Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.
Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το ΣΕΥ είναι το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο που μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Πρόκειται για το όργανο που είχε ζητήσει από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, να ετοιμάσει έναν κατάλογο με πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Η σύγκληση ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο η κίνηση της Ελλάδας γίνεται σε μία προσπάθεια να κινητοποιηθεί ο διεθνής παράγοντας άμεσα και να μη μείνουμε σε μία στάση αναμονής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει και μέσω διπλωματικών ενεργειών να ασκήσει πίεση στον Ταγίπ Ερντογάν.
Τετ α τετ Δένδια-Πάιατ
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.
Ο κ. Δένδιας ανέβασε tweet με φωτογραφία από τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη. Και οι δύο, ακολουθώντας τα μέτρα ασφαλείας, φορούσαν προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό.
Η συνάντηση Δένδια-Πάιατ πραγματοποιήθηκε μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: Η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή
Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά το απόγευμα με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις και τόνισε ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.
Η τηλεφωνική επικοινωνία έρχεται λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό πως το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το «Oruc Reis», το οποίο συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία, έχει ρίξει καλώδια, αλλά δεν διεξάγει ακόμα έρευνες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε για το ίδιο θέμα νωρίτερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στο ίδιο τηλεφώνημα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Βέλγο πολιτικό για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.