Την αναγκαιότητα της ύπαρξης δυνάμεων της αστυνομίας στα πανεπιστήμια της χώρας, ως ύστατο μέτρο προάσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας που πλήττεται από τη δράση «τραμπούκων», υπογράμμισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε αδιανόητη τη κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια.
Όπως είπε, υπάρχει άρρητη υποτέλεια σε δεσποτικές, βίαιες μειοψηφίες της ακαδημαϊκής κοινότητας.
«Εκεί που μειοψηφίες βιάζουν το κράτος δικαίου. Το “Δεν πάει άλλο”, το “ως εδώ”, “κάντε κάτι” ακούστηκε δυνατά και καθαρά ως αίτημα της κοινωνίας», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Η απάντησή μας είναι το σχέδιο αυτό! Με ευθύνη και δημοκρατική συνείδηση αλλάζουμε ό,τι πρέπει, γιατί έτσι πρέπει, και τελικώς θα γίνει. Είναι ευθύνη της πολιτείας να μην αφήσει να ταλανίζουν τη χώρα προβλήματα του '80. Είναι ευφημισμός των ιδρυμάτων να μιλούν για ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όταν οι τραμπούκοι ελέγχουν τη διακίνηση αυτή».
Χρυσοχοΐδης: Ποιο δικαίωμα παραβιάζει η αστυνομία;
Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναρωτήθηκε ποιο είναι το δικαίωμα που παραβιάζει η παρουσία της αστυνομίας στις σχολές, όταν ήδη παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης. «Η Γκεστάπο στις σχολές είναι οι τραμπούκοι που άλλοι ανέχονται και άλλοι θωπεύουν», σημείωσε με νόημα.
«Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει αρμοδιότητα φύλαξης των πανεπιστημίων σε εταιρείες. Είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή το πρόβλημα φύλαξης και ασφάλειας των ιδρυμάτων. Είναι αναγκαία η αστυνομία; Σήμερα, μόνον η αστυνομία μπορεί», πρόσθεσε ο υπουργός, και αναφερόμενος στους πρυτάνεις σημείωσε: «Η πολιτική κριτική δεν είναι για πρυτάνεις αλλά σε όσες κυβέρνησες και κυρίως ΣΥΡΙΖΑ που για 4,5 χρόνια άφησε και κακοφόρμισε η ανομία στα πανεπιστήμια. Γιατί οι πρυτανικές αρχές να πετύχουν σήμερα εκεί που αποτύγχαναν για χρόνια; Η πολύχρονη πρακτική πρυτανικών αρχών να διευθύνουν τα ιδρύματα συνυπάρχοντας με τις βίαιες μειοψηφίες δεν αφήνει περιθώρια».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέληξε λέγοντας πως μόνο όταν η αστυνομία εξαφανίσει τις εγκληματικές ομάδες από τα πανεπιστήμια θα μπορούν οι πρυτανικές αρχές να ασχοληθούν με την ασφάλεια.