Ο νόμος που θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις «θα εφαρμοστεί» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η υπόθεση της ρύθμισης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δεν αφορά το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, ούτε τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις ομοσπονδίες, αλλά «αυτές τις μικρές συγκεντρώσεις, που καθημερινά δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην πόλη, που με τις ευθύνες και της αστυνομίας - που πράγματι κλείνει πολλούς δρόμους, πολύ γρήγορα - γίνονται όλα αυτά που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο πλαίσιο της επεξεργασίας των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι, πλην του ΚΙΝΑΛ, δεν κατατίθενται από τα άλλα κόμματα προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αναφερόμενος μάλιστα στην υποχρέωση - όπως είπε - της αστυνομίας να ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, είπε ότι είναι ανοιχτός στην πρόταση «να βάλουμε δίπλα στην αστυνομία τον πρόεδρο των πρωτοδικών, τον εισαγγελέα».
Η απάντηση Χρυσοχοΐδη στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας στην κριτική του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για αντιγραφή χουντικών διατάξεων, είπε ότι «μέχρι σήμερα, αυτό που ισχύει είναι χουντικοί νόμοι και βασιλικά διατάγματα, που κι εσείς (με αυτά) απαγορεύατε συγκεντρώσεις…» Όσο για την κριτική που σχετίζεται με τον όρο της «ριζοσπαστικοποίησης» και τη συγκρότηση διεύθυνσης βίας στην Αστυνομία, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν έχει να κάνει με την ποινικοποίηση των ιδεών: «Δεν έχουμε πρόβλημα με τις ιδέες, ούτε με τους νέους που θέλουν έναν άλλο κόσμο. Αφορά στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι οι περιπτώσεις απαγόρευσης συγκεντρώσεων στα Εξάρχεια ή λόγω επισκέψεων ξένων ηγετών δεν βασίστηκαν σε χουντικούς νόμους αλλά σε Προεδρικό Διάταγμα του 1991, ενώ η δυνατότητα της αστυνομίας να τοποθετεί μικρές ομάδες διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο, βασίστηκε σε Προεδρικό Διάταγμα του 2013.
Ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας . Το Κίνημα Αλλαγής επιφυλάχθηκε για την τελική του στάση στην ολομέλεια, κάτι που έκανε και η Ελληνική Λύση, ενώ κατά ψήφισαν το ΚΚΕ και η ΜέΡα 25 που είχαν επικρίνει με σφοδρότητα νομοσχέδιο.
Στη συνέχεια οι εισηγητές των κομμάτων τοποθετήθηκαν επί των άρθρων του νομοσχεδίου όπου και πάλι διασταύρωσαν με ένταση τα ξίφη τους.
Καραγκούνης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Θέλετε να παραμείνει το πέπλο ανομίας
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την ρητορική που ακολουθεί «Είπατε απίθανα πράγματα. Υποστηρίξατε να αφήσουμε την πόλη να καεί, τα αυτοκίνητα να καίγονται τα κεφάλια να ανοίγουν και εκ των υστέρων να εφαρμόζουμε τον Ποινικό Κώδικα. Όμως ρόλος του κράτος είναι να προλαμβάνει και αν δεν τα καταφέρει τότε να εφαρμόζεται ο ποινικός κώδικας. Αν σας είχαμε αφήσει να ρυθμίσετε το θέμα του κορωνοϊού τι θα λέγατε; Θα τους αφήνατε όλους έξω και αν δεν πήγαινε καλά το πράγμα θα τους στέλνατε στο νοσοκομείο . Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει το πέπλο ανομίας. Αν θεωρείτε ότι είναι ανεφάρμοστο το νομοσχέδιο τότε εμείς θα εκτεθούμε. Η λυσσώδης αντίδραση σε ένα αυτονόητο νομοσχέδιο δείχνει το φόβο σας ότι το νομοθέτημα και θα εφαρμοστεί και θα επιτύχει.”
Ραγκούσης: Απλή μεταφορά στη δημοτική γλώσσα διατάξεων της χούντας
Ο Γιάννης Ραγκούσης απο τον ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι το νομοσχέδιο είναι απλή μεταφορά στην δημοτική γλώσσα διατάξεων της χούντας. «Εξισώνετε τις πορείες και τις διαδηλώσεις με ανομία και δολοφονίες . Έχετε συνδέσει στη ρητορική σας ότι κάθε νέος, εργαζόμενος, συνταξιούχος που διαδηλώνει είναι ύποπτος διάπραξης εγκλημάτων. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ποινικοποίηση του συνέρχεσθαι»
Καμίνης: Το ΚΙΝΑΛ ζητά ασφαλιστικές δικλίδες
Ο Γιώργος Καμίνης ηταν για ακόμα μια φορά επιφυλακτικος για τις διατάξεις του νομοσχεδίου και για την έλλειψη όπως είπε ασφαλιστικών δικλίδων
«Το νομοσχέδιο δεν έχει βασικές εγγυήσεις που ανταποκρίνονται στην σημασία του. Η σημασία του δικαιώματος είναι μεγάλη και πρέπει να δώσουμε προσοχή. Είναι και ατομικό δικαίωμα να εκφράζει κανείς τους συλλογισμούς του αλλά είναι και δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής. Γι αυτό απαιτούνται ενισχυμένες εγγυήσεις.
Τα προεδρικά διατάγματα της χούντας είναι αντισυνταγματικά. Αν είναι νεκρά έπρεπε να τα θάψουμε. Τα νεκρά νομοθετήματα τα καταργεί ο νομοθέτης. Γιατί δεν έγινε; Γιατί με την κατάργησή τους θα όφειλε ο νομοθέτης να φέρει και το νέο πλαίσιο. Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τα άλλα ορκιζόταν σε κάθε λέξη του Συντάγματος δεν έφερε ρυθμιστικό νόμο. Δεν νομιμοποιείστε σήμερα να κάνετε κριτική γιατί δεν εκπληρώσατε μια συνταγματική επιταγή»
ΚΚΕ: Νομοθετείτε γελοιότητες
Εντονη ηταν η κριτική άσκησε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας: «Το νομοσχέδιο στοχεύει στην ηθική, κοινωνική και οικονομική εξόντωση των προέδρων σωματείων, ομοσπονδιών συνδικάτων κλπ. Η παρακώλυση της κυκλοφορίας είναι σκοπός μιας διαδήλωσης για να γίνει γνωστό το αίτημα των διαδηλωτών. Νομοθετείτε γελοιότητες. Απαγορεύετε τις αντισυγκεντρώσεις. Στο κάλπικο δημοψήφισμα έγιναν δύο, μια για το “όχι” και μια για το “ναι”. Ασχέτως αν και το “όχι” ήταν στην ουσία “ναι”, με το νομοσχέδιο σας θα έπρεπε να γίνει μια από τις δύο συγκεντρώσεις».
Οι διατάξεις θα μείνουν στα χαρτιά ανεφερε ο εισηγητης της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης ζητώντας αυστηροποίηση του πλαισίου για την τιμωρία όσων καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία ενω για ακόμα μια φορά την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και η αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.