Σε ριζική αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας προχωρά η κυβέρνηση. Τους βασικούς άξονες των προωθούμενων αλλαγών παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Οι αλλαγές ξεκινούν από την κορυφή -και συγκεκριμένα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.- και φτάνουν μέχρι την Ακαδημία της Αστυνομίας.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., στόχος της αναδιάρθρωσης είναι να δημιουργηθεί η «αποτελεσματική αστυνομία του 21ου αιώνα, με στόχους την εξωστρέφεια, τις συστηματικές συνεργασίες με την κοινωνία των πολιτών και τους θεσμούς του κράτους».
Τα μέσα για την επίτευξη του στόχου είναι η τεχνολογία και η δια βίου μάθηση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., που πλέον καθιερώνεται.
Συγχωνεύονται ασφάλεια και αστυνόμευση
Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωρά στην πλήρη αναδιοργάνωση του Επιτελείου και των Υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:
- Ενιαίος Επιτελικός Σχεδιασμός για ασφάλεια και αστυνόμευση. Οι δύο κλάδοι συγχωνεύονται.
- Αξιοποίηση έρευνας και νέων τεχνολογιών σε κάθε υπηρεσία, ειδική υπηρεσία καινοτομίας, υπηρεσίες διοίκησης με σταθερή αξιολόγηση δράσεων και σχεδιασμό επιχειρήσεων.
- Ενοποίηση υπηρεσιών νέων μορφών βίας: Πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, καταπολέμηση των διακρίσεων και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αστυνομική Ακαδημία
Το νομοσχέδιο προωθεί και νέα Εκπαιδευτική Πολιτική.
Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:
- Η ενίσχυση της αυτοτέλειας και αναδιοργάνωσης της δομής και της λειτουργίας της Αστυνομικής Ακαδημίας
- Καθιέρωση Επιστημονικού Συμβουλίου
- Αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, έμφαση στην ποιότητα και στις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης
- Εισαγωγή του θεσμού της Δια Βίου Μάθησης, έμφαση στη διαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση
- Νέα ειδικά σχολεία για ειδικούς φρουρούς και συνοριοφύλακες
Οι νέες δομές για τις πολύπλοκες κρίσεις
Δεδομένων των νέων συνθηκών και της πολυπλοκότητας των κρίσεων -όπως π.χ. η πανδημία ή οι μεταναστευτικές ροές στον Εβρο το 2020-, που υπερβαίνουν τον υπάρχοντα σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας, κρίθηκε απαραίτητο να προστεθούν νέες δομές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ετσι, δημιουργείται νέος Οργανισμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- ενιαία πολιτική εσωτερικής ασφάλειας
- συντονισμό στη διαχείριση κρίσεων
- διεθνή διπλωματία
- εξωστρέφεια
Τέλος, η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε εξορθολογισμό των δομών της.
Στο πλαίσιο αυτό:
- Στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας οι Διευθύνσεις μειώνονται από 43 σε 35
- Στην Αστυνομική Ακαδημία: Συγχωνεύονται 5 επιτελεία και 14 Τμήματα σε μία κεντρική υπηρεσία
Σημειώνεται ότι η αναδιοργάνωση του Αρχηγείου βασίστηκε σε μελέτη της Ernst Young που ξεκίνησε την άνοιξη 2020. Από την άλλη, η αναδιοργάνωση της Ακαδημίας βασίστηκε στις προτάσεις επιτροπής καθηγητών ΑΕΙ που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2020. Όλες οι αλλαγές συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από το συμβούλιο επιτελικού σχεδιασμού της Ελληνικής Αστυνομίας.