Ισχυρό σήμα κινδύνου για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει η χώρα αν δεν συνειδητοποιήσει ότι το μεταναστευτικό δεν είναι κάτι έκτακτο αλλά μια πραγματικότητα που θα μας απασχολεί για δεκαετίες έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Λέγοντας πως αν δεν κάνουμε όσα πρέπει οι ροές θα περάσουν από πάνω μας και όχι δίπλα μας. «Αν συνεχίσουμε να το κρύβουμε βάζοντας το κεφάλι μέσα στην άμμο σαν την στρουθοκάμηλο να το θεωρούμε σαν κάτι έκτακτο που θα περάσει, τότε είναι βέβαιο ότι οι ροές θα περάσουν από πάνω μας και όχι δίπλα μας. Η πολιτική μας απόφαση είναι να το αντιμετωπίσουμε συστηματικά και σοβαρά, να θωρακίσουμε στο μετρό του δυνατού τα σύνορα μας, να ετοιμάσουμε την διοίκηση, να οργανώσουμε την κοινωνία παράγοντας την ανθεκτικότητα της κοινωνίας σε κάθε επίπεδο. Πρέπει να το αναλάβουμε ως πολιτεία και ως ελληνική Δημοκρατία εξολοκλήρου, δηλαδή με σαφές νομικό πλαίσιο, επαρκή διοίκηση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Η Ευρωπαΐκή Ενωση μας βοήθησε και μας βοηθά. Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να αφήνουμε την διαχείριση του σε τρίτους. Με το παρόν σχέδιο νόμου η διοικητική μέριμνα πέρνα ξεκάθαρα στην ελληνική πολιτεία».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην υπάρχουσα γραφειοκρατία που δίνοντας ένα απίστευτο παράδειγμα δυσλειτουργίας του ελληνικού κράτους «Χρειάζεται έξι μήνες να εγκριθεί από την υπηρεσία μια δαπάνη για να αλλάξει λάδια ένα αυτοκίνητο στο κιτ της Σάμου. Χρειάζεται κάθε μέρα ο διευθυντής ασύλου να μιλά με 35 επιχειρησιακούς επικεφαλής στα νησιά, είναι αδιανόητα αυτά, αλλά δυστυχώς είναι πραγματικότητα».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στην Τουρκία λέγοντας ότι συνειδητά εργαλειοποιει το μεταναστευτικό «Ο χρόνος μας κυνηγά και μας κυνηγά γιατί οι βάρκες στο Αιγαίο δεν σταματούν να έρχονται και όσο περνούν οι μέρες έρχονται και περισσότερες γιατί έτσι έχει αποφασίσει η γείτονα χώρα. Αυτόν τον χρόνο που τρέχει θέλουμε να τον επενδύσουμε , πρεπει να σταματησει η παθιασμένη φλυαρία η ακατάπαυστη διαφωνολόγια, δεν μας αφορά και δεν επιτρέπεται.»
Αναφερόμενος στις βασικές λειτουργίες του νομοσχεδίου ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη ενσωμάτωσης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. « Το Νομοσχέδιο θα προετοιμάσει το ζητούμενο και το ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση η ένταξη όλων αυτών των ανθρώπων.
Το νέο σχέδιο νόμου ζητά την συνεργασία του αιτούντος άσυλο σε όλα τα στάδια και για να του το ζητήσει του παρέχει από την πρώτη στιγμή που μπαίνει μέσα ό,τι πρέπει, νομική προστασία, περίθαλψη και αποτέλεσμα δηλαδή ταχύτητα. Επιτάχυνση διαδικασιών, ενσωμάτωση, επιστροφές αυτό είναι το τρίπτυχο και νομοσχεδίου. Ειναι σχέδιο τολμηρό και φιλόδοξο και αυτό το δέχομαι γιατί είναι ένα στοίχημα για μένα προσωπικά, για τον Γιώργο Κουμουτσάκο, για τη δημόσια διοίκηση, για το υπουργείο για την κυβέρνηση, για τη χώρα, να μπορέσει να το τρέξει και να το υλοποιήσει».