Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Χάρης Καστανίδης ζήτησε νέα κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.
Ο λόγος της νέας κλήσης είναι για να ενημερώσει εάν γίνονται παρακολουθήσεις και αυτή τη στιγμή πολιτικών προσώπων.
Η ενημέρωση, όπως τονίζει ο Χάρης Καστανίδης, θα πρέπει να γίνει πριν από τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια, που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.
Καστανίδης: Γιατί καταψηφίσαμε τον Θ. Δεμίρη ως νέο διοικητή ΕΥΠ
Ο Χ. Καστανίδης στη δήλωσή του αναφέρει πως «σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκε να παράσχει θετική γνώμη στο νέο εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη για τη θέση του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Και αυτό γιατί διανύουμε μία περίοδο θεσμικής εκτροπής με όσα τρομερά έχουν συμβεί στην προσβολή της Δημοκρατίας και το κράτος δικαίου και συνεπώς θα έπρεπε ένας πρωθυπουργός ο οποίος ενδιαφέρεται να διορθώσει τα λάθη του και τα ημαρτημένα, να συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης να οριστεί πρόσωπο που να έχει ευρύτερη συμφωνία και στήριξη για να ασκήσει τα καθήκοντά του.
»Πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων.
Το μείζον αυτό πολιτικό θέμα αποκτά βαρύνουσα σημασία και έχει απόλυτη προτεραιότητα στη διερεύνησή του. Γι' αυτό ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απευθυνόμενο στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με αίσθηση εθνικού καθήκοντος και θεσμικής ευθύνης, ζητά να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα.
Διαφορετικά, η συζήτηση της Παρασκευής, χωρίς να γνωρίζουμε πρόσωπα παρακολουθούμενα, πώς, υπό ποίες συνθήκες και γιατί, θα αποτελέσει αφορμή μιας στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, που δεν διευκολύνει την αποκάλυψη της αλήθειας. Και, κυρίως, δεν θα καθοδηγεί η αλήθεια τα πολιτικά κόμματα. Εμείς, πάντως, αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή να προχωρήσουμε σε θεσμικές αποφάσεις, που θα διορθώνουν τη λειτουργία της ΕΥΠ και θα την τοποθετούν στη βάση της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας».