Η ψήφιση της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ από τη Βουλή εδραιώνει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.
Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, θωρακίζει τη χώρα αμυντικά και διπλωματικά.
Πλεονέκτημα η ψήφιση της Συμφωνίας εν όψει των συζητήσεων Μητσοτάκη-Μπάιντεν για την τουρκική προκλητικότητα
Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου μεταξύ άλλων θα θέσει στον πρόεδρο Μπάιντεν και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, η ψήφιση της Συμφωνίας είναι ένα πλεονέκτημα στις συζητήσεις που θα γίνουν και ένα μήνυμα για τη στήριξη της Ελλάδας έναντι οποιασδήποτε απειλής, καθώς στο προοίμιο της συμφωνίας αναφέρεται η «αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης».
Μέρος της χθεσινής συζήτησης επισκίασε το δημοσίευμα της «WSJ» για το αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προς το Κογκρέσο για την αναβάθμιση τουρκικών F16 και πιθανή πώληση αεροσκαφών στην Άγκυρα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης υποβαθμίζουν τη σημασία αυτής της κίνησης, σε κάθε περίπτωση δεν κρίνουν ότι επηρεάζει την ουσία της ξεκάθαρης στήριξης από την Ουάσιγκτον στην Ελλάδα και την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή έναντι της Άγκυρας. Ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε χθες «διαδικαστικό αίτημα σε επίπεδο αμερικανικού State Department», που αφορά αναβάθμιση κάποιων συστημάτων επικοινωνίας των αεροσκαφών F-16.
Τι θα θέσει στο τραπέζι ο Μητσοτάκης για τις τουρκικές προκλήσεις
Προφανώς, όμως, δεν βλέπουν με θετικό τρόπο την κίνηση αυτή και ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βάλει το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, θα παρουσιάσει στον κ. Μπάιντεν με αριθμούς και στοιχεία τις παράνομες υπερπτήσεις που πραγματοποιούν τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικό έδαφος και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί. Παράλληλα, με το τουρκικό casus belli και την ρητορική έντασης από την πλευρά της Άγκυρας τίθεται ένα σαφές θέμα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία από την δυτική συμμαχία και υπάρχουν κύκλοι που την θεωρούν κρίσιμο στρατηγικό εταίρο που πρέπει να παραμείνει στο δυτικό άρμα. «Αυτό, όμως, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων», τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Και η Αθήνα έχει τονίσει πολλές φορές ότι ο διάλογος και οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι ένα ζητούμενο, όμως υπό τον όρο ότι θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας.
Ο κομβικός ρόλος της Γερουσίας και η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο
Το κρίσιμο όμως στην υπόθεση των F-16 είναι ότι τον τελικό λόγο έχει η Γερουσία. Και εκεί, όπως έχει αποδειχτεί, οι ισορροπίες δεν ευνοούν το τουρκικό αίτημα. Το Κογκρέσο είναι αυτό που άναψε «κόκκινο φως» στα αμερικανικά εξοπλιστικά προγράμματα προς την Άγκυρα, «παγώνοντας» και τη γραμμή συμπαραγωγής των F-35, ύστερα από την αγορά των S400 από τη Ρωσία.
Ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να μιλήσει την Τρίτη στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα και θα κάνει ειδική αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συμπεριφορά της Άγκυρας. Επίσης, θα έχει επαφές με μέλη του Κογκρέσου που διαχρονικά έχουν στηρίξει τις ελληνικές θέσεις, όπως ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ. Σε αυτές τις συναντήσεις θα προβάλει τα ελληνικά επιχειρήματα, διασφαλίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, τονίζουν συνεργάτες του.