Αντιμέτωπος με τον «σκληρό πυρήνα» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος πέρασε μεν τις επιλογές του, αλλά υπέστη μια πρώτη ήττα στην ψηφοφορία για τα νέα πρόσωπα της ΚΟ.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση του νέου προέδρου έδειξε τα δόντια της, όπως φάνηκε από την πρώτη «σύγκρουση» στη σχετική ψηφοφορία για εκλογή νέων προσώπων σε θέσεις-κλειδιά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε και πέρασε να αναλάβουν στελέχη που τον στήριξαν προεκλογικά στις εξής θέσεις:
Γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ:
Θεοδώρα Τζάκρη
Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι:
Νίκος Παππάς, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός
Διευθυντής ΚΟ:
Γιώργος Τσίπρας
Συντονιστής ΕΠΕΚΕ (συντονίζει τους τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ):
Παύλος Πολάκης
Η πρόταση μπήκε σε ψηφοφορία, όπου πέρασε, τελικά, με 28 ψήφους υπέρ, 16 λευκά και 3 απουσίες. Μεταξύ των απόντων ο Αλέξης Τσίπρας, που έφυγε μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πήγε στο γραφείο του χωρίς να ψηφίσει. Μια στάση που ασφαλώς μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως...
Αρχικά, οι ψήφοι ήταν 29 υπέρ, με 15 λευκά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 28-15, όταν η Κατερίνα Νοτοπούλου άλλαξε την ψήφο της από «ναι» σε λευκό.
Μεταξύ των λευκών -κατά πληροφορίες της ΕΡΤ - ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου αλλά και η Όλγα Γεροβασίλη. Υπήρξε επίσης πρόταση από τον βουλευτή Γιώργο Γαβρήλο, να μην γίνει καμία ψηφοφορία αφού ήταν μόνο μία η πρόταση ωστόσο άλλοι βουλευτές διαφώνησαν και τελικά ψήφισαν επί της πρότασης.
Το τείχος που ύψωσε η εσωκομματική αντιπολίτευση με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 40% που τέθηκε απέναντι στην πρόταση Κασσελάκη αποτελεί προάγγελο των εξελίξεων στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ και μια «πύρρειο νίκη» για τον νέο πρόεδρο.
Ωστόσο, το «σφυροκόπημα» κατά Κασσελάκη συνεχίστηκε και μετά την ψηφοφορία και την ομιλία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις έκλεισαν οι κάμερες και βγήκαν έξω οι δημοσιογράφοι, τον λόγο πήραν ορισμένοι βουλευτές του κόμματος και έθεσαν το θέμα της απομάκρυνσης των Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη θέση του διευθυντή της ΚΟ και του Στέργιου Καλπάκη από τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος (στη θέση του μπήκε η Δώρα Αυγέρη). Επιλογές που έγιναν την επαύριο της εσωκομματικής επικράτησης Κασσελάκη και οι ενδιαφερόμενοι τις έμαθαν από τα... ΜΜΕ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Η Σία Αναγνωστοπούλου φέρεται να άσκησε έντονη κριτική, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρόεδρο για τη διαδικασία με την οποία καθαιρέθηκε ο Θεοχαρόπουλος από διευθυντής ΚΟ, τονίζοντας: «Ανθρωποι που προτάθηκαν [από τον πρόεδρο] μας είπαν υπονομευτές, δεν μπορώ να τους ψηφίσω».
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας να γίνει ψηφοφορία, και η Σία Αναγνωστοπούλου κατέληξε λέγοντας ότι προτείνει εκ νέου τον Θεοχαρόπουλο για διευθυντή, «επειδή στήριξε το κόμμα σε δύσκολες στιγμές, όπως τις Πρέσπες».
Παράπονα για την απομάκρυνση Θεοχαρόπουλου-Καλπάκη εξέφρασε και η Πέτη Πέρκα, η οποία αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που γίνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, σε θέση αμυνόμενου, τα έριξε... σε διαρροές από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Υποστήριξε πως δεν ήταν επιλογή του να γίνει με αυτό τον τρόπο και ότι επικοινώνησε με τον Καλπάκη, ζήτησε συγγνώμη και πρόσθεσε πως τα δύο στελέχη «θα αξιοποιηθούν στην πρώτη ευκαιρία».
«Παγωμένο» το κλίμα στους βουλευτές για Κασσελάκη -«Θέλει δουλειά»
Το κλίμα στο εσωτερικό της αίθουσας ήταν «παγωμένο», δείχνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν δύσκολο ακροατήριο για τον νέο πρόεδρο, που φάνηκε αγχωμένος στην ομιλία του.
Στα «πηγαδάκια» αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές ήταν «κουμπωμένοι». Όπως σχολίαζαν ορισμένοι χαρακτηριστικά, «ο νέος αρχηγός θέλει δουλειά, αλλά μαθαίνει γρήγορα».
Η Αχτσιόγλου δεν χειροκρότησε τον Κασσελάκη
Παρούσα στην ΚΟ και η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έφτασε χαμογελαστή μπροστά στους φωτογράφους και επέλεξε να καθίσει στα «ορεινά» της αίθουσας. Ωστόσο, δεν ήταν διόλου «θερμή». Όταν μάλιστα ανέβηκε στο βήμα ο Στέφανος Κασσελάκης και τον προσφώνησαν, η Έφη Αχτσιόγλου δεν χειροκρότησε καν.
Έχει επίσης τη σημασία του το γεγονός ότι όταν μπήκε στην αίθουσα ο Αλέξης Τσίπρας, οι βουλευτές τον χειροκρότησαν θερμά.
Δείτε το βίντεο: