Σε λεπτομερειακές αναφορές των «διευκολυντικών» χρημάτων που έδωσε προκειμένου να στηρίξει άλλα μέσα, πλην του περιβόητου πια τηλεοπτικού σταθμού, προχώρησε κατά την απογευματινή του κατάθεση στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο Χρήστος Καλογρίτσας.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του εισηγητή της πλειοψηφίας, Θάνου Πλεύρη, για το αν του ζητήθηκαν να δανείσει χρήματα εκτός του καναλιού, ο «κόκκινος εργολάβος» απάντησε: «Αμεσα δεν μου ζητήθηκαν, γιατί μου ειπώθηκε πως χρήματα υπήρχαν και δεν χρειαζόταν. Στην πορεία όμως μου ζητήθηκαν... διευκολυντικά χρήματα. Να βοηθήσω. Από ένα διευθυντήριο. Την τελική απόφαση την είχε ο Παππάς».
- Πλεύρης: Πού δώσατε λεφτά;
- Καλογρίτσας: Αυτά τα περίφημα 8 εκατ. ευρώ είναι χρήματα που… (διακόπτει).
- Πλεύρης: Δώσατε λεφτά για εφημερίδες και ραδιόφωνα;
- Καλογρίτσας: Κάτι συνεισέφερα. Μου έστελναν κάτι παιδιά για να δώσω λεφτά «Στο Κόκκινο» (σ.σ. ραδιοφωνικός σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ)
- Πλεύρης: Δώσατε λεφτά «Στο Κόκκινο»;
- Καλογρίτσας: Ναι.
Εισερχόμενος στη συνεδρίαση πάντως, και λίγο πριν η αξιωματική αντιπολίτευση τον χαρακτηρίσει «ψευδομάρτυρα», ο κ. Καλογρίτσας προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, λέγοντας: «Eγώ ξεκαθαρίζω πως έκανα άλλη δήλωση από αυτή που γράφτηκε. Έκανα σαφές πως τα 3 εκατ. ευρώ δεν τα οφείλω. Αν τα όφειλα, δεν θα ήμουν εδώ. Δεν είπα πως θέλω να κερδίσω λεφτά».
Καλογρίτσας: «Μου είπαν ''σύντροφε, βάλε χρήματα, και θα τα πάρεις''»
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Καλογρίτσας είπε πως ο ίδιος δάνειζε χρήματα, αλλά δεν του τα επέστρεφαν ποτέ.
- «Πλεύρης: Δώσατε χρήματα σε άλλα ΜΜΕ;
- Καλογρίτσας: Μου είπαν να βοηθήσω λόγω της εμπειρίας με την «Πρώτη». Φθάσαμε σε ένα σχέδιο εφημερίδας. Μου είπαν «σύντροφε, βάλε χρήματα, και θα τα πάρεις».
- Πλεύρης: Ο κύριος Παππάς σάς ζητούσε την εντολή του δανείου;
- Καλογρίτσας: Μου λέγανε χρειάζεται «Στο Κόκκινο» δέκα χιλιάρικα. Έχεις; «Πάρε τα», έλεγα. Άλλο η εφημερίδα, άλλο το κανάλι. Ο κύριος Παππάς δεν ήταν μόνος. Ήταν μια ομάδα έξυπνων ανθρώπων. Συναποφάσισαν και κατέληγαν να μου ανακοινώνει ο Παππάς.
Τα 8 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιταγής και ο νόμος Παππά
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επιχειρηματίας συνέχισε να αναλύει την κατάσταση που βίωσε εκείνη την περίοδο, προχωρώντας σε λεπτομέρειες αναφορικά με τα 8 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιταγής (που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση:
- «Πλεύρης: Ηταν υπουργοί; Πολιτικά στελέχη; Ποιοι ήταν η άλλη ομάδα;
- Καλογρίτσας: Οταν με φώναξε ο Παππάς με τα άλλα παιδιά, μου είπαν «δεν θα βάλεις χρήματα». Τα δικά μου χρήματα ήταν κατασχεμένα. Κάποια στιγμή ο νόμος του Παππά 4339 έλεγε πως μπορούσες να συμμετέχεις σε διαγωνισμό αν είχες εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ, να είναι μη εργολάβος και με καθαρή φορολογική ενημερότητα. Η οικογένειά μου δεν είχε φορολογική ενημερότητα. Μας είχε μπλοκάρει το ΚΕΦΟΜΕΠ εμένα και την οικογένειά μου. Όλοι δεν είχαμε φορολογική ενημερότητα. Όταν βγήκε ο νόμος, εμείς είπαμε πως δεν έχουμε φορολογική ενημερότητα. Τότε αυτοί κι εγώ μαζί αποφασίσαμε να μπει ο γιος μου, γιατί αυτός όφειλε τα λιγότερα. Τότε έπρεπε να βρεθούν τα 8 εκατ. ευρώ για να συμμετέχει ο γιος μου. Πούλησα τις μετοχές του στις διάφορες εταιρείες μας στη μάνα του και τις αδελφές του. Αυτές πήραν δάνεια με εγγύηση όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία που δεν είχαν μπλοκαριστεί από ΚΕΦΟΜΕΠ. Οι εγγυήσεις ήταν πολύ περισσότερες από 8 εκατ. ευρώ. Εδώ έχω και την εγγυητική του γιου μου. Λέει πως δόθηκε για μετοχικό κεφάλαιο στην προς σύσταση εταιρεία «καταβληθεισόμενο κεφάλαιο». Ο γιος μου έβαλε τα λεφτά στην υπό σύσταση εταιρεία για το κανάλι. Άρα αυτά ήταν τα 8 εκατ. ευρώ, είπε.
Καλογρίτσας: Ο κωδικός Α2 -Εχει όνομα και επώνυμο από Α
Αμέσως μετά ο πρόεδρος της επιτροπής ρώτησε εύλογα «πώς ήταν τότε οι μετοχές του Παππά», με τον μάρτυρα να απαντά: «Οταν δεις το σημειωματάριό μου και τον κωδικό Α2, που είναι ένας με όνομα κι επώνυμο που άρχιζε από Α, θα σας πω».
- Πλεύρης: Να μας πείτε, κύριε Καλογρίτσα. Φύγαμε από το Α2
- Κεγκέρογλου: Να ζητήσει η επιτροπή το δανειοδοτικό πακέτο των 8 εκατ. ευρώ.
- Καλογρίτσας: Βεβαίως. Ξαναγυρίζω, λοιπόν.
Ενταση στην επιτροπή: Πολάκη, είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου
Οι αναφορές του εργολάβου πάντως προκάλεσαν ένταση στην επιτροπή. Όλα ξεκίνησαν τη στιγμή που ο κ. Καλογρίτσας είπε πως η οικογένειά του για να πάρει φορολογική ενημερότητα προσέφυγε στα δικαστήρια.
«Εμένα και τη γυναίκα μου μας έκοψαν και την έξοδο στο εξωτερικό. Τελικά, τελείωσαν τα δικαστήρια και όλοι αθωωθήκαμε και πληρώσαμε καμιά 50αριά χιλιάρικα και η γυναίκα μου 1,8 εκατ. ευρώ, που έγινε αναίρεση. Και ο γιος μου θα μπορούσε, όμως εμείς πληρώσαμε 6,5 εκατ. ευρώ επειδή μια παρέα ήθελε κανάλι. Μου τα χρωστάτε αυτά κι άλλα», είπε μέσα σε ένταση, και απευθυνόμενος στον Παύλο Πολάκη είπε: «Μη φωνάζεις! Είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά. Είσαι βουλευτής, λοιπόν, με τα λεφτά μου».
- Πλεύρης: Πέστε μας όμως, κύριε. Είπατε και για άλλα λεφτά. Πού άλλου δώσατε;
- Καλογρίτσας: Αν, υποθετικά, σας φέρω μια τσάντα με χρήματα, άντε να με πιστέψουν εμένα σε σχέση με την κάθε βουλευτάρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Να φτιάξεις κάτι στο γραφείο του, να πληρώσεις κάποια ανάγκη… πολλά.
- Πλεύρης: Εχετε κάποιο πρόσωπο συγκεκριμένο; Κάποιον βουλευτή; Επισκευάσατε κάτι ως εταιρεία και εργολάβος, κάτι για συγκεκριμένο πρόσωπο;
- Καλογρίτσας: (απέφυγε να απαντήσει) Θα ψάξω να τα βρω. Θα ρωτήσω τη γραμματέα μου. Την έχω σαράντα χρόνια. Δ.Ε. Την ξέρω από το ΚΚΕ. Την ξέρουν όλοι. Βράχος.
Οι συναντήσεις με επιχειρηματίες με «εντολάρες Παππά»
Ο κ. Καλογρίτσας αναφέρθηκε επίσης με μεγαλύτερες λεπτομέρειες στις συναντήσεις που είχε με τους επιχειρηματίες Βαγγέλη Μαρινάκη και Δημήτρη Κοντομηνά, ύστερα από σχετικές «εντολάρες» -όπως είπε- του κ. Παππά.
- Πλεύρης: Είχατε πει πως συναντήσατε τον κύριο Μαρινάκη και τον κύριο Κοντομηνά με εντολή Παππά.
- Καλογρίτσας: Με εντολάρες! Πήγα στον Μαρινάκη και του είπα «δώσε μου ό,τι σου είπε ο Νίκος». Το επιβεβαιώνω. Βεβαίως. Αλήθεια. Πολύ μεγάλη αλήθεια. Και τον Κοντομηνά τον είδα. Με εντολή του Παππά. Γράψτε το: Ο,τι έκανα, ήταν εντολές του.
- Πλεύρης: Το 51% το ζητήσατε εσείς;
- Καλογρίτσας: Του είπα «Δημήτρη, ήλθα να δώσουμε τα χέρια για αυτά που είπαμε». Μου λέει «μωρέ Χρήστο, έβαλα 700 εκατ. εδώ και μου ζητάτε το 51%». Του απάντησα «μωρέ εγώ στα ζητώ;». Μετά μου έστειλαν τον Φουρλεμάδη. Μου λέει 50-50. Κάνω τότε τηλεφώνημα στον Παππά. «Τι τους λέω;». Μου λέει «πάμε από εκεί μου ήλθαμε». Μετά ο Κοντομηνάς βγήκε στην εκπομπή της Μενεγάκη και μου επιτέθηκε. Με τον Κοντομηνά γνωρίστηκα στο σπίτι του Καμμένου, του κουμπάρου μου. Τον Κοντομηνά τον ήξερα. Τον Μαρινάκη όχι. Τον έλεγα κύριο Μαρινάκη, με έλεγε κύριο Καλογρίτσα.
ΣΥΡΙΖΑ: Να χαίρεστε τον ψευδομάρτυρά σας -ΝΔ: Γιατί δεν του κάνετε μήνυση;
Ο νέος γύρος κατάθεσης Καλογρίτσα προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι «τον Καλογρίτσα διαψεύδουν η Δικαιοσύνη, οι μάρτυρες υπεράσπισης, τα ντοκουμέντα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και οι ίδιες του οι αντιφατικές καταθέσεις». Υποστήριξε επίσης ότι «τον διαψεύδει και ο ίδιος του ο γιος, Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, με την εγγυητική επιστολή των 8 εκατ. ευρώ, που κατέθεσε, και την υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό», για να καταλήξει: «Η ΝΔ να χαίρεται τον ψευδομάρτυρά της. Αν ωστόσο η ΝΔ θέλει περισσότερες πληροφορίες, μπορεί κάλλιστα να ρωτήσει ή τον κ. Μητσοτάκη ή το κατά δήλωσή του ''παιδί'' του κ. Καλογρίτσα, τον κ. Θεοδωρικάκο».
Απαντώντας, η ΝΔ σχολίασε σκωπτικά: «Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον μέχρι "χθες" δικό του "καπετάνιο", κ. Καλογρίτσα, ψευδομάρτυρα, γιατί δεν προχωράει σε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του; Προφανώς για τον λόγο που όλοι καταλαβαίνουν…».