Στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, την αξιοποίηση των πρώτων 7,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στην χώρα του επόμενους μήνες και την έναρξη μεγάλων έργων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ποντάρει η κυβέρνηση για να καλύψει το χαμένο έδαφος από τη διαχείριση της πανδημίας.
Το ανάλογο μήνυμα αναμένεται να εκπέμψει ο πρωθυπουργός κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο ζητώντας από τους υπουργούς να πατήσουν γκάζι τις επόμενες εβδομάδες για την υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκια τους.
Βασικοί άξονες είναι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, η πράσινη ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, με τον κ. Μητσοτάκης να θεωρεί καθοριστικό το δεύτερο εξάμηνο του 2021 για την γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με στόχο την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για τη Γραμμή 4 του μετρό, στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ένα από τα μεγάλα έργα που δρομολογεί η κυβέρνηση και προανήγγειλε ανακοινώσεις για μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στη χώρα. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν ως την μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων μηνών την δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία έχουν καλυφθεί εν μέρει από την μεγάλη κρατική ενίσχυση σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ωστόσο, η σταδιακή αποσωλήνωση, με το τέλος της επιδοματικής πολιτικής, θα φέρει στην επιφάνεια τα σημάδια της κρίσης. Η επιτάχυνση έναρξης μεγάλων έργων όπως το Ελληνικό και γρήγορη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επιτακτικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν.
Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλουν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται. Στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, άλλωστε, επικρατεί κλίμα ικανοποίησης μετά την μάχη που δόθηκε με την αντιπολίτευση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου. Η «μητέρα των μαχών» όπως ονομάστηκε από την αντιπολίτευση κατέδειξε, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, την αδυναμία της Κουμουνδούρου να αντιπαρατεθεί με σύγχρονους όρους για το μέλλον της χώρας και να εκφράσει την κοινωνία. «Πρόκειται για μια πολιτική και ιδεολογική μάχη του αύριο με το χθες», τονίζουν και προσθέτουν ότι «η κυβέρνηση εκφράζει τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας που συγχρονίζουν τα βήματα τους με τον υπόλοιπο κόσμο».
Έτσι στο υπουργικό θα τεθούν επί τάπητος δύο σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου αναφορικά με την επικουρική ασφάλιση και τον «ατομικό κουμπαρά» που θα έχουν οι νέοι ασφαλισμένοι, προκειμένου να μπορούν να αξιοποιήσουν το επικουρικό τους, αν το επιθυμούν, και ως επενδυτικό προϊόν, επιδιώκοντας μεγαλύτερη απόδοση.
Το δεύτερο κομβικό θέμα του υπουργικού συμβουλίου το νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Παιδείας και περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεων, από την παροχή πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας στις εκπαιδευτικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς, έως την αξιολόγηση τόσο των εκπαιδευτικών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όσο και των στελεχών της εκπαίδευσης.