«Καλή» και «ειλικρινή» χαρακτήρισε τη χθεσινή συζήτηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς την τοξικότητα των προηγούμενων ετών, επιδιώκοντας τη συναίνεση στα μείζονα ζητήματα και διατηρώντας έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας σε θεσμικό επίπεδο, θέλουν να ανοίξουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντησή τους στη Βουλή.
Ένα ραντεβού που άργησε τρία χρόνια, αλλά πραγματοποιείται «σε καλό τάιμινγκ», σχολίασε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους λίγο πριν περάσει την πόρτα του γραφείου του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Έσπασε ο πάγος» μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη
Η αμηχανία της πρώτης συνάντησης, μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο οι σχέσεις τους δοκιμάστηκαν και βρέθηκαν στο ναδίρ, ξεπεράστηκε σχετικά γρήγορα και η συζήτηση για το αν το κέρασμα θα είναι ντολμαδάκια, όπως έσπευσε να μαντέψει ο κ. Ανδρουλάκης, ή πράσινο τσάι, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, βοήθησε να σπάσει ο πάγος. Η μία ώρα και τα είκοσι λεπτά που έμειναν οι δυο τους δείχνει ότι έγινε μια ουσιαστική συζήτηση και η βεντάλια των θεμάτων άνοιξε σε όλα τα πεδία της πολιτικής. Το γεγονός πως συμφώνησαν να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για το Δημογραφικό και να εξεταστεί η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Καταναλωτή, όπως πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένα δείγμα πως εννοούν την πρόθεση τους για συναινέσεις στα κρίσιμα για την χώρα θέματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δύο ηλεκτρονικά αρχεία, το ένα περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και το δεύτερο τις πολιτικές που εφαρμόζονται για το Στεγαστικό για να αποτελέσουν βάση της συζήτησης.
Βάση για το μέλλον ο δίαυλος επικοινωνίας Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη
Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά το γεγονός πως πλέον έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιστεύει ότι επετεύχθη ο βασικός στόχος που ήταν να γίνει μία ειλικρινής συζήτηση, η οποία θα αποτελέσει βάση για το μέλλον. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, φανέρωσε από την αρχή τη θετική διάθεση με την οποία προσήλθε ρωτώντας τον Πρωθυπουργό για την συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δηλώντας ότι «πραγματικά θα βοηθήσουμε κι εμείς, όπως μπορούμε, για να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος».
Το κατά πόσον αυτό το κλίμα θα εμπεδωθεί στην δημόσια σφαίρα μένει να φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα με πρώτο σταθμό τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή εβδομάδα. «Δεν είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση, θα ήταν πολύ παράδοξο αν συνέβαινε αυτό σε μεγάλη συχνότητα», όπως ξεκαθάρισε από την αρχή ο κ. Μητσοτάκης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι «τυφλή αντιπαράθεση χωρίς επιχειρήματα, αλλά με τοξικό λόγο, όπως συνήθιζε ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνουν συνεργάτες του. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μία ουσιαστική αντιπολίτευση με προτάσεις που θα βοηθούν στην άσκηση πολιτικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και θεωρούν πως υπάρχει μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Οι διαφορές Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη που δεν επισκίασαν όμως τη συζήτηση
Όπως φάνηκε στη διάρκεια της συνάντησης υπάρχουν θέματα στα οποία οι δύο πλευρές διατηρούν αγεφύρωτες διαφορές όπως η μείωση του ΦΠΑ, η golden visa και η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών. Ενώ, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των υποκλοπών, όπου επέμεινε στην άμεση συμμόρφωση της ΕΥΠ με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ. Βέβαια, οι διαφορές αυτές δεν επισκίασαν τη συζήτηση και δεν αποτέλεσαν σημείο τριβής. Στο τραπέζι μπήκε και η συνταγματική αναθεώρηση όπου εκ των πραγμάτων απαιτείται ευρύτερη συναίνεση και ισχυρή πλειοψηφία για να προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος. Κάθε πλευρά έχει τις απόψεις της, όμως, υπάρχουν άρθρα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν σημεία σύγκλισης μέσα από τον διάλογο, όπως το άρθρο 16.
Οι κ. Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης, παρότι έχει «φουντώσει» η σχετική συζήτηση, δεν αναφέρθηκαν στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αφού είναι πάγια η άποψη του Πρωθυπουργού ότι είναι άκαιρη και προσβλητική για τον θεσμό.