Για μια ακόμα φορά, ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μέτωπο Ακροδεξιάς-Ακροαριστεράς (Λεπέν-Μελανσόν), που καίει κυριολεκτικά τη Γαλλία, για να μην περάσει το συνταξιοδοτικό.
Είναι το ίδιο μέτωπο που προσπάθησε ανεπιτυχώς να τελειώσει τον Μακρόν, με τα «κίτρινα γιλέκα». Ευτυχώς, βρήκε απέναντί του τον κόσμο της λογικής και ο Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος.
Σήμερα, τα πράγματα μοιάζουν πιο ζόρικα, ενώ οι πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι: οι αριστερο-ακροδεξιοί συμμάχησαν ανοιχτά εναντίον της μεταρρύθμισης για τις συντάξεις, ψήφισαν χέρι-χέρι τις προτάσεις μομφής και επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα έδαφος αστάθειας και ευρωσκεπτικισμού, στο όνομα του «λαού», καίγοντας τη Γαλλία από τη μια άκρη ως την άλλη. Ακόμη και ο Κουτσούμπας με το ΠΑΜΕ πήγαν στο Παρίσι να διαδηλώσουν. Όλοι οι ρωσόφιλοι μαζί, εσωτερικού και εξωτερικού, στον ίδιο αγώνα. Τρέμε Μακρόν!
Το πάθος τους να ρίξουν τον μεταρρυθμιστή Γάλλο πρόεδρο είναι τόσο μεγάλο, που βρίσκονται στο δρόμο από τον Ιανουάριο. Διαδηλωτές καίνε και σπάνε σαν κανονικοί μπαχαλάκηδες τη χώρα, ενώ η αριστερή αντιπολίτευση (NUPES) έχει μετατρέψει τη γαλλική Βουλή σε Κούγκι.
Τα πρωτοφανή φαινόμενα χουλιγκανισμού ξεκίνησαν από τoυς πολιτικούς και επεκτάθηκαν στο δρόμο. «Προδότες», «δολοφόνοι», φωνάζουν βουλευτές της αριστερής αντιπολίτευσης, «Μακρόν ψόφα» βρίζουν οι διαδηλωτές. «Η αριστερά έφερε στην ολομέλεια το μίσος των social media», έγραψε η Le Monde.
Η Γαλλία ζει τις δικές της ημέρες ΣΥΡΙΖΑ.
Η ίδια η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού δεν εξηγεί τις τόσο έντονες αντιδράσεις: ο Μακρόν αύξησε το όριο πρόωρης συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Την ίδια ώρα, σχεδόν όλες οι χώρες ολόγυρα συνταξιοδοτούν στα 67. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η Γαλλία έχει τις τρίτες μεγαλύτερες δαπάνες συντάξεων στην Ευρώπη (14% του ΑΕΠ) -με πρώτη την Ελλάδα και δεύτερη την Ιταλία- και τον μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων κάτω των 65 ετών στην Ευρώπη, η προτεινόμενη αλλαγή θεωρήθηκε επιβεβλημένη από τον Μακρόν.
Όχι, φωνάζει η ακροδεξιά αντιπολίτευση (Λεπέν) και η ακροαριστερά (Μελανσόν) που έχουν από κοινού ζητήσει τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη! Αντί να εξηγήσουν στους Γάλλους ότι είναι αδιανόητο η χώρα τους να έχει την τρίτη μεγαλύτερη δαπάνη για συντάξεις στην ΕΕ, αυτοί οι επικίνδυνοι λαϊκιστές σπρώχνουν στην αντίθετη κατεύθυνση.
Για εμάς τους Έλληνες μοιάζει δύσκολο να κατανοήσουμε πως μια μεγάλη χώρα, όπως η Γαλλία, αρνείται να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα, δηλαδή ότι η οικονομία της δεν είναι πλέον σε θέση να στηρίζει τόσο γενναιόδωρες παροχές. «Γιατί οι Γάλλοι αδιαφορούν για τις επιδόσεις της χώρας τους;», διερωτήθηκε, σωστά, η Le Figaro. Η πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση σε ποσοστό πάνω από 80%, παρασυρμένη από μια ανεύθυνη αριστερο-ακροδεξιά αντιπολίτευση.
Αποδεικνύεται ότι αυτή η χώρα-φάρος της Ευρώπης, παραμένει τύπος «μεσογειακού μοντέλου», εθισμένη στις γενναιόδωρες παροχές, στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και στην κρατικοδίαιτη οικονομία σε πολλές πτυχές της. Και δεν είναι τυχαίο ότι το αριστερο-ακροδεξιό μέτωπο υπερασπίζεται την καθήλωση και τη στασιμότητα, αδιαφορώντας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της γεωπολιτικής ισχύος της Γαλλίας. Και προετοιμάζεται, φυσικά, να υπονομεύσει τις προοπτικές μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, στο μεταναστευτικό και στην υγεία, που έχει προαναγγείλει ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Μακρόν απέδειξε ότι έχει τεράστιο πολιτικό θάρρος και βούληση, επιβάλλοντας ένα αντιλαϊκό νόμο με προεδρικό διάταγμα, μετά από χρόνια εξηγήσεων και διαπραγματεύσεων. «Έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα», τον επαίνεσαν οι The Times.
Πολλοί προβλέπουν ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να δεχτεί μεταρρυθμίσεις. Μα, ας δουν τι συνέβη σε εμάς, μήπως παραδειγματιστούν: Μετά την επαναστατική υστερία του 2015, τα πανό «Καταζητούνται», τη βία κατά πολιτικών, τις πλατείες αγανακτισμένων, την προσπάθεια εξόδου από την ΕΕ και πρόσδεσης στο ρωσικό μπλοκ, έφτασε η ώρα Κατρούγκαλου: το όριο συνταξιοδότησης ανέβηκε στα 67 και μειώθηκαν οι αποδοχές των συνταξιούχων. Η αριστερή «επανάσταση» στην Ελλάδα κατέληξε σε μνημόνιο και ξεζούμισμα της μεσαίας τάξης. Τα πάθαμε πριν από τους Γάλλους.
Στο σημερινό διάγγελμά του ο Μακρόν δήλωσε ότι «Το συνταξιοδοτικό θα εφαρμοστεί, επιλέγω το συμφέρον της χώρας, δεν με νοιάζει να χάσω δημοτικότητα». Σαφές το μήνυμά του: η Γαλλία, όπως και μέρος της Ευρώπης, δεν μπορεί να συνεχίσει να αρνείται τις αλλαγές που χρειάζονται για την επιβίωσή της. Μακρόν, μια όαση στην απέραντη έρημο του λαϊκισμού.