Σημάδια κατάρρευσης δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, αφού ακόμα και σε δημοσκόπηση του φιλοσυριζαϊκού σάιτ tvxs, του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από τη Νέα Δημοκρατία εκτοξεύεται στις 14,3 μονάδες λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αυτό δείχνει ότι το κόστος που πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω του ονοματολογικού των Σκοπίων πολύ μεγάλο, οι αντιδράσεις δεν φαίνεται να εκτονώνονται και αυτό θα καταγραφεί στις κάλπες τόσο των ευρωεκλογών όσο και των εθνικών εκλογών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos, που δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στην πρώτη Νέα Δημοκρατία και στον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ να είναι της τάξης των 6,5 μονάδων, η διαφορά στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας εκτοξεύεται στα ύψη. Στους 13 νομούς της Μακεδονίας φθάνει στο απίστευτο ποσοστό των 14,3 μονάδων, γεγονός που δείχνει ότι η Συμφωνία συνεχίζει να προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στο εκλογικό σώμα.
Αναλυτικότερα, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 27,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,7%. Τρίτο κόμμα, στην πρόθεση ψήφου, έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 7,3% και τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2%. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει πτώση στα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας 4,3%, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στην ενίσχυση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), το οποίο φαίνεται να πιάνει πλέον το όριο του 3% για είσοδο στην επόμενη Βουλή. Αντίθετα, εκτός Βουλής μένουν τρία κόμματα που σήμερα βρίσκονται στο Κοινοβούλιο: Η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το Ποτάμι (1,1%) και οι ΑΝΕΛ (0,3%). Ιδιαίτερα για τα δύο τελευταία η δημοσκοπική κατάρρευση είναι παταγώδης.
Η ψήφος των αναποφάσιστων
Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, κρίσιμη για την έκβαση των εθνικών εκλογών θα είναι η ψήφος των αναποφάσιστων που παραμένουν σε υψηλό ποσοστό, της τάξης του 22,3%. Η εκτίμηση της εταιρείας Palmos είναι ότι η ψήφος τους μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα και προστίθεται ότι στην πλειοψηφία τους είναι ψηφοφόροι που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που, όπως επισημαίνεται, εξηγεί και τη χαμηλή συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία.