Με εντάσεις και διαξιφισμούς διεξήχθη η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις για τη σωφρονιστική νομοθεσία, μετά το ρεσιτάλ λαϊκισμού από τον Χρήστο Σπίρτζη που πήγε στη Βουλή με μια ανθοδέσμη.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίτρζης, έδωσε μια ανθοδέσμη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λέγοντας: «Σας έφερα λίγα λουλούδια σαν και αυτά που πέταξε ο αστυνομικός των ΜΑΤ. Η πράξη αποτελεί προσβολή στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, στον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία. Να δώσετε ένα λουλούδι στον πρωθυπουργό, ένα να κρατήσετε εσείς και ένα για τη φυσική ηγεσία, για να θυμάστε τους ακροδεξιούς θύλακες που έχετε αφήσει να ξεσαλώνουν και να καταπατούν κάθε έννοια».
Βούλτεψη: Να σταματήσετε το θέατρο στον ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν μπορείτε να δίνετε ανθοδέσμες μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας, να σταματήσετε το θέατρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάνατε την παράστασή σας, είστε εντάξει τώρα, τελείωσε το σκετσάκι», απάντησε σε έντονο ύφος η Σοφία Βούλτεψη της ΝΔ ανεβάζοντας την ένταση, και πρόσθεσε: «Ούτε ο αστυνομικός έκανε σωστή χρήση της ανθοδέσμης, ούτε εσείς, διακωμωδείτε τελικά με αυτό τον τρόπο ένα θλιβερό περιστατικό που ερευνάται και περισσότερο αφορά την ανθρώπινη ψυχή και λιγότερο την αστυνομία».
«Αυτό που συνέβη είναι λυπηρό και καταδικαστέο και δείχνει τη δουλειά που πρέπει να γίνει για τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας. Έχουν διαμορφωθεί θύλακες που έχουν σαφώς μια αντιδημοκρατική κατεύθυνση», είπε ο Γ. Καμίνης του ΚΙΝΑΛ, με τη Φ. Μπακαδήμα του ΜέΡΑ25 να προσθέτει: «Είναι μια εικόνα με αναίτιες προσαγωγές, γροθιά στο στομάχι κάθε δημοκράτη πολίτη».
Χρυσοχοΐδης: Οι επέτειοι καταστροφής τελείωσαν
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχολίασε: «Δεν με εξέπληξε η χειρονομία του κ. Σπίρτζη γιατί σε αυτή την αίθουσα ο λαϊκισμός αφθονεί. Η φετινή και η περσινή χρονιά είναι οι μόνες που δεν κάηκε η Αθήνα. Δεν καταστράφηκε η πόλη με εξαίρεση τα επεισόδια στο ΑΤ Κολωνού. Στον Κολωνό τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί με σοβαρά κατάγματα, αλλά ούτε ένα σχόλιο δεν ακούστηκε. Η ευαισθησία εξαντλήθηκε στην ανθοδέσμη. Είναι λυπηρό να έχουν εξελιχθεί η 6η Δεκεμβρίου και το Πολυτεχνείο σε γιορτή καταστροφής. Είναι και πολυδάπανο. Αυτό τελείωσε. Θα πάρει λίγο χρόνο, αλλά αυτή η υπόθεση έκλεισε».
Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσθεσε: «Η τεράστια πλειοψηφία συμπολιτών μας δεν ασχολήθηκε με τη χθεσινή ημέρα. Απομένουν αυτοί οι 1000 που εκπροσωπούν την ευυπόληπτη υπερευαισθησία δικαιωμάτων. Ο νόμος είναι ένας και καμία κοινωνία της Αθήνας δεν εξαιρείται όσο και αν φωνάζει. Η δήθεν αριστερή ευαισθησία είναι φθηνή. Για αυτό και η κοινωνία σας έχει γυρίσει την πλάτη».
Ο υπουργός ανέφερε ότι από τους περίπου 400 προσαχθέντες μόλις οι 6 δέχθηκαν να υποβληθούν σε covid test και πρόσθεσε: «Αυτοί που αρνήθηκαν το τεστ έκαναν στη συνέχεια μήνυση στον Αττικάρχη γιατί τάχα οι αστυνομικοί δεν άλλαζαν γάντια. Ο παραλογισμός δεν έχει όριο. Οι μεγάλες κουβέντες περί δημοκρατίας κρύβουν ανυπόληπτη στάση».
Για το απαράδεκτο περιστατικό με τον αστυνομικό και την ανθοδέσμη ο υπουργός είπε: «Ένας αστυνομικός ασχημόνησε με την ανθοδέσμη. Οι 4.000 αστυνομικοί έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Η ΕΔΕ θα τελειώσει μέσα σε 15 ημέρες. Είναι όμως πολιτική επιλογή να αναφέρεστε στον έναν και όχι στους 4.000 και στους τραυματίες στον Κολωνό».
Κόντρες στη Βουλή και για τα…Δεκεμβριανά
Με έντονες πολιτικοιστορικές αναφορές στη σύγχρονη και συνάμα ταραγμένη ιστορία του τόπου συνεχίζεται δυστυχώς στη Βουλή η συζήτηση για τη σωφρονιστική νομοθεσία.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από το πρωινό event με την ανθοδέσμη, τα μέλη της επιτροπής συνέχισαν το…αντάρτικο με αναφορές που αυτή τη φορά κινήθηκαν γύρω από την χωροφυλακή και τα Δεκεμβριανά.
Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζης, θέλησε να καταθέσει στα πρακτικά- αλλά με εμπιστευτικό τρόπο- ανάρτηση συνδικαλιστή της αστυνομίας που ζητά να τιμάται η χωροφυλακή της περιόδου.
«Ο καθένας τιμά όποιον θέλει! Υπήρξε εμφύλιος έγιναν τα Δεκεμβριανά! Γιατί κάποιος πρέπει να είναι με τους ερυθρούς; Δεν κατάλαβα, δεν έχει δικαίωμα να είναι με το επίσημο κράτος;», αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος η προεδρεύουσα, Σοφία Βούλτεψη και πρόσθεσε μέσα σε μεγάλη ένταση: «παρέλαβα το έγγραφο και πρέπει να αποφασίσω αν θα το κρατήσω ή θα το πετάξω! Ο Γεώργιος Παπανδρέου τότε μόλις άκουσε ότι υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσουν οι κομμουνιστές είπε «η Ελλάς εχάθη». Δεν θα μας κάνετε μαθήματα ιστορίας».
«Σας ευχαριστώ για τη δήλωση που κάνατε», επανήλθε ο κ. Σπίρτζης με τον Π. Πολάκη να παρεμβαίνει μαινόμενος και να φωνάζει «αυτό το παραλήρημα να μη το συνεχίσετε! Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας ακούμε».
Τελικά ως μόνη λύση στο αδιέξοδο που είχε προκύψει καθώς κανείς δεν εμφανιζόταν διατεθειμένος να βάλει ένα τέλος στις αψιμαχίες η συνεδρίαση διεκόπη για κάποια λεπτά.