Πριν ένα χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωνε την άποψη πως όταν το εμβόλιο ανακαλυφθεί, θα πρέπει η ΕΕ να αγοράσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ώστε να γίνει μαζικότερη η παραγωγή του.
Το εμβόλιο ανακαλύφθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα προβλήματα τροφοδοσίας εμβολίων που αντιμετώπισε το πρώτο τρίμηνο του 2021, έμεινε σιωπηλή μπροστά σε αυτή την ιδέα.
Η επαναφορά της πρότασης από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν άνοιξε ξανά τη συζήτηση, φέρνοντας την ΕΕ σε θέση αμηχανίας που οφείλεται στην απουσία κοινής θέσης. Παρά την επιτυχία της να ανοίγει μεγάλες ατζέντες, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η ταχύτητα διαμόρφωσης κοινών θέσεων εντός της ΕΕ δεν είναι η απαιτούμενη.
Αυτή η αδυναμία θα υπογραμμιστεί εμφατικά το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο συντηρητισμός και η εσωστρέφεια της περιόδου Τραμπ έληξαν για τις ΗΠΑ και ο νέος πρόεδρος θέλει να αναλάβει το ρόλο του εξωστρεφούς ηγέτη. Το νέο status quo θα τονίσει περισσότερο τα αργά αντανακλαστικά της ΕΕ. Αν η Ευρώπη επιθυμεί να δείξει πραγματικά ένα προοδευτικό χαρακτήρα και να ηγηθεί καινοτόμων πολιτικών, θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια.
Αυτό το έλλειμα θα το συναντούμε περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Ειδικά τώρα που οι προκλήσεις γίνονται πιο περίπλοκες και ουσιαστικά είναι αδύνατο για κάθε χώρα να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά από μόνη της. Η πανδημία, το κοινωνικό κράτος, η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό είναι μόνο κάποια από τα ζητήματα που πρέπει ταχύτατα και από κοινού να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη στάση του, φέρνει την Ελλάδα σε θέση ισχύος. Η χώρα μας συνεισφέρει με εποικοδομητικό τρόπο στα μεγάλα θέματα, δείχνοντας στην πράξη πως αντιλαμβάνεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και μόνο μέσα από αυτήν μπορούμε να βελτιώσουμε το κοινό μας μέλλον. Αρκεί να εργαστούμε περισσότερο ομαδικά και κυρίως πιο γρήγορα!
*Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ