Τρεις μήνες μετά τις εκλογές και ύστερα από τις χειρότερες καταστροφές που βίωσε η Ελλάδα τα τελευταία 70 τουλάχιστον χρόνια, το φθινόπωρο έρχεται βρίσκοντας τη χώρα σε ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη ΔΕΘ το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά και το σχέδιο για την ανάκαμψη της γονατισμένης Θεσσαλίας, ο ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή θα έχει έναν νέο αρχηγό, ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης, η ακρίβεια έχει γονατίσει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Ο πρωθυπουργός είχε μια προσεκτική και μετρημένη παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας κυρίως να εξηγήσει τις αιτίες που οδήγησαν στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και παράλληλα να μεταστρέψει την έκδηλη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης μέσα από ένα μείγμα μετρημένων παροχών, αλλά και ρητών δεσμεύσεων για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Το «καλάθι της ΔΕΘ» ήταν προσεκτικά διαμορφωμένο για να χωρά στη ρητά διακηρυγμένη δημοσιονομική πειθαρχία, για την οποία πάντως η παγίως φειδωλή Moody's απέδωσε στην Ελλάδα μια διπλή πιστοληπτική αναβάθμιση.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Μητσοτάκης έδειξε να κατανοεί ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν δύσκολο ανήφορο, αλλά θέλησε να περάσει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι η χώρα θα τα καταφέρει να αποκαταστήσει τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι τρομακτικές φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού και πως το αρνητικό κλίμα που καταγράφεται στην κοινωνία θα αναστραφεί, δίνοντας έναν σαφή ορίζοντα τετραετούς διακυβέρνησης, διαψεύδοντας μάλιστα εμφατικά τα σενάρια για μεταπήδησή του σε υψηλό ευρωπαϊκό αξίωμα.
Το μήνυμα ήταν σαφές: θα μείνω εδώ και θα αγωνιστώ να εφαρμόσω τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και να βελτιώσω τα εισοδήματα των πολιτών.
Αυτό το τελευταίο πάντως αποδεικνύεται μια πολύ δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση, καθώς ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν πλήξει σε σοβαρό βαθμό το πραγματικό εισόδημα των πολιτών, ενώ η καταστροφή μεγάλου μέρους της πρωτογενούς παραγωγής στη Θεσσαλία ενδέχεται να φέρει νέο κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα.
Ο πρωθυπουργός απάντησε χθες με ανακοίνωση νέας αύξησης του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο και ενεργοποίηση των τριετιών από τον Ιανουάριο, με την επίδραση όμως στις τσέπες των εργαζομένων να έρχεται το νωρίτερο το 2025.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση παρακολούθησαν κάπως εκ του μακρόθεν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, αφού όλη η ενέργεια στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν επικεντρωμένη στην εσωκομματική εκλογή του νέου αρχηγού. Η προσέλευση πάνω από 145.000 πολιτών έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας στο καθημαγμένο κόμμα της Αριστεράς, όπως και η μίνι έκπληξη της πρώτης θέσης για τον νέο εισαγόμενο αστέρα της παράταξης.
Το 45% που κατάφερε να συγκεντρώσει ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί έναν τεκτονικό σεισμό για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα είναι πολύ δύσκολη η ανατροπή του προβαδίσματός του στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής. Η κομματική νομενκλατούρα και ιντελιγκέντσια του ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια πολύ σοβαρή ήττα, καθώς το ιλουστρασιόν new age μοντέλο ηγεσίας που φέρνει ο Κασσελάκης απειλεί να θέσει στο περιθώριο τον ιδεολογικό πυλώνα της μαρξιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Η πιθανότατη τελική επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος φαίνεται να ενσαρκώνει με επιτυχημένο τρόπο την απολίτικη και λαϊκιστική εκδοχή της μεταπολιτικής, θα εδραιώσει για ένα διάστημα τουλάχιστον τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχη δύναμη στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, ενώ αναμένεται να πιέσει πολιτικά και εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν σε πρώτο στάδιο στις ευρωπαϊκές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, όπως και στις μάχες στη Βουλή, όπου ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα απουσιάζει, αλλά θα μπορεί κάλλιστα να αναπληρωθεί αυτό το κενό από τον ικανό και σοβαρό Σωκράτη Φάμελλο.
Παράλληλα, όμως, θα εξελίσσεται μια πολύ σοβαρή άσκηση εξωτερικής και εθνικής πολιτικής, που είναι η ενεργοποίηση του διμερούς διαλόγου με την Τουρκία. Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ της Τετάρτης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για μια ουσιαστική διερεύνηση των προθέσεων της Τουρκίας για τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Και ενώ η μεταναστευτική κρίση έχει έρθει και πάλι με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, με τις αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου να μετριούνται κάθε μέρα σε εκατοντάδες και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υπόσχεται στη δοκιμαζόμενη Λαμπεντούζα ένα νέο πακέτο 10 μέτρων για την αντιμετώπιση της λαθροδιακίνησης.
Κλείνοντας την ομιλία του στο Βελλίδειο, ο Μητσοτάκης ανέφερε έναν στίχο του Γιώργου Σεφέρη για να δώσει το στίγμα μιας αναγκαίας ανάκτησης εθνικής αυτογνωσίας αλλά και αυτοπεποίθησης: «Δε μένω τυφλός στα ψεγάδια μας, αλλά έχω την ιδιοτροπία να πιστεύω στον εαυτό μας». Ο νομπελίστας ποιητής όμως είχε γράψει και έναν άλλο στίχο, που μοιάζει ιδιαίτερα επίκαιρος αυτές τις ημέρες: «Γυρίσαμε πάλι στο φθινόπωρο, το καλοκαίρι σαν ένα τετράδιο που μας κούρασε…».