιαγωγείου και 10 του δημοτικού με το δάσκαλο αγγλικών και μόνιμο κάτοικο στο νησί Κλεάνθη Μουστακάκη. Μαζί και οι τρεις μαθητές Γυμνασίου και οι οκτώ μαθητές Λυκείου με την διευθύντρια 'Αννα Παπανικολάου. Οι μαθητές μάλιστα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσέφεραν στην Πρόεδρο την εργασία που είχαν συντάξει για τους φυσικούς πόρους του νησιού.
Στην πλατεία του χωριού όπου ο Ναός της Γέννησης του Χριστού και τα μνημεία στους αεροπόρους πεσόντες στο Αιγαίο και στους πεσόντες Αγιοστρατήτες του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και όπου το Δημαρχείο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε και συνομίλησε με κατοίκους του οικισμού.
Ακολούθησε εθιμοτυπική επίσκεψη της Προέδρου στο Δημαρχείο στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικός 'Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, και ο Αρχηγός της ΑΣΔΕΝ που τη συνόδευαν. Εκεί η δήμαρχος προσέφερε στην Πρόεδρο ένα γλυπτό καθισμένης γυναίκας από άμμο ακτών του Αγίου Ευστρατίου, δημιουργημένο από γλύπτη στο πλαίσιο φεστιβάλ που διεξήχθη στο νησί.
Η κανονιοφόρος του Πολεμικού ναυτικού και το ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι όπως και το στρατιωτικό φυλάκιο του Αγίου Ευστρατίου ήταν οι επόμενοι σταθμοί της Προέδρου όπου και αντάλλαξε ευχές με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος. Στο προαύλιο του φυλακίου, στην κ. Σακελλαροπούλου από τους στρατιώτες φύλακες του νησιού προσφέρθηκε ένα ξύλινο κουτί με την ελληνική σημαία, χώμα από τον 'Αγιο Ευστράτιο, εικόνισμα του Αγίου Ευστρατίου και το έμβλημα του στρατιωτικού σχηματισμού.
Η Πρόεδρος επισκέφθηκε επίσης στο σπίτι της τη Ναρβάρα Ντασιακλή, μητέρα ενός νεογέννητου λίγων ημερών κοριτσιού.
Η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου από τον Άη Στράτη
Αναχωρώντας από τον Άη Στράτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό, σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς γιορτάζουμε και αυτό το Πάσχα σε συνθήκες πανδημίας. Ελπίζουμε όμως, βάσιμα, ότι σύντομα θα ανακτήσουμε πλήρως τη ζωή μας, χωρίς φόβο και περιορισμούς. Η άμεση ανταπόκριση στο πρόγραμμα των εμβολιασμών είναι η πιο ισχυρή μας εγγύηση για να επιτύχουμε το ταχύτερο την ανοσία της κοινότητας και να περάσουμε ένα πολύ πιο ελεύθερο καλοκαίρι.
Βρίσκομαι κοντά στους ακρίτες μας, στη Λήμνο και στον Άη Στράτη. Κοντά στους συμπολίτες μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που σε δύσκολες συνθήκες προστατεύουν τα σύνορα και εγγυώνται την ασφάλειά μας. Από την αυταπάρνηση και τον πατριωτισμό τους αντλούμε έμπνευση και αισιοδοξία. Η χώρα μας θα βγει πιο δυνατή και ενωμένη και από αυτή την κρίση. Χριστός Ανέστη!».