Η Ελλάδα κάνει «παιχνίδι» στην Ανατ. Μεσόγειο -Οι επαφές Μητσοτάκη και η στρατηγική ενίσχυσης των συμμαχιών - iefimerida.gr

Η Ελλάδα κάνει «παιχνίδι» στην Ανατ. Μεσόγειο -Οι επαφές Μητσοτάκη και η στρατηγική ενίσχυσης των συμμαχιών

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Το άνοιγμα απευθείας διαύλου επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν και το μορατόριουμ για ένα «ήσυχο καλοκαίρι», μετά την συνάντηση των δύο στις Βρυξέλλες, δεν δημιουργούν εφησυχασμό στην κυβέρνηση που ενδυναμώνει τις συμμαχίες που οικοδομήθηκαν με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τον αραβικό κόσμο.

Υπό το πρίσμα αυτό τίθεται τόσο το χθεσινό ταξίδι του πρωθυπουργού στο Κάιρο όσο και η σημερινή συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου των Εμιράτων στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ελληνική πλευρά έχει στόχο να κεφαλαιοποιήσει όσα πέτυχε σε διπλωματικό επίπεδο τον τελευταίο χρόνο και να ισχυροποιήσει τις συμμαχίες που ανέπτυξε σε πολυμερές και διμερές επίπεδο. Η γεωπολιτική σκακιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από συνεχείς μετακινήσεις «πιονιών» το τελευταίο διάστημα και όλοι οι «παίκτες» προσπαθούν να πλασαριστούν όσο καλύτερα γίνεται σε αυτήν. Αυτός ήταν και ένας από τους στόχους του Τούρκου προέδρου κατά τη διάρκεια της κρίσης το προηγούμενο καλοκαίρι, όμως, η αποφασιστική στάση της Ελλάδας και οι σχέσεις που έχτισε με τις άλλες χώρες της περιοχής ανέτρεψαν τα σχέδια Ερντογάν.

Χθες, κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Αθήνας στην στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών και ξεκαθάρισε προς τον κ. Σίσι ότι το μορατόριουμ με την Άγκυρα και η συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν επηρεάζουν τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου. «Κοινοί, συνεπώς, είναι και οι στόχοι μας. Με πρώτον, ανάμεσά τους, την αποφυγή νέων περιπετειών στη γειτονιά μας. Και παράδειγμα διμερούς πρωτοβουλίας, αλλά και διεθνούς θετικής ακτινοβολίας αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των Θαλασσίων Οικονομικών Ζωνών των κρατών μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση με τον κ. Σίσι, στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα, για τον δρόμο που σκοπεύει να ακολουθήσει η ελληνική πλευρά για την επίλυση των διμερών διαφορών.

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν μπορεί να οδήγησε σε ένα μορατόριουμ για τους επόμενους μήνες στις σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο εκφράζεται η ανησυχία ότι η Τουρκία δεν περιλαμβάνει σε αυτή την στρατηγική την Κύπρο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η προκλητικότητα της Άγκυρας θα στραφεί προς την Κύπρο και αυτό ανησυχεί την Αθήνα. Εξ ου και από το Κάιρο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να έχουν ως βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θέτουν το μοναδικό και δεσμευτικό διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, που προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Αιγύπτου έχει διαμορφωθεί και στο θέμα της Λιβύης, όπου το Κάιρο δεν βλέπει θετικά την εμπλοκή της Τουρκίας στην «πίσω αυλή» του. Μητσοτάκης και Σίσι συμφώνησαν ότι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τακτικών και μισθοφορικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας σταθεροποίησης της χώρας, η οποία άλλωστε είναι γείτονας της Αιγύπτου από στεριάς και της Ελλάδας από θαλάσσης.

Στην στρατηγική ενίσχυσης των συμμαχιών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια εντάσσονται και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία η Ελλάδα έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς και μας έχουν στηρίξει έμπρακτα καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ