Στην Ελλάδα αναμένεται το προσεχές διάστημα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Δένδια, με αφορμή τη συμφωνία για την πώληση φρεγατών από την ιβηρική χώρα στην Τουρκία.
Οπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (J.M.Albares).
Κατά τη συνομιλία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν, ενώ ο Ισπανός ομόλογός του έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων. «Η πρότασή του έγινε δεκτή», σημειώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι, σε ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Ισπανία προσβλέπει η Τουρκία, με την αγορά ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς και ενός υποβρυχίου, όπως δήλωσε την Πέμπτη (18/11) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του και η Ισπανία έχουν ήδη συνεργαστεί στην ναυπήγηση του «TCG Anadolu», ενός αμφίβιου επιθετικού πλοίου, που μπορεί να διαμορφωθεί ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο.
«Το πρώτο αεροπλανοφόρο δεν ήταν μεγάλης κλίμακας. Συμφωνήσαμε για την κατασκευή ενός μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, στην Αγκυρα. «Κι ίσως μπούμε μαζί και στη ναυπήγηση ενός υποβρυχίου (…) Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μαχητικών ή μη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Το αεροπλανοφόρο, που σχεδίασαν τα ισπανικά ναυπηγεία Navantia, θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ το συμβόλαιο περιλάμβανε και οψιόν ναυπήγησης και δεύτερου πλοίου, που ο Ερντογάν θέλει να είναι μεγαλύτερο. Δεν προσδιόρισε τις διαστάσεις του, αλλά το Anadolu έχει το ίδιο μέγεθος με το μεγαλύτερο πλοίο του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού, το «Juan Carlos I», με μήκος άνω των 230 μ. και εκτόπισμα 26.000 τόνων.
Εντονη αντίδραση της Ελλάδας στη συμφωνία Ερντογάν-Σάντσεθ
Η ελληνική πλευρά απάντησε με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία, μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Σάντσεθ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως η Αθήνα έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Αγκυρα. Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ' επιτάσεως από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Οκτώβριο του 2020.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια (Arancha González Laya), τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει: «Τα κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.
Ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του, τον κ. Αλμπάρες, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Μάλιστα, σήμερα (19/11), ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα «να ακολουθούσαν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως της Ενωσης».