Τις συνέπειες της πανδημίας τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις και τα τεκταινόμενα στο Κίνημα Αλλαγής, συζήτησαν διεξοδικά σε τηλεδιάσκεψη τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Ανανεωτικής Αριστεράς και ενέκριναν την εξής ανακοίνωση:
- Η χώρα βρίσκεται εδώ και 8 μήνες στη δίνη της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης. H κυβέρνηση με σύμμαχο την κοινωνία και τη δημιουργική κριτική μεγάλου τμήματος της αντιπολίτευσης αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Στο δεύτερο κύμα αγνόησε σε αρκετές περιπτώσεις τις συστάσεις των ειδικών, υπαναχώρησε σε πιέσεις και έλαβε αντιφατικές αποφάσεις.
Γνωρίζουμε πλέον ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά, αλλά συγχρόνως έχουν μεγάλες κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις. Συνεπώς το ερώτημα δεν είναι εάν έπρεπε να γίνει lockdown. Το σημαντικό είναι ποιες δεσμεύσεις και συμφέροντα εμπόδισαν την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την ανάπαυλα του καλοκαιριού για να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να κινητοποιήσει τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, να διορθώσει προβλήματα στα Μέσα Μεταφοράς και στα σχολεία. Η μεγάλη διασπορά, όπως επισημαίνουν αρκετοί ειδικοί, προέκυψε και από την αδυναμία των κρατών να δημιουργήσουν συστήματα ελέγχου και σχέδια αξιόπιστης αντιμετώπισης της νόσου.
Η πανδημία δεν απειλεί μόνο τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, αλλά και τα δημοκρατικά κεκτημένα, το κράτος δικαίου, τις εργασιακές σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Oι κυβερνητικές ιδεοληψίες για την αυτόματη σύνδεση χρεών και φόρων φτωχοποιούν μεγάλα στρώματα της κοινωνίας και δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στον κόσμο της εργασίας. Η αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας χρειάζεται ένα στιβαρό σχέδιο με πολιτικές προτεραιότητες. Στροφή στη μεταποίηση και ανάπτυξη της βιομηχανίας με σεβασμό στο περιβάλλον. Υποδομές για δημόσια αγαθά και ισχυρό εποπτικό ρόλο του κράτους, χωρίς βεβαίως αυτό να περιορίζεται μόνο σε τέτοιο ρόλο. Η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες αποτελεί συστατικό στοιχείο του κράτους που χρειάζεται η χώρα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει τεκμηριωμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο οικονομικό πλάνο καθώς και σχέδιο ασφαλούς εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα με σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
Η χώρα μας, πρέπει από τώρα - όπως έκανε και η Ιταλία - να ανοίξει το διάλογο στα ευρωπαϊκά όργανα για αναδιάρθρωση του χρέους και για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας στη μετά covid εποχή. Ταυτόχρονα, να εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του χρέους και του ελλείμματος, ένα ενισχυμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές, που αποδεικνύονται πολύτιμα αγαθά ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσης. - Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ δίνει μία πολύ δύσκολη μάχη απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης και την ισοπεδωτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιστρέφει στην πολιτική ορολογία του λαϊκισμού 2011-15. Η αλλαγή συσχετισμών με την ενίσχυση της Κεντροαριστεράς είναι η μόνη διέξοδος. Ένας κύκλος υφέρπουσας εσωστρέφειας όμως στο ΚΙΝΑΛ θα είναι ένα σοβαρό υποκειμενικό ατόπημα. Η εσωστρέφεια σχετικά με τις διαδικασίες εκλογής επικεφαλής - σε έναν χρόνο από τώρα - χωρίς να κατατίθενται και εναλλακτικές ιδεολογικές αφηγήσεις για την πορεία του κόμματος και της χώρας δεν είναι χρήσιμη. Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη στην συνοχή και στην εξωστρεφή δράση. Οι προσωπικοί παραγοντισμοί, τα προσωπικά σχέδια, οι μηχανισμοί χωρίς αρχές και ιδέες διευκολύνουν αντικειμενικά την διατήρηση του υπάρχοντος «μικρού δικομματισμού» και όχι την αλλαγή των συσχετισμών. Ακόμα και η συζήτηση για τη λεγομένη «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ» δεν αποτελεί απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι λάθος η αμφισβήτηση του ιδρυτικού συμβολαίου για μια ευρεία συμπαράταξη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, του Προοδευτικού Κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι ένας ανοιχτός φορέας της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Αποτελεί μακροπρόθεσμο σχέδιο με επίκεντρο τον προγραμματικό εκσυγχρονισμό, τις πολιτικές θέσεις, τα «ανοίγματα» στη νέα γενιά και στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας. Στον δρόμο αυτό πρέπει να συνεχίσουμε αποφασιστικά
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο