Κακλαμάνης: Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι η κατ' εξοχήν Υπηρεσία που ανταποκρίνεται στη λέξη «διαφάνεια» - iefimerida.gr

Κακλαμάνης: Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι η κατ' εξοχήν Υπηρεσία που ανταποκρίνεται στη λέξη «διαφάνεια»

Ο Νικήτας Κακλαμάνης στη Βουλή
Ο Νικήτας Κακλαμάνης στη Βουλή / Φωτογραφία: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στήριξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ειδικότερα, αυτή τη στήριξή του μετέφερε προς την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρία Ντούνη, η οποία τον επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στο γραφείο του, προκειμένου να του παραδώσει την Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου και την Επισκόπηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την αναγκαιότητα ύπαρξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου τονίζει ο Κακλαμάνης

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι ως εκ της πείρας του σε θέσεις ευθύνης έχει πλήρη εικόνα για την αναγκαιότητα ύπαρξης και τη σπουδαιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θεωρεί ότι βεβαίως αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης Δικαιοσύνης, αλλά είναι και η κατ' εξοχήν Υπηρεσία που ανταποκρίνεται στην ουσία της λέξης «διαφάνεια», σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα. Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διευκολύνουν το έργο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διότι υπάρχει το παράπονο της αργοπορίας γενικά στη Δικαιοσύνη, ωστόσο οι κυβερνήσεις δεν ενισχύουν από άποψη έμψυχου αλλά και τεχνολογίας δυναμικό τη Δικαιοσύνη και εν προκειμένω το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Το Συνέδριο λειτούργησε ως αξιολογητής του εσωτερικού ελέγχου στις δημόσιες υπηρεσίες»

Η κ. Ντούνη παρέδωσε στον κ. Κακλαμάνη την Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου για το 2024, την εποπτεία της προόδου εγκατάστασης του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και της οργάνωσης και λειτουργίας των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στους φορείς του δημόσιου τομέα. Όπως σημείωσε, το Συνέδριο λειτούργησε ως αξιολογητής του εσωτερικού ελέγχου στις δημόσιες υπηρεσίες. Στην Έκθεση, μεταξύ άλλων, αποτυπώνονται η υφιστάμενη κατάσταση των φορέων του δημόσιου τομέα ως προς την εγκαθίδρυση του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και τη σύσταση Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου, η συμμόρφωση των φορέων ως προς τις συστάσεις για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, τα αποτελέσματα που αφορούν τη σύσταση των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου, αλλά και θέματα που άπτονται του τρόπου ανάθεσης των σχετικών συμβάσεων σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Όσον αφορά στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η κ. Ντούνη είπε ότι έγινε μία επισκόπηση για το τι υπάρχει από πλευράς νομοθετικού πλαισίου, όπου εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς. Αυτήν τη στιγμή είναι 19 τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Ελλάδα, το τελευταίο αναγνωρίστηκε το 2023 και είναι το Ζαγόρι. Δεν έχουμε Μνημεία Φυσικού Κάλλους, δεν έχουμε αναγνωρίσει κανένα, έχουμε μόνο δύο μεικτά, που είναι τα Μετέωρα και ο Άθως. Όλα αυτά, όπως επεσήμανε η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα πρέπει να έχουν ένα διαχειριστικό σχέδιο, όμως μόνο τρία το διαθέτουν. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός συγκεκριμένου φορέα που θα ασχολείται με όλα αυτά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ