Περισσότερα των 240 εκατομμυρίων ευρώ έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για το σχέδιο αποκατάστασης και αναβάθμισης των ευρύτερων υποδομών της περιοχής που έπληξε ο «Ιανός», σύμφωνα με τον Γιώργο Καραγιάννη.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη, ο υφυπουργός Υποδομών επισήμανε πως αφού πρώτα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όλα τα υπουργεία και οι φορείς βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές, αποφασίσθηκε πως η ανόρθωση των υποδομών -παρότι ήταν αρμοδιότητα των οικείων δήμων και της περιφέρειας- έπρεπε να βοηθηθεί από την τεχνογνωσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Το συνολικό ποσό του έκτακτου επιδόματος ανήλθε στα 127 εκατομμύρια, εκ των οποίων 55 εκατομμύρια αφορούσαν την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Υπήρξε πρόσθετη χρηματοδότηση για τους δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών που ξεπέρασε τα 37 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έλαβαν 16,7 εκατομμύρια ευρώ συν τα 3,5 εκατομμύρια που πήρε η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το υπουργείο Υποδομών.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προέβη σε πρόσθετη χρηματοδότηση της Περιφέρειας για τους δήμους των περιοχών που επλήγησαν από τον «Ιανό» με 20,9 εκατομμύρια ευρώ για την εκτέλεση έργων αποκατάστασης ζημιών από τον κυκλώνα. Επίσης, το υπουργείο Υποδομών έκανε 6.000 αυτοψίες σε οικίες και έχουμε πληθώρα αιτήσεων που προχωρά και για την επιδότηση ενοικίου και για τη στεγαστική συνδρομή.
Σχετικά με την αποκατάσταση έργων υποδομής, ο υφυπουργός ανέφερε πως δεσμεύτηκε μια πίστωση 143 εκατομμυρίων ευρώ προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ολοκληρώθηκε με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο και με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η διαγωνιστική διαδικασία και η ανακήρυξη του αναδόχου. Με ταχύτατους ρυθμούς ξεπεράστηκε κάθε περιβαλλοντική αδειοδότηση και υπογράφτηκε μια σύμβαση με ανάδοχο.
Ολοκληρώνεται πλέον η εκπόνηση όλων των μελετών και η διενέργεια όλων των αναγκαίων ερευνών και δοκιμών για την άμεση αποκατάσταση 11 οδικών τμημάτων του δήμου Καρδίτσας, 7 οδικών τμημάτων του δήμου Αργιθέας και 10 τμημάτων του δήμου Μουζακίου, καθώς και για την κατασκευή τεσσάρων γεφυρών.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός διέψευσε ότι έχουν δοθεί ήδη 10,8 εκατ. ευρώ στον ανάδοχο και διαβεβαίωσε πως «δεν έχει πάρει απολύτως τίποτα. Θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει από τη σύμβασή του και μετά θα πληρωθεί, όπως συμβατικά προβλέπεται. Ο ανάδοχος είναι εκεί, έχει καταθέσει μελέτες, έχει ξεκινήσει τις εργασίες και σε λιγότερο σχεδόν από έναν χρόνο, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης».
Ο κ. Λαμπρούλης, από την πλευρά του, ζήτησε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης των έργων.
Οπως ανέφερε, βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού» στην Καρδίτσα και καμία διαδικασία αποκατάστασης δεν έχει ξεκινήσει. Στις κοινότητες Ρούσου, Αμπελικού και Καλλιθήρου Καρδίτσας υπήρξε μια πλήρης κατάρρευση της γέφυρας που συνδέει την κοινότητα Αμπελικού με την Καρδίτσα, ενώ και η μικρή γέφυρα στα όρια του χωριού με το Καλλίθηρο έχει υποστεί ζημιές και κινδυνεύει με κατάρρευση. Στα Αγραφιώτικα χωριά, Αμάραντος, Σαραντάπορο, Νεράιδα, Παλαιοζωγλόπι Ραχούλας της πρώην δημοτικής ενότητας Ιτάμου, καταστράφηκαν οι υδρομαστεύσεις και για αρκετό χρονικό διάστημα οι κάτοικοι δεν είχαν νερό να πιούν.
Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κάτοικοι του χωριού Νεράιδας από την πρόσβαση στο γειτονικό χωριό, λόγω κατάρρευσης των πεζογεφυρών αλλά και της μη ολοκλήρωσης της γέφυρας που είχε καταστραφεί πριν από δώδεκα χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της. Δόθηκαν, είπε, περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ σε κατασκευαστική εταιρεία ως προκαταβολή για την αποκατάσταση των ζημιών, όμως και πάλι οι κάτοικοι του χωριού Νεράιδα πληροφορούνται πως η εργολαβία δεν περιλαμβάνει το τελευταίο τμήμα της διαδρομής από Σαραντάπορο μέχρι Νεράιδα.