Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Πρότυπες Προτάσεις σε έργα Υποδομών» μίλησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης.
«Η χώρα αποκτά ένα ακόμη εργαλείο, μια μεταρρύθμιση που θα πάει βήματα μπροστά τα επόμενα χρόνια τα δημόσια έργα στη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης και υπογράμμισε πως οι Πρότυπες Προτάσεις «θα αποτελέσουν έναν νέο τρόπο σύλληψης και ωρίμανσης μεγάλων έργων, θα δώσει λύσεις και θα βοηθήσει να καταπολεμήσουμε παθογένειες ετών».
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο επιταχυντή εξελίξεων που εμπλέκει τον ιδιωτικό τομέα στη σύλληψη και στην ωρίμανση των έργων αξιοποιώντας ουσιαστικά την τεχνογνωσία του. Διπλασιάζοντας τις δυνάμεις για να απορροφηθούν ταχύτερα τα ευρωπαϊκά κονδύλια», σημείωσε ακόμη ο υφυπουργός.
Χαρακτήρισε «υπερβολική και κυρίως άστοχη την κριτική της αντιπολίτευσης» και ειδικά, όπως ανέφερε, οι επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί νομοθέτησης υπέρ των μεγάλων συμφερόντων είναι «μια καραμέλα που έχει παραπαιχθεί, είναι και αναχρονιστική» και «αποτελεί ένα αποκύημα της φαντασίας του».
Υπογράμμισε πως, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ο ιδιωτικός τομέας απλώς θα κάνει προτάσεις. Την επιλογή την έχει το ελληνικό Δημόσιο και δεν υποχρεώνεται να αποδεχθεί καμία πρόταση. Στην Επιτροπή αξιολόγησης το 50% προέρχεται από στελέχη της δημόσιας διοίκησης και όχι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και αυτό εισάγεται για πρώτη φορά, ενώ υπάρχει και ένα τρίτο στάδιο ελέγχου από την Επιτροπή των Μεγάλων Στρατηγικών Συμβάσεων.
Το Δημόσιο, είπε, δεν θα έχει κανένα κόστος. Επίσης διενεργείται διεθνείς δημόσιος διαγωνισμός για την ανάθεση υλοποίησης του έργου κάτι που απαντά και στις όποιες επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχής της διαφάνειας και του ανταγωνισμού. Ο προϋπολογισμός του έργου δεν είναι ανεξέλεγκτος καθώς δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τα εκάστοτε ισχύοντα περιγραφικά τιμολόγια του Δημοσίου για τις κατασκευαστικές εργασίες, ενώ παράλληλα εισάγεται και το στάδιο βελτίωσης των προσφορών.
Σχετικά με το πλαφόν των 200 εκατ. ευρώ ανέφερε ότι επελέγη, ώστε να αφορά όντως πολύ μεγάλα έργα με υπερτοπικό χαρακτήρα, καθώς αυτά είναι που παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης πως, «αφού έχετε ένα πρόγραμμα και δημοπρατείτε το τελευταίο τετράμηνο 6,5 δισεκατομμύρια και το συνολικό σας πρόγραμμα εκτείνεται άνω των 13 δισεκατομμυρίων, γιατί το χρειάζεται αυτό το εργαλείο;», σημείωσε ότι η χώρα μας «χρειάζεται κάθε δυνατό εργαλείο για να προχωρήσει, να κατασκευάσει έργα, να επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να γυρίσουν πίσω οι νέοι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στα χρόνια της κρίσης. Αυτό είναι το χρέος μας».
Καταληκτικά επισήμανε: «Εμείς είμαστε εδώ πέρα ως ένας επιταχυντής των πολιτικών εξελίξεων, αλλά κυρίως της ανάπτυξης της χώρας προς όφελος όλων, όχι των λίγων αλλά των πολλών, γιατί στη δική μας τη λογική τέτοιου είδους διακρίσεις δεν χωρούν».