Την ανάγκη «εκτός από τα εξωτερικά μας σύνορα, να διαφυλάξουμε και τα εσωτερικά μας σύνορα, δηλαδή τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό μας, να στείλουμε το μήνυμα όλοι ότι εμείς δεν θα γίνουμε Ερντογάν, εργαλειοποιώντας
ανθρώπινες ψυχές», τόνισε ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Αφού ξεκαθάρισε ότι «φυσικά και με τις τελευταίες εξελίξεις, πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας, και αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση», ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, δήλωσε στην ΕΤ1 ότι «ως πολιτεία και ως σύγχρονο κράτος που προάγει τις αξίες του ανθρωπισμού, πρέπει να αντιμετωπίσουμε, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου τους ανθρώπους αυτούς. Όχι μόνοι μας, αλλά Ευρωπαϊκά και εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλοι».
Το προσφυγικό, όπως ανέφερε, είναι ένα θέμα «στο οποίο δεν χωράνε μικροκομματικές προσεγγίσεις», ωστόσο είπε, υπάρχει «ένα ζήτημα αντίληψης γιατί ο λαϊκισμός, ειδικά στα μείζονα πολιτικά θέματα όπως είναι το μεταναστευτικό, υπάρχει και από τις δύο πλευρές».
Αναφερόμενος στα τα γεγονότα στον Έβρο, ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ είπε ότι: «μετά τις πολύ ωραίες πόζες, μετά το σκούντημα στην πλάτη ''φιλικά'' από τους Ευρωπαίους ηγέτες στον Έβρο, και το χαρτζιλίκι που μας δώσανε, το βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει». Η κοινή δήλωση Ε.Ε - Τουρκίας, που συμφώνησε ο Τσίπρας το 2016 και την υιοθέτησε ο Μητσοτάκης. Αυτή λοιπόν λέει ότι ''κύριοι, το πρόβλημα είναι δικό σας''. Επιπροσθέτως η συμφωνία προβλέπει, όχι μόνο ότι πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας, αλλά ακόμα περισσότερο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αποσυμφόρηση των νησιών γιατί προβλέπει η ερμηνεία της ότι με τη μεταφορά από το πρώτο σημείο εισδοχής στην ενδοχώρα παύει το δικαίωμα της επαναπροώθησης στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν τυγχάνουν απονομής ασύλου».
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης μίλησε για αναλογικό relocation και αλλαγή του «Δουβλίνου» και τόνισε την ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.