Πραγματοποιήθηκε τελικά χθες το τετ α τετ μεταξύ Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν σε καλό κλίμα για τα ανοιχτά ζητήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, χωρίς όμως να υπεισέλθουν σε βάθος. Κοινή παραδοχή των δύο υπουργών αποτέλεσε η ανάγκη για την διατήρηση ήρεμου κλίματος στα ελληνοτουρκικά, σε μια περίοδο που όπως φαίνεται το δόγμα των ήσυχων νερών διαταράχθηκε και από τις δηλώσεις Φιντάν περί «Τουρκικής Μειονότητας» στη Θράκη και τα Δωδεκάνησσα αλλά και από την συνεχή έκδοση τουρκικών παράνομων ΝΟΤΑΜ και NAVTEX στα σημεία που η Τουρκία θεωρεί πως περιλαμβάνονται στην δυνητική τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αγκάθι παραμένει βέβαια και ο φόβος για ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας στην αναμενόμενη έξοδο του ιταλικού ωκεανογραφικού που κάνει έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου, ανάλογη εκείνης του περασμένου καλοκαιριού στην Κάσο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Που στράφηκε η συζήτηση Γεραπετρίτη - Φιντάν
Σε αυτό το πλαίσιο η συζήτηση των επικεφαλής των δύο διπλωματιών που διήρκησε περίπου 45 λεπτά αναλώθηκε κυρίως στην προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που αναμένεται να διεξαχθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Ακόμη συζήτησαν για την προετοιμασία της υποστήριξης της κοινής υποψηφιότητας για δύο κομβικές θέσεις στον Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ειδικότερα Ελλάδα και Τουρκία θα υποστηρίξουν για την θέση Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ τον Φεριντούν Σινιρλίογλου, έναν έμπειρο διπλωμάτη που υπηρετούσε στον ΟΗΕ όλη αυτή την κρίσιμη περίοδο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στο περιβάλλον του Προέδρου Ερντογάν , ενώ ακόμη οι δύο χώρες θα υποστηρίξουν για τη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ την πρώην επικεφαλής της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ Μάνια Τελαλιάν.
Συνάντηση Γεραπετρίτη με Ουκρανό ΥΠΕΞ
Τέλος χθες το πρωί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Σίμπιχα. Κύριο αίτημα της Ουκρανικής πλευράς προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ είναι η ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας απέναντι στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Οι φόβοι αυτοί ενισχύονται, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για πιθανές νέες ρωσικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας τους κρύους μήνες του χειμώνα. Σε αυτό το πλαίσιο το Κίεβο επιδιώκει την άμεση ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, ενώ παράλληλα σύμφωνα πληροφορίες η Ουκρανική Κυβέρνηση εμφανίζεται να ζητά ως αντάλλαγμα την άμεση θωράκιση της αεράμυνας της χώρας του προκειμένου να προχωρήσει μια συμφωνία εκεχειρίας με τη Μόσχα που θα οδηγήσει στη λήξη του πολέμου.