Με ένα βιβλίο-απολογισμό της μακράς πολιτικής του θητείας ξεκινάει την προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Το βιβλίο έχει τίτλο «Η πορεία μου, Αθήνα-Βρυξέλλες-Στρασβούργο», εκδόσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου ο κ. Μεϊμαράκης είναι αντιπρόεδρος.
Ο ευρωβουλευτής αποκαλεί το βιβλίο του «κατάθεση ψυχής» και περιγράφει με κείμενα και φωτογραφίες την επί 30 χρόνια συνεχή κοινοβουλευτική του πορεία.
«Το βιβλίο αυτό μικραίνει την απόσταση Ελλάδας-Βρυξελλών και μου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με την καθεμία και τον καθένα από εσάς και να περιγράψω τη δραστηριότητά μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πινελιές από την καθημερινότητά μου. Αυτά τα χρόνια δεν ένιωσα ποτέ μακριά σας, γιατί μοναδική μου προτεραιότητα ήταν και είναι οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί σας, τους οποίους μετέφερα καθημερινά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, πάντοτε με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον», σημειώνει ο πολύπειρος πολιτικός.
Η ορκωμοσία του κ. Μεϊμαράκη στο ευρωκοινοβούλιο συνέπεσε με την αλλαγή σελίδας στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, το 2019. «Οι ευρωεκλογές του 2019 ήταν προάγγελος της μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές. Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Ελλάδα είχε πλέον μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με ισχυρή φωνή στην Ευρώπη», αναφέρει και προσθέτει.
«Και η σύγκριση ξεκίνησε αμέσως. Γιατί είχα ζήσει ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων εταίρων μας όταν η πατρίδα μας, επί διακυβέρνησης της Αριστεράς, θεωρούνταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Ειρωνικά χαμόγελα τότε, παγωμένες χειραψίες, μια αίσθηση ότι μας λυπούνται. Με λίγα λόγια ήμασταν οι δακτυλοδεικτούμενοι της Ευρώπης», γράφει.
Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Μεϊμαράκης το ζήτημα της Τουρκίας ήταν αυτό που πλειοψήφισε στην δραστηριότητά του στο ευρωκοινοβούλιο. Οι περισσότερες παρεμβάσεις του στην Ολομέλεια και ερωτήσεις του προς την Επιτροπή «αφορούσαν σε θέματα όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά, οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο με τις γεωτρήσεις αλλά και με τις αλιεύσεις, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη γείτονα με αποκορύφωμα τις ροές από τον Έβρο, η παράνομη δραστηριότητα στα Βαρώσια, η προκλητική της ρητορική εναντίον της Ένωσης, η μη αναγνώριση από την Τουρκία της γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».