Η Άννα Διαμαντοπούλου μιλά στο iefimerida: Πώς έκλεισε η στήριξη Μητσοτάκη για την υποψηφιότητά μου στον ΟΟΣΑ - iefimerida.gr

Η Άννα Διαμαντοπούλου μιλά στο iefimerida: Πώς έκλεισε η στήριξη Μητσοτάκη για την υποψηφιότητά μου στον ΟΟΣΑ

Η Αννα Διαμαντοπούλου μιλά στο iefimerida για την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΟΟΣΑ
Η Αννα Διαμαντοπούλου
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
Αγγελος Μόσχοβας

Το πώς έκλεισε η συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον οποίο εξασφάλισε τη στήριξη για την υποψηφιότητά της στην ηγεσία του ΟΟΣΑ, αποκαλύπτει η Αννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στο iefimerida.gr.

Η πρώην υπουργός, βουλευτής και κοινοτική επίτροπος, αυτή τη φορά στοχεύει ψηλά: Για πρώτη φορά μια Ελληνίδα είναι υποψήφια για μια θέση με τέτοια διεθνή εμβέλεια και επιδραστικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγχείρημα ασφαλώς δύσκολο, καθώς οι υποψήφιοι είναι συνολικά δέκα στον αριθμό.

Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη προκάλεσε έκπληξη, ωστόσο η υποψηφιότητά της έγινε σε γενικές γραμμές δεκτή θετικά από σχεδόν όλους τους πολιτικούς χώρους -τη εξαιρέσει του ΣΥΡΙΖΑ-, αν και υπήρξαν κάποιες παραφωνίες τόσο μέσα στο ΚΙΝΑΛ όσο και στο εσωτερικό της ΝΔ από ορισμένους που βλέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει συχνά προς αξιοποίηση ανθρώπους που δεν προέρχονται από την κομματική δεξαμενή της δεξιάς παράταξης.

Η Αννα Διαμαντοπούλου απαντά τόσο για τις αντιδράσεις όσο και για την έφεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέγει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους. Αποκαλύπτει ακόμη ότι στην καμπάνια για την υποψηφιότητά της σε όλες της χώρες του ΟΟΣΑ θα συμμετέχουν, εκτός από την ίδια, και υπουργοί της κυβέρνησης καθώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το κύρος του οποίου είναι εξαιρετικά υψηλό στη διεθνή σκηνή», όπως σημειώνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί η συνέντευξη της Αννας Διαμαντοπούλου στο iefimerida.gr

  • Η υποψηφιότητά σας για την προεδρία του ΟΑΣΑ τάραξε τα νερά. Πώς και πότε πήρατε την απόφαση να διεκδικήσετε το αξίωμα;

Τα πολιτικά νερά στη χώρα είναι μονίμως ταραγμένα. Η απόφαση της διεκδίκησης της ηγεσίας του ΟΟΣΑ είναι εθνική επιλογή κάθε κυβέρνησης και όχι προσώπων. Η πρόθεση του πρωθυπουργού για μία εξωστρεφή πολιτική, που θα δίνει βήμα στη χώρα και θα της δίνει τη δυνατότητα να καταθέτει τις θέσεις της για ζητήματα που αφορούν τη διεθνή κοινότητα, με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Η πρότασή του να είμαι η υποψήφια της χώρας για τη θέση αυτή με τιμά ιδιαίτερα και είναι βεβαίως μία τεράστια ευθύνη. Ευθύνη όχι μόνο ως προς το τελικό αποτέλεσμα, που ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι, αλλά και κατά τη μακρά διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η οποία εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει να δείξουμε το καλύτερό μας πρόσωπο.

  • Πότε και πώς έκλεισε η συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ξέρω ότι διατηρείτε άριστες σχέσεις, όπως επίσης και ότι έχει έφεση να αξιοποιεί στελέχη από αντίπαλους χώρους και δη από το πρώην ΠΑΣΟΚ, αν κρίνω από τους υπουργούς του.

Στην αρχή ήταν ένα τηλέφωνο του πρωθυπουργού, μετά μεσολάβησαν λίγες μέρες «αναγνώρισης του εδάφους», σκέψεων, εκτιμήσεων και οικογενειακών διαβουλεύσεων, και κατόπιν απάντησα θετικά. Ο πρωθυπουργός έχει πράγματι την έφεση να επιλέγει ανθρώπους με συγκεκριμένες δεξιότητες, προσόντα και εμπειρίες, ανάλογα με τη θέση που τους προτείνει. Κάποιες φορές οι άνθρωποι αυτοί είναι εκτός της δεξαμενής στελεχών που έχει το κόμμα του. Αυτό θεωρώ ότι διαχρονικά εκτιμάται θετικά από την ελληνική κοινωνία.

  • Γυναίκα και Ευρωπαία που προέρχεται από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Πόσες πιθανότητες έχει μία Ελληνίδα να εκλεγεί σε έναν τόσο υψηλό θώκο, παγκόσμιας εμβέλειας;

Όταν ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή, το να είσαι γυναίκα ήταν μειονέκτημα. Σήμερα δεν συμβαίνει πια αυτό, αλλά η επιλογή σε τόσο υψηλές θέσεις δεν επηρεάζεται από το φύλο. Γενικότερα όμως, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στον διεθνή ανταγωνισμό. Κατανοούμε όλοι, βεβαίως, ότι στις θέσεις αυτές διακυβεύονται υψηλά και διεθνή συμφέροντα, γι' αυτό και οι συμμαχίες και οι συγκρούσεις των διαπραγματεύσεων δεν είναι πάντοτε προβλέψιμες.

  • Είστε συνολικά δέκα υποψήφιοι για τη θέση. Ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε στον «προεκλογικό» σας αγώνα;

Είναι δέκα υποψήφιοι, από τις εξής χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Πολωνία, Σουηδία, Τσεχία, Ελλάδα. Οι υποψηφιότητες είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, αφού ο Οργανισμός απαιτεί διεθνή εμπειρία στη διοίκηση και στην πολιτική, εθνική πολιτική εμπειρία και ενασχόληση με συγκεκριμένα αντικείμενα. Αντικείμενα όπως πολιτικές ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, εκπαίδευσης, έρευνας, εμπειρία μεταρρυθμίσεων και επίτευξη συναινέσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η στρατηγική μας είναι στρατηγική «θετικής» προβολής. Έχουμε ένα σχέδιο ενημέρωσης και προβολής της Ελλάδας και της υποψηφιότητάς μου σε κάθε χώρα και σε αυτό συμμετέχουν και μέλη της κυβέρνησης και εγώ προσωπικά με τα δικά μου δίκτυα και κυρίως, βεβαίως, ο πρωθυπουργός, το κύρος του οποίου είναι εξαιρετικά υψηλό στη διεθνή σκηνή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ