Κλιμακώνει διαρκώς την ένταση με την Ελλάδα η Τουρκία. Πέρα από το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων χθες εκλήθη στο ΥΠΕΞ της γείτονος ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ο λόγος που επικαλέστηκε η Άγκυρα ήταν «η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».
Σύμφωνα με το Anadolu, το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε στον Έλληνα πρέσβη ότι οι προαναφερθείσες οργανώσεις διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θεωρείται ακόμα περισσότερο ως ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».
Μάλιστα του το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου, όπου οι «τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης».
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου έχει μετατραπεί σε τρομοκρατική «φωλιά», ανάλογη με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ η αντίδραση και οι απόψεις της Τουρκίας επί του θέματος μεταφέρθηκαν στον κ. Λάζαρη λόγω της δράσης που ξεκίνησε από τον εν λόγω καταυλισμό και εξελίχθηκε σε ανοιχτή διαδήλωση του PKK κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τουρκικών αντιπροσωπειών και των πολιτών στην Ελλάδα και η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις προσδοκίες που έχει για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τονίστηκε, δε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η ανάγκη να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το διεθνές δίκαιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Διπλωματικές πηγές: Αβάσιμες και αναληθείς οι κατηγορίες, τις απορρίπτουμε
Διπλωματικές πηγές απέρριψαν εν τω συνόλω τους τουρκικούς ισχυρισμούς.
«Αναφορικά με πρόσφατες κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους καθώς είναι αβάσιμες και αναληθείς.
Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Οικονόμου: Η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο
Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. «Η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε δε πως είναι τελείως ανυπόστατες οι κατηγορίες και ότι δεν έχει καμία σχέση η χώρα με όλα αυτά.
Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο, το τελευταίο διάστημα καθώς έχει συναντήσει την καταδίκη από όλο τον δυτικό κόσμο, παρά τα προσωρινά φάλτσα κάποιων.
«Η στάση της Τουρκίας αντανακλά την απογοήτευση και την ανησυχία του Ερντογάν για την αναβάθμιση της Ελλάδας και την αναγνώριση του γεωστρατηγικού της ρόλου». Όσο για τα νησιά, τόνισε πως η ελληνική κυριαρχία δεν δεν αμφισβητείται από κανέναν, και πως όποιος φέρνει τέτοιους ισχυρισμούς δεν έχει καμία τύχη να τους κάνει αποδεκτούς από τρίτους.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι απειλές για «σοβαρότατη κρίση» του αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νωρίτερα χθες, η Τουρκία είχε εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, εκτοξεύοντας απειλές για ενδεχόμενο «σοβαρότατης κρίσης».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους της Πορτογαλίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμάτσι εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» όσον αφορά στο Κυπριακό, οι οποίες και «κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ σε ομηρία».
«Αυτό πρέπει να σταματήσει. Εχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», σημείωσε.
Καϊμάτσι: Σημαντικότερη από κάθε άλλη ένταξη στην ΕΕ η ένταξη της Τουρκίας
Ο Καϊμάτσι είπε: «Ως κοσμική χώρα, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι πολύ πιο σημαντική και επωφελής από οποιαδήποτε άλλη ένταξη. Επειδή καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει ο ριζοσπαστισμός στην Ευρώπη και να βοηθήσει στην πλήρη ενσωμάτωση 25 εκατομμυρίων μουσουλμάνων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κανένα μέλος δεν μπορεί να συμβάλει στον σεβασμό όλων των χρωμάτων και όλων των διαφορών εντός της ΕΕ, στη συμβίωση και τη σταθερότητα όσο η Τουρκία».
Επίσης, είπε ότι «το μεγαλύτερο όφελος από την ένταξη της Τουρκίας για την ΕΕ θα είναι ότι θα είναι μια κοσμική χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία», και πρόσθεσε ότι οι συνεισφορές της Τουρκίας στην οικονομία, την άμυνα, την ασφάλεια, τη γεωπολιτική και άλλα ζητήματα δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Η Τουρκία μπορεί να παίξει ρόλο στο «άνοιγμα» της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, λέει ο Καϊμάτσι
«Στα μάτια του μουσουλμανικού κόσμου, η Ευρώπη είναι ένας τόπος όπου διατυπώνονται κατηγορίες για ιμπεριαλισμό, προκατάληψη, χαμηλή ανοχή και μερικές φορές ρατσισμό. Η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα της ΕΕ στη Μέση Ανατολή και σε άλλους πολιτισμούς και στην εξάλειψη της κακής εικόνας για την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε.
Συμπλήρωσε ότι η συνεργασία Τουρκίας-ΕΕ στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της μετανάστευσης και της ενέργειας δεν μπορεί να ενισχυθεί λόγω της στάσης των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων ηγετών.
«Αυτό πρέπει να τελειώσει, έχουμε δείξει πολλή υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρότατη κρίση. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ στους τομείς της ενέργειας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας, εξετάζοντας την Τουρκία ως χώρα που βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης στην Ένωση», είπε.
Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και το παράλογο
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.
Με αφορμή την εκρηκτική κλιμάκωση της εμπρηστικής τουρκικής ρητορικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «οι γείτονες τα βάζουν με την Ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο. Όμως κάθε ρητορικό, επιθετικό τους βήμα μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση. Εμείς ζούμε στην πραγματικότητα κι ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους να αλλάξουν και τη λογική τους. Αλλά δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και το παράλογο» είπε, στέλνοντας για άλλη μια φορά ένα ξεκάθαρο μήνυμα.