Ο παλιός Γερμανός Καγκελάριος Οτο Φον Μπίσμαρκ έλεγε ότι «οι άνθρωποι λένε τα μεγαλύτερα ψέματα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές». Στο μεν κυνήγι τα ψέματα είναι ανώδυνα. Πόλεμο δεν έχουμε-ευτυχώς!- για να ξέρουμε πώς είναι. Επομένως, θα περιοριστούμε στη σχέση ψεμάτων και εκλογών. Και έχουμε ουκ ολίγες αφορμές.
Παράδειγμα πρώτο: Είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα όσα συνέβησαν στο Μακεδονικό και γύρω από την Συμφωνία των Πρεσπών. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη χάλασε τον κόσμο για την «επιζήμια συμφωνία», ενθάρρυνε τα συλλαλητήρια και τις ακρότητες των «μακεδονομάχων» και όλα τα συναφή. Και τώρα; Τίποτα. Όλα «ξεχάστηκαν». Η κυβερνώσα πλέον ΝΔ εφαρμόζει-και καλά κάνει!- την Συμφωνία και οι εξαπατηθέντες (ντεμέκ, πάντως,) μακεδονομάχοι έχουν πάει για(μακεδονικές…)βρούβες. Περαστικά…
Παράδειγμα δεύτερο: Στην υπόθεση Novartis, τα στελέχη της ΝΔ είχαν βγει στα κάγκελα, απειλώντας θεούς και δαίμονες και, φυσικά, τους «σκευωρούς». Μάλιστα, ορισμένοι ήταν τόσο σίγουροι και έλεγαν ακρότητες του τύπου «τα έχει πιάσει ο Τσίπρας» και διάφορα άλλα «χαριτωμένα», όπως εδώ και εδώ .
Κι ενώ ο Αδωνις ήταν έτοιμος να…γδάρει τον Τσίπρα, ως άλλος εκδοροσφαγεύς, ξαφνικά μαλάκωσε και τα «ξέχασε» όλα. Με δικαιολογίες του τύπου «δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Τσίπρα», «να προστατεύσουμε τη δημοκρατία» και άλλα φληναφήματα.
Η προεκλογική δουλειά έγινε μια χαρά, τώρα η «γραμμή» άλλαξε και δεν έχει καμιά δυσκολία να κάνει μια ωραία κυβίστηση που θα ζήλευε και η Νάντια Κομανέτσι(και για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην «εκδικηθεί» τον Τσίπρα, όπως ήθελαν ο Αδωνις και οι όμοιοί του, εντός και εκτός ΝΔ, είναι ορθότατη).
Παράδειγμα τρίτο: Τώρα που οι ροές προσφύγων και μεταναστών αρχίζουν να παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις, οι νέοι άρχοντες βλέπουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν το παλιό βιολί και να τα ρίχνουν όλα στους προηγούμενους. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κουμουτσάκος είπε το αυτονόητο, δηλαδή ότι οι αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών «έχει σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά». Με απλά λόγια, δεν… τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγε τα προηγούμενα χρόνια η προπαγάνδα της ΝΔ. Η οποία τι κάνει σήμερα ως κυβέρνηση; «Σφραγίζει» τον …Εβρο!».
Φυσικά, πρόκειται για άλλο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, αφού οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν φτάνουν πλέον στον Εβρο, αλλά στα νησιά. Κι εκεί δεν μπορεί να γίνει τίποτα, γιατί δεν μπορούν να βάλουν φρεγάτες και να «σφραγίσουν» τα θαλάσσια σύνορα.
Τέταρτο παράδειγμα και πολύ φρέσκο: Η τραγωδία στο Μάτι αποδόθηκε-από την ακραία αντιπολιτευτική ρητορική- στην «ανικανότητα» και «αδιαφορία» των προηγούμενων. Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το πιο επίσημο βήμα(του ΟΗΕ), το λέει κάπως διαφορετικά. Ότι είχαμε ένα «ακραίο καιρικό φαινόμενο»(το απέδωσε στην κλιματική αλλαγή), ότι οι άνεμοι ήταν «ισχυρότατοι» και ότι η φωτιά, μόλις μπήκε στον οικισμό, «κατέστη αδύνατο να περιοριστεί».
Δηλαδή, τους ανθρώπους στο Μάτι δεν τους… «έκαψαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι», όπως ήθελε η ακραία αντιπολιτευτική προπαγάνδα. Το «ακραίο φαινόμενο» καμιά φορά είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί. Αυτό δεν μειώνει τις ευθύνες των τότε κυβερνώντων για λάθη, αστοχίες και παραλείψεις. Κάθε άλλο. Αλλά, ταυτόχρονα, είναι μια παραδοχή που ακυρώνει την ακραία ρητορική. Και προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι ελλοχεύουν, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.
Τα παραδείγματα αυτά εμπεριέχουν ένα αρνητικό και ένα θετικό στοιχείο. Πρώτον, επιβεβαιώνει ότι όσα λέγονται στην προεκλογική περίοδο-και γενικότερα από τις αντιπολιτεύσεις σε βάθος χρόνου- είναι βέβαιο ότι θα «ξεχαστούν» μόλις κερδηθούν οι εκλογές. Αυτό ακριβώς γίνεται τώρα. Δεύτερον, αυτό είναι και το θετικό του πράγματος. Διότι θα ήταν ακόμα χειρότερο αν, για να δικαιολογηθούν οι ακραίες προεκλογικές θέσεις, συνέχιζαν και μετεκλογικά να λένε-και κυρίως να κάνουν-ακρότητες. Ευτυχώς, δεν συμβαίνει.
Οσο για όσους αισθάνονται «παραπλανημένοι» ή «εξαπατημένοι», τι να κάνουμε; Ας πρόσεχαν, ειδικά όσοι την έχουν ξαναπατήσει. Διότι, όπως λέει μια λαϊκή ρήση, «εγέλασές με μια φορά, ανάθεμα σ’ εσένα. Εγέλασές με δυο φορές, ανάθεμά μου εμένα»…