Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι ομόφωνη και δεν υπάρχει καμία περίπτωση ανοχής δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στην εκδήλωση «Πολιτική βία στην Ελλάδα της κρίσης» που φιλοξενήθηκε την Τρίτη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Hellenic Observatory του London School of Economics (LSE), το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και το Πανεπιστήμιο του Exeter. Παρουσιάστηκαν τα ευρήματα του ερευνητικού προγράμματος το οποίο στηρίχθηκε σε καταγραφή βίαιων περιστατικών με πηγές τα μέσα ενημέρωσης, παρατηρητήρια, ΜΚΟ και δημόσια δεδομένα, συνεντεύξεις. Καταγράφηκαν 2.386 επεισόδια από την άκρα αριστερά και από την άκρα δεξιά, με αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2008 και εξάχθηκαν πολλαπλά συμπεράσματα.
Χρυσοχοΐδης: Η ατιμωρησία ήταν βασικότατος λόγος που η βία πήρε διαστάσεις
«Να συμφωνήσουμε όλοι ότι δεν υπάρχει καμία, μα καμία περίπτωση ανοχής στη βία. Η καταδίκη πρέπει να είναι ομόφωνη, αμετάκλητη και να μην ασκείται από την κοινωνία η υποχρέωση της καταδίκης περιστασιακά, και ανάλογα με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις» είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ατιμωρησία ήταν «ο βασικότατος λόγος για τον οποίον το πρόβλημα πήρε διαστάσεις, κατά τη γνώμη μου εξωπραγματικές. Το κράτος δικαίου ήταν πάρα πολύ αδύναμο, η δημοκρατική τάξη ουδέποτε επιβλήθηκε».
Ο ίδιος χαρακτήρισε την πολιτική βία ένα «πολυσυζητημένο αντικείμενο» με χαρακτηριστικό τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις οι οποίες διατυπώνονται. «Εκφράζονται απόψεις που είτε θα είναι καταδικαστικές είτε θα είναι πάρα πολύ υποστηρικτικές» είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ακραιφνείς υποστηρικτές, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι καταδικάζουν επίσης ακραιφνώς την πολιτική βία. Αυτό που έχει, όμως, σημασία και ταυτίζεται με την ερμηνεία της τρομοκρατίας, είναι ότι σε περιόδους έντονης βίας και όταν η πολιτική συγκυρία το ευνοεί, τότε εμφανίζονται διάφοροι διαμορφωτές κοινής γνώμης, διανοούμενοι, πολιτικοί οι οποίοι πλάθουν θεωρίες περί δήθεν κινημάτων νεολαίας, περί οργισμένης νεολαίας». Ο υπουργός υποστήριξε αντίθετα, πως ήταν «ακραίες εκφράσεις της πολιτικής βίας ανάλογα με την πολιτική συγκυρία».
Η αναφορά Χρυσοχοΐδη στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής
Ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «η ελληνική κοινωνία οδήγησε τη Χρυσή Αυγή στην εξαφάνιση», αλλά στο παρελθόν υπήρξαν ακραίες συμπεριφορές τις οποίες παρακολουθούσε ο ελληνικός λαός και «δεν πίστευε στα μάτια του – ωστόσο ήταν μία πραγματικότητα εξαιρετικά δυσάρεστη. Βγήκε στην επιφάνεια όλη η χυδαιότητα, κοινωνική και πολιτική, που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί και αυτή η χυδαιότητα ήταν τόσο επικίνδυνη που οδήγησε σε θανάτους, σε δολοφονίες, οδήγησε σε τραυματισμούς, οδήγησε σε μία καθολική αμφισβήτηση των θεσμών της δημοκρατίας από αυτούς τους ανθρώπους. Οδήγησε σε αμφισβήτηση βασικών και θεμελιωδών κανόνων της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Χρυσοχοΐδης: Τι σχέση έχουν οι μάσκες και τα στειλιάρια με τους αγώνες και τα κινήματα;
Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε πιο πρόσφατα γεγονότα: «Η δημοκρατία καλά κρατεί και επιχειρεί την ανασύνταξη της, όμως το φαινόμενο της πολιτικής βίας υπάρχει και σήμερα. Επιχειρείται να δικαιολογηθούν φαινόμενα, τα οποία πραγματικά αναρωτιέται κανείς πού στηρίζονται. Για παράδειγμα, έχεις μία γιάφκα, έχεις ένα δικό σου χώρο, όπου έχει μέσα πυροσβεστήρες, μάσκες, στειλιάρια. Τι είναι αυτό και τι σχέση έχει με τη δημοκρατία; Τι σχέση έχει με τους αγώνες, τι σχέση έχουν τα κινήματα;»
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πολιτικής βίας, είναι το κράτος δικαίου, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «είναι τόσο ισχυρό και τόσο θεσμοθετημένο, που έχει όλες τις αναγκαίες ισορροπίες, έτσι ώστε, από τη μία μεριά να αποδίδει την ευθύνη σε αυτόν τον οποίον απευθύνεται και από την άλλη πλευρά να σέβεται την προσωπικότητα του, την αξιοπρέπειά του, τα δικαιώματα του και τις ελευθερίες του».
Χρυσοχοΐδης: Οι πολίτες θέλουν να πάμε ένα βήμα εμπρός
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ευχαρίστησε τους ερευνητές και εξέφρασε το θαυμασμό του γιατί «χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη υπομονή και ταυτόχρονα πάρα πολύ μεγάλη ζέση για κάποιον που θέλει να κάνει καριέρα ερευνητή» και ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε:
«Τον τελευταίο καιρό προσπαθούμε να χαράξουμε μία καινούργια πορεία να μπούμε πραγματικά στην κανονικότητα. Έχω την εντύπωση, χωρίς να είμαι απόλυτος, ότι η κοινωνία μας θέλει την κανονικότητα. Οι πολίτες επιτέλους θέλουν να πάμε ένα βήμα μπρος, μετά από μία περιπέτεια πολλών ετών στην κρίση και πιστεύω ότι, στο βαθμό πού η δημοκρατική πολιτεία και τάξη αποφασίσει να εφαρμόσει το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, τότε και η κοινωνία θα ακολουθήσει».
Την έρευνα και κάποια συμπεράσματα που προέκυψαν, παρουσίασαν η Λαμπρινή Ρόρη, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Exeter, η Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθύντρια του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών και ο Κώστας Ρουμανιάς, επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνομιλητές ήταν οι Νίκος Δεμερτζής, καθηγητής στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Στάθης Ν. Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Σπύρος Οικονομίδης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE, υποδιευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου