Ως ξεκάθαρο μήνυμα των πολιτών για «προοδευτική συνεργασία» εκλαμβάνουν η Κουμουνδούρου και το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκητο αποτέλεσμα του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα και στη Θεσσαλία, όπου συνασπίστηκαν οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζεται ιστορική από την Κουμουνδούρου, γιατί, όπως σημειώνεται, άνοιξε πανηγυρικά τον δρόμο για τη συζήτηση που πρέπει να γίνει στο προοδευτικό μέτωπο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάβασε το μήνυμα, όπως και η ηγεσία της Κουμουνδούρου, για την ανάγκη συνεννόησης των κομμάτων του προοδευτικού τόξου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή χαιρέτισε τη νίκη του κ. Δούκα και ανέδειξε την ύψιστη πολιτική σημασία της ανατροπής του Κώστα Μπακογιάννη στην πρωτεύουσα της χώρας.
«Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη», είπε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απουσιάζει στις ΗΠΑ, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας και οριοθετώντας το πλαίσιο στο οποίο θα επιχειρήσει να οδηγήσει τη συζήτηση στην εσωκομματική σκακιέρα.
Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, με το που πάτησε το πόδι του στη Νέα Υόρκη, ανέβασε και το πρώτο του βίντεο από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σε αυτό όχι μόνο συνεχάρη τους υποψηφίους που στήριξε, όπως είπε, και κατάφεραν την ανατροπή, όπως ο κ. Κουρέτας στη Θεσσαλία, αλλά έθεσε το νέο ορόσημο, που δεν είναι άλλο από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου της επόμενης χρονιάς.
Συγχρονισμός με ΓΑΠ
«Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται: Διώχνει "γόνους", "ημετέρους", διεφθαρμένους» είπε ο κ. Κασσελάκης, βάζοντας επί τάπητος το διακύβευμα της επόμενης ημέρας και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός κόμματος.
Σε αυτό το σημείο, πάντως, ξεχώρισε και το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο της εκλογικής βραδιάς, που μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητο από την Κουμουνδούρου, και δεν ήταν άλλο από τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όταν έσπευσε πρώτος από το ΠΑΣΟΚ να συγχαρεί τον Χάρη Δούκα.
Η δήλωσή του, μάλιστα, είχε σαφή πολιτικό προσανατολισμό και ως έναν βαθμό ήταν και απέναντι από την κεντρική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη για την ενιαία έκφραση των προοδευτικών δυνάμεων.
«Όταν ενώνονται οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και όραμα, μπορεί να γίνει ανατροπή. Είναι ένα μήνυμα που θα αντηχήσει σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη νίκη, μια νέα αρχή, ένα μεγάλο μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας ένα στίγμα συγχρονισμού με την Κουμουνδούρου στο ζήτημα της συνεννόησης.
Και μπορεί η σκιά της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη να σκεπάζει τις όποιες προσπάθειες προσέγγισης των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν την υπόμνηση ότι ο νέος δήμαρχος της Αθήνας συνυπέγραφε εν μέσω ενεργειακής κρίσης κοινό άρθρο με τον Νίκο Φαραντούρη για την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική και σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία και οι δύο βρίσκονταν, στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα ο ένας, και του Νίκου Ανδρουλάκη ο άλλος, ως σύμβουλοι των δύο προέδρων.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μάλιστα, έσπευσε στο εκλογικό κέντρο του κ. Δούκα για τον συγχαρεί, όπου εκείνο που ξεχώρισε ήταν και η πολύ θερμή χειραψία και η φωτογραφία που έβγαλε με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.
Αντίστοιχα, στο πλευρό του κ. Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία φωτογραφήθηκε και εκείνη με τον νέο δήμαρχο που έκανε την ανατροπή απέναντι στον «γαλάζιο» απερχόμενο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Εσωκομματικά μηνύματα
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, αναμένεται και η ανάγνωση των αποτελεσμάτων από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ενόψει και της πρώτης μεγάλης σύγκρουσης που αναμένεται στην Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης.
Για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο ηχηρό ήταν το μήνυμα των πολιτών προς τη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει την άκαμπτη στάση της στο ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, άλλο τόσο ηχηρό ήταν και για το εσωκομματικό μέτωπο.
Με την εσωκομματική αντιπολίτευση να ετοιμάζεται για σκληρή γραμμή υπέρ της άμεσης εκκίνησης των πολιτικών διεργασιών ώστε το κόμμα να οδηγηθεί τάχιστα σε ΚΕ και συνέδριο τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο, η εσωκομματική μάχη εξακολουθεί να έχει αμιγώς χαρακτηριστικά διχασμού, με τους νεοπροεδρικούς να δίνουν και τη μάχη της πλειοψηφίας στην Πολιτική Γραμματεία.
Μέχρι και πριν την αναχώρηση του κ. Κασσελάκη για την Αμερική το σκηνικό ήταν απολύτως μοιρασμένο, ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί νέες ισορροπίες και νέα πολιτικά συμπεράσματα που έρχονται να προστεθούν στο αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης.
Στους 43 της Πολιτικής Γραμματείας οι 20 που απαρτίζουν το μπλοκ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα βρεθούν απέναντι στους 17 που είχαν ήδη συμπαραταχθεί με την ηγετική ομάδα.
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες ρόλο-κλειδί στην ισορροπία των δυνάμεων θα διαδραματίσουν πρόσωπα που φαίνεται να έχουν αποφασίσει να μην προκαλέσουν πρόβλημα στην ηγεσία, ακολουθώντας μια συναινετική στάση στις εισηγήσεις του προέδρου που θα γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας.