«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνειδητά μετέτρεψε την ΕΥΠ σε παρακρατικό προσωπικό του μαγαζί», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105.5 FM.
«Αν υπάρχει μία εικόνα με την οποία θα ταυτιστεί στο μέλλον ο κ. Μητσοτάκης, είναι η εικόνα της φυγής από τη Βουλή. Η εικόνα του ανθρώπου που όταν ρωτήθηκε για το αν η ΕΥΠ -και όχι κάποιο παρακρατικό κέντρο- παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επέλεξε να φύγει από την αίθουσα», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Δεν ξέρω τι είναι πιο επικίνδυνο για τη χώρα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντόνιζε αυτή τη διαδικασία ή το ότι θέλει να μας πείσει πως δεν γνώριζε, όταν αυτό γινόταν μέσα στην ΕΥΠ με επικεφαλής ανθρώπους που αυτός προσωπικά είχε επιλέξει. Υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι αθώος για αυτήν την υπόθεση. Δουλειά τής επόμενης κυβέρνησης είναι να κάνει τα πάντα για να διερευνηθούν μέχρι τέλους όλες οι ευθύνες -και οι ποινικές- που φαίνονται να υπάρχουν», υπογράμμισε και σημείωσε:
«Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο κ. Μητσοτάκης θα είχε φύγει, ειδικά μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη».
«Μπαίνουμε σε συζήτηση προϋπολογισμού στη Βουλή, ο οποίος θα ψηφιστεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Αντικειμενικά είναι μια διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν έχουμε ελπίδες ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα δείξει δημοκρατικά αντανακλαστικά, για δύο λόγους. Γιατί, όπως φαίνεται από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, οι μισοί είναι εκβιαζόμενοι ενώ οι άλλοι μισοί συμμετέχουν στο φαγοπότι που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσέθεσε:
«Ειδικά ο κ. Χατζηδάκης, ίσως είναι και τα δύο. Συμμετέχει κανονικά στη λεηλασία της κοινωνίας, είναι ο άνθρωπος που όταν ανέλαβε το Υπουργείο Ενέργειας είπε ότι δεν φοβάται να σπάσει αυγά και είδαμε τι σήμαινε αυτό, ενώ ως υπουργός Εργασίας έφερε την κατάργηση του οκταώρου». «Το καλοκαίρι κυκλοφόρησε η είδηση ότι φέτος έλειπαν 50.000 εργαζόμενοι από τον τουρισμό, αλλά συζητήσαμε πολύ λιγότερο πως τον πρώτο μήνα της σεζόν παραιτήθηκαν 6.000 με 7.000 άνθρωποι. Αυτό που συζητήσαμε ακόμα λιγότερο είναι ότι ο νόμος Χατζηδάκη για την κατάργηση του οκταώρου σχετίζεται με αυτήν την εξέλιξη. Γιατί πλέον στον τουρισμό και στην εστίαση έχουμε απλήρωτα 12ωρα και 14ωρα, έχουμε επιχειρηματίες να αρνούνται απλά να βάλουν το δώρο», εξήγησε.
«Με βάση όλα τα στοιχεία που έχουν βγει αλλά και με βάση το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει τα πάντα για να ρίξει ”μαύρο” στις έρευνες για τις παρακολουθήσεις, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά μετέτρεψε την ΕΥΠ σε παρακρατικό προσωπικό του μαγαζί», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Θεωρεί τη χώρα χωράφι του, νομίζει ότι μπορεί να παρακολουθεί όποιον θέλει και όταν τον ρωτάνε, να απαντά ”για λόγους εθνικής ασφάλειας”», προσέθεσε.
Ηλιόπουλος για την υπόθεση Καϊλή
Στον απόηχο της υπόθεσης Καϊλή και με αφορμή αναφορές από πλευράς τής ΝΔ ότι χρειάζονται οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, ο Νάσος Ηλιόπουλος διευκρίνισε πως «κατ' αρχάς δεν φαίνεται να προκύπτει επίσημα, σύμφωνα και με τα ρεπορτάζ ξένων μέσων ενημέρωσης, ότι υπήρξε παρακολούθηση στο τηλέφωνο της κ. Καϊλή» και σχολίασε: «Αυτό που φαίνεται να έγινε είναι παρακολούθηση στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, κάτι με το οποίο οι ελληνικές αρχές μάλλον δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά». «Όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να συνδέουμε μία υπόθεση που σχετίζεται με οργανωμένο έγκλημα, με μία υπόθεση που έχουμε παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων ή συνεργατών για λόγους ”εθνικής ασφάλειας”», σημείωσε.
«Προκαλεί δε βαθιά ανησυχία να ακούς τον Μαργαρίτη Σχοινά, τον επίτροπο για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, να τοποθετείται για το ζήτημα του μουντιάλ στο Κατάρ με το ίδιο non paper με το οποίο είχε μιλήσει η κ. Καϊλή. Να μιλά ο κ. Σχοινάς για τις τομές που έκανε το Κατάρ στην εργατική νομοθεσία, για μια υπόθεση που άφησε πίσω της 6.500 νεκρούς εργαζόμενους. Αυτό σίγουρα δεν είναι ευρωπαϊκός τρόπος ζωής», προσέθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις εν όψει των εκλογών, ανέφερε:
«έχουμε μπροστά μας εκλογές με απλή αναλογική και αυτό σημαίνει συνεργασίες». «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πολιτικό πρόγραμμα, τι λέμε την επόμενη μέρα για το δημόσιο ΕΣΥ, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για να υπάρχει ένας πτωχευτικός που θα προστατεύει τους πολίτες και την πρώτη κατοικία και όχι τις τράπεζες», σημείωσε.
«Αν πάνω σε αυτό το πρόγραμμα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική, είναι δική μας ευθύνη να φτιάξουμε την προοδευτική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που θα διώξει όχι απλά τον κ. Μητσοτάκη αλλά και την πολιτική του», υπογράμμισε. «Προφανώς, ως κορμός αυτής της κυβέρνησης, θα έχουμε την ευθύνη και για την επιλογή προσώπων», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.