Τη σημασία όσων έχουν συμβεί και συμβάλει στην αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία τόνισε κατά την τοποθέτησή της στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιείται στη Βουλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Μακρύς δρόμος διανύθηκε ώσπου οι γυναίκες να αποκτήσουν πλήρη εκλογικά δικαιώματα και να εκπροσωπηθούν στη Βουλή. Έπρεπε να φτάσουμε στο 1953 για να εκλεγεί η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα», σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παρόντες στην εκδήλωση ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, πέραν του οικοδεσπότη, προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η ισότητα των φύλων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη»
«Έκτοτε όμως, η σύγχρονη Ελλάδα προχώρησε με γρήγορα βήματα. Σήμερα μπορούμε να καυχώμαστε ότι είμαστε από τις λίγες χώρες του πλανήτη που η ισότητα των φύλων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά.
«Όσο και αν στην πράξη μένουν πολλά να κατακτηθούν, όσο κι αν αποδεικνύονται ανθεκτικά τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις, οι έμφυλες διακρίσεις στον εργασιακό, τον κοινωνικό και τον οικογενειακό χώρο, οι σημερινές Ελληνίδες βαδίζουν με αυτοπεποίθηση στον δρόμο της χειραφέτησης», είπε.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε ακόμα πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, που έγιναν εμφανέστερα στις συνθήκες της πανδημίας, αναφορικά με τη διόγκωση της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, την εργασιακή ανασφάλεια, την τρομερή συμπίεση που υφίστανται οι γυναίκες που βρίσκονται σε συνθήκες πολλαπλής ευαλωτότητας, μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, ηλικιωμένες με πενιχρά εισοδήματα, πρόσφυγες και μετανάστριες.
«Παροτρύναμε τα θύματα να μιλήσουν»
Αναφερόμενη στο ελληνικό κίνημα metoo, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Παροτρύναμε τα θύματα του σεξισμού, της κακοποίησης, της κατάχρησης εξουσίας να μιλήσουν. Τα διαβεβαιώσαμε ότι η καταφυγή στη Δικαιοσύνη αποτελεί δικαίωμα και ταυτόχρονα ασπίδα προστασίας τους».