Τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης να βάλει στο κάδρο της νέας εσωκομματικής σύγκρουσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής του «τα αλλάζω όλα» με την οποία θέλει να επανιδρύσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλοί ήταν αυτοί εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που είδαν πίσω από την κίνηση της Όλγας Γεροβασίλη και του Αλέκου Φλαμπουράρη να συγκληθεί εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, καθώς αποτελούν πρόσωπα με ευθεία αναφορά στο πρόσωπό του.
Ο κ. Κασσελάκης, ωστόσο, επέλεξε να γυρίσει την πλάτη επιδεικτικά στην Πολιτική Γραμματεία, με την κατάσταση να λαμβάνει πλέον στοιχεία ευθείας αμφισβήτησης στο πρόσωπό του.
Η επιστολή μάλιστα που έστειλε αντί να δώσει το «παρών» έστω και για λίγο στη συνεδρίαση, ουσιαστικά είχε για πολλούς έναν κύριο αποδέκτη, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Η Κουμουνδούρου, εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες τελούσε ουσιαστικά εν αναμονή της πρώτη δημόσιας παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού στο επερχόμενο συνέδριο.
«Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα... Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα» έγραψε χαρακτηριστικά, ρίχνοντας το πρώτο του καρφί στον προκάτοχό του, χτυπώντας στελέχη που συμπορεύτηκαν για χρόνια δίπλα του.
Τον περιμένει στο συνέδριο
Ο κ. Κασσελάκης όμως δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά από το Λονδίνο και στην εκδήλωση του LSE αναφέρθηκε πολλές φορές στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι περιμένει να τον ακούσει και στο συνέδριο του κόμματος που αρχίζει την Πέμπτη.
Όπως είπε, δεν έχει καθόλου άγχος για την παρουσία του, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο κ. Τσίπρας θα στηρίξει τις αλλαγές που κάνει στο κόμμα.
Μάλιστα, αποκάλυψε και μια άγνωστη πτυχή της προεκλογικής εκστρατείας που έκανε μαζί του αναφέροντας έναν διάλογο που είχαν.
«Έναν μήνα πριν τις δεύτερες εκλογές ταξίδευα με τον Αλέξη Τσίπρα και μου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανανέωση χτες, και δύο είναι οι επιλογές: Είτε νέα ηγεσία είτε μεγάλες αλλαγές σε όλα. Του είπα "ας μείνουμε στο δεύτερο, ας αλλάξουμε τα πάντα"» αποκάλυψε ο κ. Κασσελάκης, εμπλέκοντας όλο και περισσότερο στους σχεδιασμούς του τον Αλέξη Τσίπρα.
Μια νίκη και μια ήττα στα σημεία
Ο κ. Κασσελάκης μπορεί να προσπερνά τώρα τον σκόπελο που βρήκε μπροστά του, κι αυτό να του πιστώνεται ως νίκη, ωστόσο για πολλούς είναι ήττα το ότι ως πρόεδρος του κόμματος αυτή τη φορά δεν βρήκε απέναντί του φωνές αμφισβήτησης από υπονομευτές ή διασπαστές, αλλά από κορυφαία στελέχη του κόμματος που διαχέουν όμως πλέον έναν έντονο προβληματισμό κάθετα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν είναι εδώ ο κ. Κασσελάκης, αλλά να του μεταφέρετε ότι η επιστολή επιστρέφεται» ήταν τα λόγια της Όλγας Γεροβασίλη μόλις πήρε στα χέρια της επιστολή του προέδρου.
Ωστόσο, από τους 17 που ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, μόνο 10 κατέληξαν να τοποθετούνται σκληρά επικριτικά.
Στη σκληρή γραμμή απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και των πρωτοβουλιών που παρακάμπτουν τα εκλεγμένα όργανα βρέθηκαν στελέχη όπως οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Διονύσης Τεμπονέρας, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ζωή Καρκούλια, Ελένη Συμεωνίδου.
Νέα συνεδρίαση, για το απόγευμα της Τρίτης
Η νέα συνεδρίαση που ορίστηκε για τις έξι το απόγευμα της Τρίτης, με την εκ νέου «κλήτευση» του προέδρου στην Πολιτική Γραμματεία, παρουσιάζεται από τα στελέχη αυτά ως δεύτερη ευκαιρία στον κ. Κασσελάκη.
Ο κ. Κασσελάκης το πιθανότερο είναι ότι αμέσως μόλις επιστρέψει από το Λονδίνο θα μεταβεί απευθείας στην Πολιτική Γραμματεία.
Χθες, ωστόσο, ενώ το κλίμα αρχικά έμοιαζε συγκρουσιακό, όλα ανατράπηκαν στην πορεία από την αλλαγή στάσης συγκεκριμένων στελεχών.
Η Όλγα Γεροβασίλη έβαλε το ζήτημα της αναβολής του συνεδρίου, θεωρώντας ότι το ερωτηματολόγιο ανατρέπει τα δεδομένα του συνεδρίου θέσεων και είναι κάτι που ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει να βάλει ανοιχτά στον προσυνεδριακό διάλογο.
Σανίδα σωτηρίας από τον Νίκο Παππά
Αρχικά βρήκε απέναντί της ως τοίχο τους δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη, οι οποίοι άνοιξαν τον δρόμο σε στελέχη όπως η Ρένα Δούρου, ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης για να στηρίξουν τον κ. Κασσελάκη. Όλα κρίθηκαν από τη στάση του Νίκου Παππά, ο οποίος αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ της σκληρής κριτικής αλλά και της μετριοπαθούς στάσης απέναντι στην πρόταση για σύγκληση της ΚΕ, που θα σήμαινε και de facto αμφισβήτηση.
Ο στρατηγός της νίκης Κασσελάκη, ωστόσο, είναι και το πρόσωπο που ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στην ΚΕ, με αποτέλεσμα η διαλλακτική στάση να «κάψει» οριστικά το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής.
Ουσιαστικά ο κ. Παππάς έριξε σανίδα σωτηρίας, εκτιμούν στελέχη που συμπορεύτηκαν μαζί του ως παλιοί προεδρικοί επί Αλέξη Τσίπρα, με την ανθρωπογεωγραφία πλέον να αλλάζει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αν ο κ. Παππάς θα περάσει στην πλευρά των νεοπροεδρικών είναι κάτι που θα κριθεί οριστικά στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αν θα βρεθεί δηλαδή στο ίδιο στρατόπεδο με τους Πάνο Ρήγα, Ρένα Δούρου και Θεοδώρα Τζάκρη.
Οι επικριτές των πρωτοβουλιών Κασσελάκη εκτιμούν ότι τα προσχήματα κρατήθηκαν με τη φράση στο κλείσιμο της ανακοίνωσης της Πολιτικής Γραμματείας με την οποία έδιναν την απάντησή τους στην επιστολή του προέδρου, καταλήγοντας ότι «οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ».