Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για τα αποτελέσματα της χθεσινής επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών είχε θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η σημασία των δηλώσεων του κ. Λαβρόφ αναφορικά με τα δικαιώματα της Ελλάδας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα τονίζει και τον συμβολισμό της επίσκεψης, της πρώτης του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εδώ και τέσσερα χρόνια, η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Άλλωστε, πρόκειται για την τρίτη συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.
Ελλάδα–Κύπρος–Ισραήλ: Τριμερές «ανάχωμα» στα σχέδια Ερντογάν
Τσαβούσογλου-Λαβρόφ συζήτησαν για Καραμπάχ, Λιβύη και Συρία
Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ προσκάλεσε τον Νίκο Δένδια στη Ρωσία, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή, ενώ οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους τόνισαν τη διαχρονική σχέση των δύο χωρών.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα υπογραμμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ξεκάθαρη δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ για το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο κ. Λαβρόφ μίλησε επίσης για την ανάγκη τήρησης της κοινής λογικής, επαναλαμβάνοντας τις σχετικές προβλέψεις για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι, σε αντίθεση με όσα υπονοήθηκαν σε διάφορους κύκλους, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν ενστερνίστηκε επ' ουδενί τις τουρκικές θέσεις όσον αφορά το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ως γνωστόν, η Τουρκία δεν αποδέχεται τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ακόμα και αν οι τελευταίες αποτελούν μέρος του εθιμικού δικαίου. Παράλληλα, η Τουρκία έχει διαμηνύσει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αποτελεί αιτία πολέμου. Η ρωσική στάση απέχει έτη φωτός από τις τουρκικές θέσεις και ουσιαστικά καταρρίπτει τον μύθο που θέλει τη Ρωσία να μην υποστηρίζει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, κινήθηκε και η δήλωση του Νίκου Δένδια κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όπου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις χθεσινές δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. «Κατέρριψε, έτσι, τον υπόγειο μύθο πολλών ετών ότι η Ρωσία αντιτίθεται στο δικαίωμα της χώρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» είπε ενδεικτικά ο Υπουργός Εξωτερικών.
«Ιδιαίτερης σημασίας και η χρονική συγκυρία της επίσκεψης»
Στην Αθήνα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη χρονική συγκυρία κατά την οποία ο κ. Λαβρόφ επέλεξε να επισκεφθεί την Αθήνα. «Η παρουσία του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, μιας χώρας, που όπως είπε και ο ίδιος είναι φίλη της Τουρκίας, στην παρούσα στιγμή έχει από μόνη της τη συμβολική της σημασία καθώς στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Ελλάδα, αλλά και στη γείτονα χώρα», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
Παράλληλα, η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως Κράτος-Μέλος της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό έδειξε κατανόηση όσον αφορά το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας. Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε τη σημασία της Ρωσίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας.
Σημειώνεται, ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τη Ρωσία να εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας μας σε υψηλό επίπεδο, πρόταση που αντιμετωπίστηκε από τη Ρωσική πλευρά θετικά.
Ο Λαβρόφ έθεσε το εκκλησιαστικό ζήτημα
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του iefimerida.gr ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε ειδική αναφορά στο εκκλησιαστικό ζήτημα και στην αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας τόσο από την Εκκλησία της Ελλάδος όσο και από την Εκκλησία της Κύπρου, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις της Μόσχας.