«Πρόταση-κλειδί» του οικονομικού προγράμματος που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χαρακτήρισε τη ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών της πανδημίας «με διαγραφή μέρους τους, και ρύθμιση του υπολοίπου τους σε ένα σχήμα 120 δόσεων», ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «ανάλογα με τη μείωση εισοδήματος ή τζίρου η διαγραφή μπορεί να φτάσει και στο 60%».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος τόνισε ότι απαιτείται στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εργαζόμενων και νοικοκυριών «για να αποφύγουμε τα χειρότερα»
Σχολίασε πως η κυβέρνηση έχει άδικο αν νομίζει «ότι απλά πατήσαμε ένα "pause" στην οικονομία, και ως διά μαγείας όλα θα μπουν σε μια σειρά από μόνα τους». Την κατηγόρησε ότι «όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να κλείσει τις πληγές που δημιούργησε η πανδημία, αλλά αντιθέτως δημιουργεί και νέες στην κοινωνία», προσθέτοντας ότι «η συνθήκη που βιώνουμε σήμερα συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια, και δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που επιδεινώνει την κατάσταση, με μέτρα όπως η κατάργηση του 8ωρου και ένα πτωχευτικό κώδικα που ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να προτείνει στις πιο σκοτεινές ημέρες της ελληνικής χρεοκοπίας». Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων μπροστά στον κίνδυνο χιλιάδων απολύσεων και κλεισίματος μιας στις τρεις επιχειρήσεων, όπως είπε.
Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κοστολογήσει τις προτάσεις του στα 5,7 δισ. ευρώ, παρέμβαση την οποία χαρακτήρισε «απολύτως λογική με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας». Επισήμανε ότι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα με τα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως η στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για 6 μήνες τουλάχιστον από το κράτος, και η μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες ενισχύσεις. Αναφέρθηκε και στα χρέη των ΜμΕ προς τις τράπεζες, τα οποία θα πρέπει να ρυθμιστούν «με πρωτοβουλίες του κράτους και μέσω του ΤΧΣ, στη βάση του κώδικα δεοντολογίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».
Κατόπιν αυτών έθεσε το ερώτημα «πόσο θα μας κοστίσει αν δεν λάβουμε όλα αυτά τα μέτρα, και τι θα εισπράξει το κράτος στο τέλος της ημέρας από μία επιχείρηση που θα κλείσει;», σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση «συνολικά δεν τα πάει καλά με τους αριθμούς». Είπε πως το 2020 η χώρα κατέγραψε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και «ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωνε 24 δισ. ευρώ ότι δόθηκαν για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόνο 10 δισ. με ένα μέρος από αυτά να είναι δάνεια».