Στο Κίνημα Αλλαγής θα θυμούνται για πολύ καιρό την ημέρα των εκλογών: Το κοντράστ των συναισθημάτων στην Χ. Τρικούπη μέχρι τα τελικά αποτελέσματα, ήταν εξαιρετικά έντονο. «Περάσαμε από την κόλαση στον παράδεισο» παραδέχονται πρωτοκλασάτα στελέχη.
Από το πρωί το κλίμα ήταν βαρύ αφού οι δημοσκόποι έδιναν στο ΚΙΝΑΛ ένα ποσοστό κοντά στο 6,5%. Ποσοστό που αναπόφευκτα άρχισε να επιφέρει γκρίνιες και μουρμούρες αφού όχι μόνο δεν ενισχύονταν αλλά φαινόταν να βρίσκεται και πάνω από μιάμιση μονάδα κάτω από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (7,72% και 436.727 ψήφους). Μάλιστα οι πρώτες μουρμούρες βγήκαν και σε τηλεοπτικά πάνελ από στελέχη του ΚΙΝΑΛ προκαλώντας σύγκρυο στην Χ. Τρικούπη που ανέμεναν κινήσεις αμφισβήτησης της Φώφης Γεννηματά.
Τελικά, οι προβλέψεις των δημοσκόπων διαψεύστηκαν και οι συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ανέπνευσαν με τα τελικά αποτελέσματα. Το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ-Ανανεωτική Αριστερά-Προοδευτικό Κέντρο-ΕΔΕΜ-Κινήσεις Πολιτών) πήρε 8,10%. Μάλιστα, σε σύγκριση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 πήγε 100.000 ψήφους περισσότερες. Τότε είχε πάρει 6,29%, 341.732 ψήφους και είχε εκλέξει 17 βουλευτές. Τώρα, η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 8,10%, 446.753 ψήφους και να εκλέξει 22 βουλευτές.
Μια εκλογική επίδοση που κρίνεται άκρως ικανοποιητική για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αν αναλογιστεί κανείς από πόσα κύματα πέρασε: Διάσπαση του ΚΙΝΑΛ με αποχώρηση του Ποταμιού αρχικά και εν συνεχεία της μισής ΔΗΜΑΡ που πήγε με τον ΣΥΡΙΖΑ, διαγραφή του Ευ. Βενιζέλου και ισχυρή δικομματική πίεση. Είναι προφανές από το αποτέλεσμα ότι η επιλογή της Γεννηματά να συγκρουστεί με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν την ζημίωσε εκλογικά αλλά μπορεί να πει κανείς ότι την ενίσχυσε κιόλας.
Στη δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά ευχαρίστησε «τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν, τους υποψήφιους μας, τα στελέχη και τους φίλους της παράταξης, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες έδωσαν μια άνιση μάχη, αλλά με θετικό αποτέλεσμα, που δημιουργεί δυναμική προοπτική για το Κίνημα Αλλαγής» και πρόσθεσε με νόημα: «Με τον αγώνας τους διέψευσαν τις Κασσάνδρες που έσπευδαν να περιγράψουν αρνητικά την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής».
Το επόμενο «δύσκολο» σημείο για το ΚΙΝΑΛ θα ήταν τυχόν έλλειψη αυτοδυναμίας της ΝΔ όπου θα καλούνταν να πάρει θέση. Οι κάλπες έδωσαν ένα «βολικό» για την Χ. Τρικούπη αποτέλεσμα ως προς αυτό, με την άνετη αυτοδυναμία Μητσοτάκη και έτσι το μόνο για το οποίο πρέπει πλέον να ανησυχούν είναι η διατήρηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Τα υψηλά ποσοστά που διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ χρήζουν ανάλυσης» αρκούνται να πουν στη Χ. Τρικούπη που εξακολουθούν να επιρρίπτουν ευθύνες στην ΝΔ ότι υπήρξε ο «χρυσός χορηγός» της Κουμουνδούρου με την στρατηγική της. Στο Κίνημα Αλλαγής πρέπει επίσης να χαράξουν στρατηγική για την σαφή στόχευση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στις πρώτες του κιόλας δηλώσεις από το Ζάππειο διεμήνυσε ότι το ποσοστό που λαμβάνει «μας καθιστά τη μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής παράταξης». Εσπευσε μάλιστα να προσθέσει πως «αυτή τη φορά όμως δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων σε μια μεγάλη παράταξη σε ένα σύγχρονο και μαζικό αριστερό, προοδευτικό κίνημα με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και τη κοινωνία».
Οπως σχολίασαν στο iefimerida.gr στελέχη του ΚΙΝΑΛ «η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας έχει κόσμο αλλά όχι κόμμα, ενώ εμείς έχουμε κόμμα αλλά όχι τον κόσμο». Σε κάθε περίπτωση διαμηνύουν πως δεν έχουν καμία πρόθεση σμυπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Τσίπρας θα κάνει την αλλαγή στο κόμμα του μόνος του, εμείς δεν θα έχουμε καμία συνεργασία μαζί του» λένε.
Στη Χ. Τρικούπη επιμένουν:
- Στην αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ που δεν θα αφήνει περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ
- Στην υπεύθυνη αντιπολίτευση όπου «προτάσσουμε την εθνική συνεννόηση, αλλά θα είμαστε και το προοδευτικό αντίβαρο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων».
- Στον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αντίστιξη με τον Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για «μαζικό αριστερό προοδευτικό κίνημα» η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «το Κίνημα Αλλαγής, με βαθιές ρίζες στον λαό, θα συνεχίσει σταθερά την αυτόνομη πορεία του, ως φορέας της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας»
Ως προς το εσωκομματικό μένει να αποτυπωθεί ο τελικός χάρτης των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, αλλά η επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ήταν ενθαρρυντική. Όπως ανέφεραν πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη, ο Κώστας Σημίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κα. Γεννηματά και της έδωσε συγχαρητήρια για την «δύσκολη εκλογική μάχη που έδωσε». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σημίτης είπε στην κα Γεννηματά ότι είναι στη διάθεσή της για οποιαδήποτε πρωτοβουλίας της από δω και στο εξής.
Ποια έδρα θα επιλέξει η Φώφη Γεννηματά
Τέλος, μένει να φανεί το ποια έδρα θα επιλέξει η Φώφη Γεννηματά -μια απόφαση δύσκολη, αλλά πρέπει να ληφθεί.
Η Φώφη Γεννηματά ήταν υποψήφια σε Εύβοια -όπου το ΚΙΝΑΛ δεν έβγαλε βουλευτή – στον νότιο Τομέα Β’ Αθηνών και στο Ηράκλειο Κρήτης. Αν επιλέξει τον Νότιο τομέα, όπου είχε επανεκλεγεί, θα μείνει εκτός η Τόνια Αντωνίου. Αν επιλέξει το Ηράκλειο θα μείνει εκτός ο μέχρι πρότινος γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου και το κόμμα δεν θα έχει βουλευτή στην Κρήτη.