Τέσσερις μήνες μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και τα κόμματα έχουν ήδη ενεργοποιήσει τους σχεδιασμούς και τις κινητοποιήσεις τους με βάση αυτό το εκλογικό ορόσημο.
Στη Νέα Δημοκρατία ποντάρουν στη νομοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν ένα καθαρό πολιτικό στίγμα και αποτύπωμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να ενισχύσουν την εσωκομματική συνοχή μετά τη σύναξη των Σπετσών, προς το επικείμενο συνέδριο και τη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων. Στο ΠΑΣΟΚ ποντάρουν στη δημοσκοπική άνοδο και επικεντρώνουν την πολιτική τους πρόταση στα θέματα της ακρίβειας, του στεγαστικού και των θεσμών. Η δε πέραν της ΝΔ Δεξιά και Ακροδεξιά ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει τις αντιδράσεις συντηρητικών πολιτών απέναντι στη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και το μεταναστευτικό.
Κανένα όμως κόμμα δεν έχει ακόμη παρουσιάσει θέσεις και προτάσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική και τα μεγάλα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Η δημόσια συζήτηση για τις ευρωεκλογές περιορίζεται από τα κόμματα σε έναν ανταγωνισμό αντικατοπτρισμού της εκλογικής τους δύναμης. Η ΝΔ δια στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνει ότι στις ευρωεκλογές “θα πιστοποιήσουμε ποιά είναι η μεγάλη προοδευτική ευρωπαϊκή παράταξη” και πως το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος δεν θα είναι “ψηφοδέλτιο lifestyle”. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Στέφανου Κασσελάκη επιδιώκει να είναι πρώτο κόμμα (!), για να σταλεί “ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τη γενέτειρα της Δημοκρατίας” ενάντια στην “άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη”. Το ΠΑΣΟΚ μέσω του Νίκου Ανδρουλάκη είναι το πλέον ξεκάθαρο, καθώς λέει ότι ζητά την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές για να γίνει “αξιωματική αντιπολίτευση” και να ξεκινήσει εκείνο από θέση ισχύος πλέον τη μάχη κατά της ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Καμία από αυτές τις θέσεις όμως δεν αγγίζει τον πυρήνα και το ζητούμενο των ευρωπαϊκών εκλογών που είναι η εκλογή Ελλήνων Ευρωπαίων βουλευτών, οι οποίοι εκπροσωπώντας τη χώρα θα συνδιαμορφώσουν τα επόμενα πέντε χρόνια τις πολιτικές που έχει ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση των 450 εκατομμυρίων πολιτών. Οι Έλληνες πολίτες δεν θα προσέλθουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου για να παίξουν σε ένα παλιομοδίτικο παιγνίδι εκλογικής ισχύος, αλλά για να επιλέξουν ανάμεσα σε πολιτικές προτάσεις και πρόσωπα που θα διαμορφώσουν την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκεπτικό ότι οι ευρωεκλογές λειτουργούν κυρίως ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία το 2009 από το ΠΑΣΟΚ, το 2014 από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2019 από τη ΝΔ. Και τις τρεις αυτές φορές το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οδήγησε άμεσα ή έμμεσα στη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών, στις οποίες έχασε το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση.
Το πολιτικό πλαίσιο όμως των ευρωεκλογών του 2024 δεν έχει καμία σχέση με το πλαίσιο του 2009, του 2014 και του 2019. Στη χώρα πλέον υπάρχει πολιτική σταθερότητα, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να εκβιάσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσω της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2025 και οι επόμενες εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν σε τουλάχιστον τρία χρόνια. Επομένως, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου δεν προσφέρονται για πρόκληση πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, παρά μόνο εάν θεωρεί κάποιος ότι αποτελεί σημαντικό πολιτικό ζήτημα το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ θα είναι το δεύτερο κόμμα, όταν η απόστασή τους από τη ΝΔ θα είναι περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες.
Η επόμενη Ευρωβουλή θα κληθεί να νομοθετήσει για πολύ σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης, όπως είναι η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, η είσοδος νέων μελών στην Ένωση, η στάση της Ευρώπης απέναντι σε μια επιθετική Ρωσία και μια ανταγωνιστική Κίνα, η αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης αντιευρωπαϊκής Προεδρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι πολιτικές για την ενεργειακή αυτάρκεια και την πράσινη μετάβαση. Όλα αυτά τα ζητήματα αγγίζουν τη ζωή και την τσέπη και των Ελλήνων πολιτών και θα πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα της δημόσιας συζήτησης στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, ώστε τα κόμματα και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές να κληθούν να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες. Η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει τη θέση του αξιόπιστου εταίρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές θα έχουν μια πολύ σημαντική αποστολή. Να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα και λογοδοσία.