Ενδιαφέρον είναι ότι ήδη στο Συνέδριο του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα έχουν προσκληθεί όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων πλην των κομμάτων της ακροδεξιάς και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Το προσκλητήριο Τσίπρα
Προσκλήσεις έχουν λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Στο διήμερο Συνέδριο 17 και 18 Ιουνίου ομιλητής θα είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προσκλήσεις έχουν σταλεί και προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς οι βουλευτές της οποίας έχουν ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών που είναι και το βασικό ζήτημα του Συνεδρίου.
Η συνάντηση της Κεντροαριστεράς
Η επιβεβαίωση της παρουσίας βουλευτών των δυο κομμάτων θα είναι και η πρώτη μεγάλη συνάντηση της Κεντροαριστεράς και πολλοί μιλούν από τώρα για μια πιθανή εικόνα από το μέλλον με τη «Βουλή της Κεντροαριστεράς» να κάθεται στα έδρανα του αμφιθέατρου του Εθνικού Ωδείου.
Υπο αυτές τις συνθήκες θεωρείται μάλλον απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να μην κάνει και αυτός της δική του ηχηρή παρέμβαση για τις προοδευτικές συγκλίσεις και στο εσωτερικό της χώρας όταν έχει ήδη μιλήσει αρκετές φορές ήδη για τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναχαίτιση της ακροδεξιάς που σηκώνει διαρκώς κεφάλι.
Ο Χρήστος Σπίρτζης μάλιστα στο πλαίσιο αυτό και ως βασικός οπαδός του μεγάλου συνασπισμού δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι Αλέξης οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου «μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στο να βρούμε και τους κανόνες και το πολιτικό πλαίσιο και τις παρεμβάσεις, προκειμένου να γίνει αυτή η στενή συνεργασία, για να μην πω και συνένωση».
Πάντως η επιλογή του timing από τον κ. Κασσελάκη να αποκαλύψει τώρα την πρόθεσή να συστήσει το δικό του Ινστιτούτο δεν ήχησε ευχάριστα στο εσωτερικό ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πρώτη στιγμή του ασκήθηκε μια κριτική με βάθος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με έμπειρα και παλαιότερα στελέχη να κάνουν λόγο για σπασμωδική αντίδραση από την πλευρά του νέου προέδρου σημειώνοντας μάλιστα ότι Ινστιτούτα και Ιδρύματα φτιάχνουν οι πρώην και όχι οι νυν. Πρόσθεταν μάλιστα ότι αν δεν μπορούν οι αρχηγοί με τα κόμματά τους, τότε δεν μπορούν γενικά να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά.
Άλλοι πάλι σχολίαζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό του Ινστιτούτο Πουλαντζά, «εκτός αν δεν γνωρίζει ούτε ποιος είναι ο Πουλαντζάς ούτε και την ύπαρξη του Ινστιτούτου» πρόσθεταν τα ίδια στελέχη με μακρά πορεία στην Αριστερά.