Στις Βρυξέλλες θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να αναδεικνύει το αρραγές μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και έχοντας την στήριξη της διεθνούς κοινότητας ο πρωθυπουργός θα θέσει σήμερα το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες θα επιχειρήσει να διεθνοποιήσει το ζήτημα των προκλήσεων από μέρος τους Αγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται παρεμβάσεις του τόσο στη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών, όσο και την στη Σύνοδο Κορυφής. Εξάλλου, ήδη ο πρωθυπουργός έχει αναλύσει διεξοδικά τις ελληνικές θέσεις και τα νομικά επιχειρήματα για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, τόσο στις επαφές που είχε με ηγέτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όσο και σε τηλεφωνικές επαφές που είχε. Ανάλογες κινήσεις έκανε η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες από διπλωματικά κανάλια. Την ίδια ώρα, οι πολύπλευρες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα για την Τουρκία.
Προσχέδιο απόφασης Συνόδου Κορυφής: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Η ΕΕ αναμένεται να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις και να εκφράσει τη στήριξή της σε Ελλάδα και Κύπρο, αφού ήδη στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, που διέρρευσε στο Reuters, υπάρχει καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
«Το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας- Λιβύης, για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», θα πουν οι ηγέτες σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης που έχει ετοιμαστεί. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ομόφωνα επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», αναφέρει ακόμη το προσύμφωνο της δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών.
Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στην Αγκυρα
Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Αγκυρα, την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος με τις ενέργειές του προσπαθεί να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το κλίμα. «Η Τουρκία δεν θα πρέπει να παρερμηνεύει την ψύχραιμη στάση μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε εν συνεχεία ότι «η Ελλάδα διαθέτει τα μέσα και τη βούληση για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της». «Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και απορρίπτει το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης. Εχουμε ισχυρούς συμμάχους που το έχουν καταδικάσει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι χώρες που έχουνε εκφράσει τη στήριξή τους στην Ελλάδα και καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα
Στήριξη από τη Γερμανία
Την Τετάρτη η Γερμανία κάλεσε την Τουρκία και τη Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών- μελών της ΕΕ. Παράλληλα, το Βερολίνο ζήτησε από τις δύο χώρες να ακολουθούν την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, διαβεβαίωσε ότι αυτή θα είναι και η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Πάντως, το Βερολίνο δεν θεωρεί πιθανό να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, πέρα από την καταδίκη της συμφωνίας με τη Λιβύη, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Στο πλευρό της Ελλάδας έχουν επίσης ταχθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που δήλωσε ότι «στην συζήτηση και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από αίτημα χώρας μέλους, μπορεί να προκύψει το θέμα του σεβασμού, από μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας και των κυρίαρχων δικαιωμάτων των ΑΟΖ όλων των γειτονικών χωρών της».
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ έστειλε το διττό μήνυμα πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και πως το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Μπλόκο Γάλλων και Ιταλών σε Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο -Θα στείλουν πλοία
Εξάλλου, άμεση απάντηση στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζουν να δώσουν Γαλλία και Ιταλία, στέλνοντας στην περιοχή ερευνητικά και πολεμικά πλοία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»Αθήνα και Παρίσι επεξεργάζονται σχέδιο βάσει του οποίου η Γαλλία θα στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, στην περίπτωση που ο Ερντογάν κάνει πράξη την προκλητική ρητορική του και στείλει τουρκικό ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης.