«Καρφιά» για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου άφηναν από την Κουμουνδούρου με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να είναι «και με τον αστυφύλαξ με τον χωροφύλαξ».
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν βέβαια πως αν η κυβέρνηση ήταν στον πρώτο χρόνο και όχι στους τελευταίους μήνες της θητείας της, η αντιμετώπιση των αιτημάτων της οικογενείας του εκλιπόντος πρώην μονάρχη θα ήταν τελείως διαφορετική.
Με τις κάλπες προ των πυλών όμως, επέλεξε να «ανάψει κόκκινο» τόσο για μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους όσο και για λαϊκό προσκύνημα. Ωστόσο οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος του, τον οδήγησαν σε κινήσεις αναβάθμισης όπως ουσιαστικά σημείωναν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να αποφασίσει ούτε για μία κηδεία και σύρεται από τον κ. Σαμαρά και την ακροδεξιά. Από την ταφή ως ιδιώτης, σε μία μέρα αναβάθμιση της εκπροσώπησης με τον κ. Πικραμμένο και λαϊκό προσκύνημα».
Μάλιστα σχολίαζαν δηκτικά τα περί ανοίγματος προς το Κέντρο του πρωθυπουργού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε να δούμε εάν μέχρι τη Δευτέρα θα έχει προστεθεί το μισό υπουργικό συμβούλιο και η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η περίφημη «στροφή προς το κέντρο» του κ. Μητσοτάκη».
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει απαγόρευση προς τους βουλευτές της ΝΔ για να δώσουν το παρών -εφόσον το επιθυμούν- στην κηδεία είναι βέβαιο πως αν ο αριθμός τους είναι μεγάλος, θα ακυρώσουν στην πράξη τις «αποστάσεις» που κράτησε το Μαξίμου και θα δώσει τροφή για πολλά σχόλια.
Μπορεί μάλιστα όπως όλα δείχνουν ο Αντώνης Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός να μη δώσει το παρών στη Μητρόπολη, ωστόσο ήδη μέχρι τώρα τουλάχιστον τρεις βουλευτές της επιρροής του έχουν δηλώσει πως θα πάνε στην κηδεία του τέως βασιλιά, αν και όλα δείχνουν πως τελικά θα είναι αρκετά περισσότεροι.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως με την ηχηρή διαφοροποίησή του για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η κηδεία από την ελληνική κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς ανέδειξε για ακόμη μια φορά το χάσμα που υπάρχει με την ηγεσία και τον «υπόγειο πόλεμο» που βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη ανάμεσα στον νυν πρωθυπουργό και στους δυο πρώην που βρίσκονται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή.