Χρήστος Στυλιανίδης: Η Ελλάδα γίνεται «ευρωπαϊκός κόμβος» της Ανατολικής Μεσογείου για την Πολιτική Προστασία - iefimerida.gr

Χρήστος Στυλιανίδης: Η Ελλάδα γίνεται «ευρωπαϊκός κόμβος» της Ανατολικής Μεσογείου για την Πολιτική Προστασία

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης / Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευρωπαϊκός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά την Πολιτική Προστασία, πρόκειται να κριθεί η Ελλάδα, με βάση ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα προβλέπει σοβαρή ενίσχυση του Μηχανισμού αντιμετώπισης των πυρκαγιών το καλοκαίρι, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια του 32ου Greek Economic Summit (GES2021).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με την αντιπυρική περίοδο ανέφερε ότι ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα και θα περιλαμβάνει ενίσχυση των εναέριων μέσων, αύξηση των αντιπυρικών ζωνών και έγκαιρους καθαρισμούς. Αναφορικά μάλιστα με τα πτητικά μέσα ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες μέσω του NSPA ώστε να αυξηθούν τα αεροσκάφη Air-Tractors και τα ελικόπτερα που χρειάζονται. «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε ένα ποσοστό 20% με πιο μεγάλες δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες mega fires και θα είμαστε και λίγο πιο επικεντρωμένοι στο τι χρειαζόμαστε», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Στο πλαίσιο αυτού του πιλοτικού προγράμματος θα σταθμεύουν στην Ελλάδα από το επόμενο καλοκαίρι και καθ' όλη τη διάρκειά του πέρα των άλλων μέσων, ένα έως δύο ελικόπτερα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Ταυτόχρονα η Ελλάδα αγοράζει πέντε καινούρια πυροσβεστικά αεροπλάνα καναδικής εταιρείας που θα προστεθούν στον υπάρχοντα εναέριο στόλο, κι άλλα δύο με χρηματοδότηση του rescEU. Τα δύο αεροπλάνα που θα αγοραστούν μέσω του rescEU θα είναι σταθμευμένα μόνιμα στη χώρα και θα είναι διαθέσιμα και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. «Το πρώτο αεροπλάνο rescEU που θα έρθει στην Ευρώπη θα έρθει στην Ελλάδα, αυτό το κερδίσαμε μέσα από απόφαση της ΕΕ», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της δημιουργίας του Σώματος των δασοκομάντος, δασοπυροσβεστών και μέσα στο επόμενο διάστημα θα φύγουν οι πρώτοι 10 για να εκπαιδευτούν στις ΗΠΑ. Επιπλέον ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πιλοτικό πρόγραμμα που προβλέπει την εγκατάσταση στη χώρα μας το επόμενο καλοκαίρι των Ευρωπαίων δασοπυροσβεστών κυρίως από τις βόρειες χώρες. Μάλιστα, όπως είπε, για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις οι δασοπυροσβέστες θα βρίσκονται εδώ τον Ιούλιο και θα είναι σε αναμονή για όποτε τους χρειαστούν, ενώ θα πληρωθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Στυλιανίδης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα υποτίμησης των πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος. Ταυτόχρονα έκανε ειδική αναφορά στους εποχικούς πυροσβέστες επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουν με βάση τη σύμβαση που έχουν να βοηθούν το Πυροσβεστικό Σώμα και ενδεχομένως μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται κάποιοι απ' αυτούς να αποτελέσουν μέρος των δασοκομάντος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ είπε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που είναι στην κατεύθυνση του τριπτύχου του υπουργείου, (Πρόληψη - Προετοιμασία/ Ετοιμότητα - Ανθεκτικότητα), θα κοστίσει περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ, που κατά βάση θα προέρχονται από ευρωπαϊκά ταμεία και δεν θα σχετίζεται μόνο με την ενίσχυση των εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης αλλά θα αφορά και την αγορά καινούριων τεχνολογικών μέσων και πληροφοριακών συστημάτων για την έγκαιρη προειδοποίηση αλλά και την αξιολόγηση του κινδύνου.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης θα στηθεί επίσης ένα συντονιστικό κέντρο διαχείρισης, πολύ σύγχρονο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις, ενώ προσέθεσε ότι τα φαινόμενα έχουν ενταθεί τόσο πολύ που χωρίς Πρόληψη - Προετοιμασία/Ετοιμότητα, δεν θα μπορούν να μειωθούν οι επιπτώσεις του σκληρού φυσικού φαινομένου.

Σχετικά με το νέο κλιματικό νόμο που είναι σε διαβούλευση ο υπουργός τόνισε ότι δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο του να υποδέχεται όλα τα νέα νομοσχέδια που θα κατατίθενται στη Βουλή για να εξετάζει και να ελέγχει αν θα είναι σύμφωνα με τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. «Είναι ένα πολύ μεγάλο εργαλείο αυτό, γι αυτό θα χρειαστούμε μία πλειάδα όχι μόνο νομικών αλλά διαφόρων άλλων ειδικοτήτων επιστημόνων που θα συνεπικουρούν αυτό το μεγάλο έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν αυτό το υπουργείο στη διαδρομή του δεν καταφέρει όντως να λειτουργήσει ως το υπουργείο της Πρόληψης, Προετοιμασίας/Ετοιμότητας και να χτίσει Ανθεκτικότητα μέσα από το συντονισμό διαφόρων φορέων και εμπλεκομένων μελών θα αποτύχει», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ