Ηταν Φεβρουράριος του 2017 όταν ο Αγγελος Συρίγος, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, σήμερα βουλευτής της ΝΔ, δέχθηκε επίθεση από 3 αγνώστους μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Οι αντιδράσεις που προκάλεσε, το κύμα τρομοκρατίας που εξαπέλυσαν οι γνωστοί άγνωστοι μπαχαλάκηδες των πανεπιστημίων, θεωρείται από πολλούς σαν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το περίφημο άσυλο, που παίρνει τέλος με το νομοσχέδιο που συζητείται ήδη στην Βουλή.
Ο καθηγητής, ύστερα από την επίθεση των 3 νεαρών, στους οποίους «τόλμησε» να κάνει παρατήρηση γιατί έγραφαν συνθήματα στους τοίχους της σχολής, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και του έγιναν ράμματα στο τραύμα που του προκάλεσαν οι δράστες στο κεφάλι.
Μάλιστα οι γιατροί, επειδή έφερε κτυπήματα στο κεφάλι, αποφάσισαν να παραμείνει για προληπτικούς λόγους νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο, για να τον παρακολουθούν για τυχόν επιπλοκές.
Πώς έγινε η επίθεση
Ο
ίδιος ο κ.Συρίγος, μιλώντας στα Παραπολιτικά
FM περιέγραψε την επίθεση που δέχθηκε:
«Ενώ
πήγαινα στο Πάντειο είδα κάποιον να
ζωγραφίζει με σπρέι τον τοίχο. Του είπα
αυτό απαγορεύεται και μου είπε «γιατί;
Δικός σου είναι ο τοίχος;»
Μετά
ήρθαν άλλοι δύο. Ο τύπος με το σπρέι μου
έβαψε το παντελόνι και με χτύπησε με το
μπουκάλι στο κεφάλι. Έπεσα κάτω και οι
άλλοι δύο άρχισαν να με χτυπούν δυνατά
με κλωτσιές» .
Αμέσως μετά την επίθεση στον καθηγητή οι άγνωστοι εξαφανίστηκαν με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί που έσπευσαν στον χώρο να μην προλάβουν να τους βρουν».
Καταδίκες για τους δύο συλληφθέντες
Οι δύο από τους νεαρούς που επιτέθηκαν στον καθηγητή Αγγελο Συρίγο καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια σε ποινές φυλάκισης από 12 έως 18 μήνες. Και οι δύο όταν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, δήλωσαν μετανιωμένοι, ζήτησαν συγνώμη και προσπάθησαν να πείσουν τους δικαστές, ότι δεν έχουν σχέση με τέτοια γεγονότα.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στο δικαστήριο ο δεύτερος εξ αυτών:
«Είχα απλά δανείσει τη μηχανή μου στο συγκάτοικό μου και εξαιτίας αυτού του λόγου ενεπλάκην στην υπόθεση. Τέτοιες πράξεις δεν ταιριάζουν στο ήθος μου. Εκείνη την ημέρα είχα γαστρεντερίτιδα και δεν βγήκα από το σπίτι μου. Δεν ξέρω τον κ. Συρίγο και δεν έχω καμία σχέση με την Πάντειο».
Η στοχοποίηση του Αγγελου Συρίγου
ΠρIν από τις δίκες των δύο νεαρών, ο τρίτος δεν βρέθηκε ποτέ, υπήρξε συστηματική στοχοποίηση του Αγγελου Συρίγου με αφίσες που τοιχοκολλήθηκαν στο πανεπιστήμιο, με απειλές εναντίον του. Εκδόθηκε μάλιστα και έντυπο για τα «8 καθάρματα της Παντείου», όλοι τους καθηγητές που αντιδρούσαν στην δράση των μπαχαλάκηδων. Η καμπάνια στοχοποίησης του Αγγελου Συρίγου, ανάγκασε τον καθηγητή να δημοσιεύει νέο κείμενο, τον Οκτώβριο του 2017, με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Πώς φτάσαμε ως εδώ».
Το κείμενο του καθηγητή Συρίγου για την βία στα ΑΕΙ
Μερικές φορές, ένα καθημερινό γεγονός φέρνει στην επιφάνεια πολύ σοβαρά πράγματα που υπάρχουν δίπλα μας αλλά δεν τα βλέπουμε (ή κάνουμε ότι τα αγνοούμε). Μία τέτοια περίπτωση ήταν και το πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ». Μέσα από το ναυάγιό του αναδείχθηκε το καθ’ όλα ανθηρό λαθρεμπόριο καυσίμων.
Έτσι έγινε και με την ιστορία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 από μία φιλική παρατήρηση προς έναν άγνωστο νεαρό που έγραφε συνθήματα σε έναν φρεσκοβαμμένο τοίχο έξω από το Πάντειο. Οι φίλοι του ενοχλήθηκαν που κάποιος επεσήμανε την καταστροφή του ΔΗΜΟΣΙΟΥ Πανεπιστημίου. Μου επιτέθηκαν με μανία, χωρίς να γνωρίζουν ποιος είμαι, μανία από την οποία με έσωσε η ακαριαία αντίδραση των παρισταμένων φοιτητών. Το συμπτωματικό αυτό γεγονός έβγαλε στην επιφάνεια ένα απόστημα το μέγεθος του οποίου ακόμη δεν έχουμε διαπιστώσει:
Η αστυνομία αδυνατούσε να διαχειρισθεί ένα γεγονός που δεν έγινε σε πανεπιστημιακό χώρο –όπου και το θρυλικό «άσυλο»- αλλά στον πεζόδρομο έξω από το Πάντειο. Έκτοτε απέχει από τα τεκταινόμενα είτε συμβαίνουν σε πανεπιστημιακό χώρο είτε σε δημοτική αίθουσα στα Γιάννενα…
-Όσοι ήσαν παρόντες στο δικαστήριο που ακολούθησε την αυτόφωρη σύλληψη του ενός εκ των δραστών, είδαν από την «ομάδα συμπαραστάσεως» στο δράστη, τη διάχυτη απειλή που βιώνουν οι δικαστές όταν δικάζουν τέτοιες υποθέσεις.
- μία περιθωριακή ομάδα νεαρών, εντελώς άσχετη με την φοιτητική κοινότητα του Παντείου κάνει την επαναστατική της γυμναστική στο Πάντειο μία φορά την εβδομάδα. Φωνάζουν και γράφουν συνθήματα, απειλούν, προπηλακίζουν. Θέλουν να τρομοκρατήσουν. Το θετικό είναι ότι μπροστά στην ειρηνική αλλά σθεναρή αντίδραση των φοιτητών -που τους έχουν βαφτίσει «φυτά»- δεν τολμούν πλέον να μπουν στα αμφιθέατρα.