Και ξαφνικά προέκυψε πρόβλημα στο ΚΙΝΑΛ με αφορμή το νομοσχέδιο για τις πορείες. Οι αντιδράσεις τεσσάρων βουλευτών του Κινήματος, προεξάρχοντος του πρώην υπουργού Χάρη Καστανίδη, έχουν θέσει σε συναγερμό τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.
Όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida.gr, στις δύο συνεδριάσεις της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ -μία πριν από τις διορθώσεις Χρυσοχοϊδη και μία μετά, την Τρίτη το μεσημέρι- όπου συζητήθηκε η στάση του κόμματος επί του νομοσχεδίου υπήρξε μακρά συζήτηση και διαφωνίες. Επί των 18 παρόντων (από τους 22 βουλευτές που έχει το κόμμα) οι 14 ήταν υπέρ της στήριξης του ν/σ και κατά οι τέσσερις. Πρόκειται για τους Χ. Καστανίδη, Μιχ. Κατρίνη, Γιώργο Μουλκιώτη και Ανδρέα Πουλά, οι οποίοι ανέπτυξαν τις ενστάσεις τους. Ο μεν κ. Καστανίδης κατέθεσε επιχειρήματα σε νομικό επίπεδο, οι δε υπόλοιποι τρεις βουλευτές ήταν της άποψης ότι «δεν πρέπει να ταυτιστούμε με τη ΝΔ». Ωστόσο, όπως διαβεβαίωναν πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και οι τέσσερις βουλευτές δήλωσαν σαφώς ότι θα σεβαστούν την απόφαση της πλειοψηφίας.
Χθες το βράδυ, ωστόσο, ο Χάρης Καστανίδης από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε πυρά κατά… ριπάς για το νομοσχέδιο, δημιουργώντας αναστάτωση σχετικά με τη στάση του απόψε το βράδυ, στην ονομαστική ψηφοφορία.
«Μπορώ να εικάσω ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής, αλλά δεν παίρνω όρκο», ήταν η επωδός στελεχών της Χ. Τρικούπη όταν δέχονταν ερωτήσεις για τη στάση Καστανίδη αλλά και των υπολοίπων τριών βουλευτών. Επί της ουσίας, ο κ. Καστανίδης ανέπτυξε στην ομιλία του το περιεχόμενο της τροπολογίας του ΚΙΝΑΛ το οποίο δήλωσε μεν ότι θα ψηφίσει το ν/σ επί της αρχής, αλλά παραμένουν οι προβληματισμοί του για μια σειρά διατάξεων, τις οποίες και θα καταψηφίσει στην ψηφοφορία επί των άρθρων απόψε, εφόσον δεν επέλθουν τροποποιήσεις από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ωστόσο, στη Χ. Τρικούπη κρατούν υπό σημείωση το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός επέλεξε να αναφερθεί μόνο στα αρνητικά του νομοσχεδίου, χωρίς να κάνει πουθενά λόγο για θετικά σημεία μετά τις αλλαγές. Στο Κίνημα Αλλαγής επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, αλλά δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη. Όπως σημειώνουν, «ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα σχοινιά με την υπόθεση Παππά και Καλογρίτσα αλλά και με τη σκευωρία της Novartis, κάποιοι βουλευτές δημιουργούν θέμα και το ΚΙΝΑΛ παίζει στα πρωτοσέλιδα με προβληματικό τρόπο». Ή, όπως σχολίασαν σκωπτικά κάποιοι, «ο Μιχάλης (σ.σ.: Χρυσοχοΐδης) θα μας διαλύσει το ΚΙΝΑΛ».
Το πρόβλημα που δημιουργούν οι διαφωνούντες στη στρατηγική Γεννηματά
Το θέμα πάει παραπέρα από μια απλή διαφωνία επί ενός νομοσχεδίου, καθώς η Φώφη Γεννηματά, διαβλέποντας την ευκαιρία που ανοίγεται με την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να κερδίσει ζωτικό χώρο με στόχο να ανέβει το ΚΙΝΑΛ δημοσκοπικά. Ετσι, χαράχθηκε μια συγκεκριμένη στρατηγική, που θέλει το Κίνημα Αλλαγής να ασκεί δημιουργική και όχι «τυφλή» αντιπολίτευση. Το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη ήταν μια χρυσή ευκαιρία, καθώς η Χ. Τρικούπη είχε διαμηνύσει ότι είναι ανάγκη να τεθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για τις πορείες, ωστόσο διαφώνησε με άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν σε δημοκρατικά δικαιώματα του συναθροίζεσθαι. Ετσι, άσκησε πίεση και πέτυχε τις βελτιώσεις επί των οποίων επαίρεται. Όπως δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, «ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό», στάση που χαιρέτισε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή. Με άλλα λόγια, το ΚΙΝΑΛ φιλοδοξεί να παρουσιαστεί ως το μόνο κόμμα που ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση, εκμεταλλευόμενο την αμήχανη θέση του ΣΥΡΙΖΑ από τις τελευταίες αποκαλύψεις.
Αυτή τη στρατηγική ήρθε να ταράξει («να ακυρώσει» λένε κάποιοι) η διαφωνία των τεσσάρων βουλευτών. Και παράλληλα, έφερε εμμέσως εκ νέου στην επιφάνεια τον εσωτερικό δυισμό που εμφιλοχωρεί στο ΚΙΝΑΛ ανάμεσα σε όσους προτιμούν συμπράξεις με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επιμέρους νομοσχέδια και σε εκείνους (όπως οι προαναφερθέντες τέσσερις βουλευτές) που δεν κρύβουν την αντίθεσή τους με μια τέτοια προοπτική και προτιμούν μια εξ αριστερών κριτική στην κυβέρνηση, κοντά στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο θεωρούν ως ιδεολογικά εγγύτερο με το ΚΙΝΑΛ.
Σημειώνεται πως το ΚΙΝΑΛ σήμερα το πρωί κατέθεσε τροπολογία με 5 αλλαγές για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ζητώντας την κατάργηση των χημικών.
Η συνάντηση Φώφης-Παπανδρέου
Ακριβώς λόγω του ότι διακυβεύεται στην παρούσα φάση κάτι περισσότερο από ένα αντάρτικο σε ένα νομοσχέδιο, η Φώφη Γεννηματά επεδίωξε και είχε -σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές- συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν απών από τις δύο συσκέψεις της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο φέρεται να έχει και ο ίδιος ενστάσεις επί του νομοσχεδίου. Η πρόεδρος του Κινήματος του ζήτησε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να ασκήσει την επιρροή του στον Χ. Καστανίδη (πρώην υπουργό επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου) και στους υπολοίπους τρεις βουλευτές, ώστε να μη δημιουργηθεί ρωγμή στην εικόνα του κόμματος. Οι πληροφορίες είναι φειδωλές τόσο για τη συνάντηση όσο και για το περιεχόμενό της, ως εκ τούτου είναι άγνωστο τι απάντησε στο αίτημα Γεννηματά ο Γ. Παπανδρέου.
Εμμέσως θέμα κομματικής πειθαρχίας
Το τι θα γίνει στην αποψινή ψηφοφορία θα φανεί σε λίγες ώρες. Στελέχη της Χ. Τρικούπη σημείωναν με νόημα ότι η απόφαση να στηριχθεί επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις πορείες «είναι απόφαση της παράταξης και όχι της Γεννηματά μόνο», υπονοώντας ότι μια τέτοια απόφαση εγείρει εκ των πραγμάτων αξίωση κομματικής πειθαρχίας του συνόλου των βουλευτών.
Φυσικά, οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά δεν θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, εξ ου και όταν ερωτώνται αν θα υπάρξουν πειθαρχικά μέτρα σε τυχόν αντάρτες, επιλέγουν την… εύκολη οδό: «Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις, η πολιτική δεν γίνεται με τα εάν…» είναι οι απαντήσεις που δίνουν…